Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε δεξί του χέρι τον “εγκέφαλο” των βασανιστηρίων

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε δεξί του χέρι τον “εγκέφαλο” των βασανιστηρίων
Όπως συνηθίζει, ο Κιμ Γιονγκ Ουν άλλαξε τους αξιωματούχους του στρατού πριν αποχαιρετήσει το 2022. AP

Στις ανακατατάξεις που έκανε ο Κιμ Γιονγκ-ουν στον στρατό της Βόρειας Κορέας ‘εξαφάνισε’ τον άμεσο συνεργάτη του, Πακ Τζονγκ Τσον και ‘εμφάνισε’ τον Ρι Γιονγκ Γκιλ, που φήμες τον ήθελαν να έχει εκτελεστεί το 2016.

O Kim Jong-un αποφάσισε να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της στρατιωτικής ηγεσίας της Βόρειας Κορέας, όπως κάνει κάθε χρόνο στην ετήσια -έκτη- συνεδρίαση της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος.

Ανήμερα του “υπόσχομαι να φτιάξω περισσότερα πυρηνικά όπλα”, ενημέρωσε και ότι ο δεύτερος πιο ‘δυνατός’ στρατιωτικός του έθνους -μετά τον Kim-, Pak Jong Chon εγκαταλείπει το πόστο του αντιπροέδρου στην επιτροπή του στρατού και του γραμματέα σε αυτήν του κυβερνώντος κόμματος.

Την είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, KCNA χωρίς να αναφέρει το λόγο της ‘εξαφάνισης’ του Pak, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση “με χαμηλωμένο το κεφάλι, ενώ τα υπόλοιπα μέλη ψήφιζαν επί θεμάτων προσωπικού του στρατού. Αργότερα, εγκατέλειψε τη θέση του”.

Δεν ήταν και στη φωτογραφία που δημοσίευσε το πρακτορείο, από την πρωτοχρονιάτικη επίσκεψη του δικτάτορα στο Kumsusan Palace of the Sun, όπου ‘αναπαύονται’ ο παππούς του και ο πατέρας του.

Οι παρατηρητές επισήμαναν πως η αντικατάσταση του Pak από τον Ri Yong Gil αφορά την απόφαση του Kim για περαιτέρω ανάπτυξη νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και τη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου “για την αντιμετώπιση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας” ως κλειδί για την αμυντική στρατηγική της χώρας, για το 2023.

Μολονότι ο Κim επαίνεσε τις προόδους στην ανάπτυξη όπλων, ζήτησε βελτίωση από άλλους τομείς αφότου επισήμανε τα ελαττώματα που είχε διαπιστώσει πως υπάρχουν.

Ο Oh Gyeong-sup, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εθνικής Ενοποίησης της Κορέας στη Σεούλ, δήλωσε στην έξοδο του Pak έπαιξε ρόλο “η πρόσφατη έξαρση της έντασης μεταξύ της Κορέας λόγω της εισβολής βορειοκορεατικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον Νότο.

“Έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία των επιχειρήσεων ασφαλείας, όταν η Νότια Κορέα έστειλε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ουρανό της Βορείου Κορέας -ως απάντηση για την εισβολή. Γεγονός που δεν εντοπίστηκε έγκαιρα”.

Ο απερχόμενος είχε αναρριχηθεί πολύ γρήγορα στην στρατιωτική ‘σκάλα’ και από διοικητής του πυροβολικού το 2015, έγινε στρατηγός με τέσσερα αστέρια το 2020, όταν έλαβε τα εύσημα για τη συμβολή στην πρόοδο στην τεχνολογία πυραύλων μικρού βεληνεκούς της χώρας.

Όπως αναφέρει το Reuters, στα τέλη του 2020 “ο Pak προήχθη στο πολιτικό γραφείο και κατέκτησε τον τίτλο του στρατάρχη, δηλαδή τον υψηλότερο στρατιωτικό βαθμό υπό τον Kim. To Νοέμβριο του 2022 έγινε η ηγετική φωνή εναντίον της κοινής Νότιας Κορέας-ΗΠΑ. στρατιωτικές ασκήσεις”.

Είχε μεσολαβήσει (το 2021) ο υποβιβασμός του στο πλαίσιο των μέτρων που είχε πάρει ο δικτάτορας εναντίον ορισμένων αξιωματούχων, αφού έκρινε πως είχαν χειριστεί λάθος την πολιτική της Βόρειας Κορέας κατά της πανδημίας. Λίγους μήνες μετά, τον προήγαγε και πάλι, πριν τον ‘εξαφανίσει’.

Ο Ri είναι πίσω από όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο αντικαταστάτης του Pak, Ri Yong Gil έγινε πρόσφατα Υπουργός Άμυνας, ενώ κατέχει θέση σε όλα τα κέντρα αποφάσεων της κυβέρνησης. Εικάζεται πως ήταν 60 το 2013, όταν έγινε στρατηγός.

Το 2016 είχε προκύψει η πληροφορία πως είχε εκτελεστεί, γιατί είχε τολμήσει να συμμετάσχει σε ‘συνωμοσία φατριών’, ενώ σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες, του είχε ‘χρεωθεί’ και η κατηγορία της διαφθοράς. Μέρες μετά, η Βόρεια Κορέα διέψευσε.

Σε αυτά που είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για το Νο2 της Βόρειας Κορέας ανήκει ότι στις 22 Μαρτίου 2021, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε μια σειρά περιοριστικών μέτρων κατά του Ri αναφέροντας ως λόγους τους εξής:

“Ως επικεφαλής του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Ri Yong Gil είναι υπεύθυνος για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔΚ. Συγκεκριμένα, για βασανιστήρια και άλλη σκληρές, απάνθρωπες και ταπεινωτικές μεταχειρίσεις ή τιμωρίες, εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις και δολοφονίες, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις προσώπων και αυθαίρετες συλλήψεις ή κρατήσεις, καθώς και εκτεταμένη καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική βία κατά των γυναικών”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα