Ο Λουκασένκο ζήτησε από την Wagner να εκπαιδεύσει τον στρατό της Λευκορωσίας

Ο Λουκασένκο ζήτησε από την Wagner να εκπαιδεύσει τον στρατό της Λευκορωσίας
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο 2023 Alexander Astafyev/AP

Την ώρα που ο επικεφαλής της Wagner είναι άγνωστο πού ακριβώς βρίσκεται, ο Λευκορώσος πρόεδρος κάλεσε την μισθοφορική οργάνωση να μεταδώσει στον στρατό της χώρας του τις "εμπειρίες της μάχης". Έκανε λόγο, επίσης, για μετατροπή της Πολωνίας σε Ουκρανία από τη Δύση.

Πρόσκληση στους μισθοφόρους της Wagner να εκπαιδεύσουν τον στρατό της Λευκορωσίας, απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε ομιλία του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας, ο Λουκασένκο είπε: “Δυστυχώς, αυτοί (οι μισθοφόροι της Wagner) δεν είναι εδώ. Και αν οι εκπαιδευτές τους, όπως τους είπα ήδη, έρθουν και μας μεταδώσουν την εμπειρία της μάχης, θα την δεχτούμε“.

Η πρόσκληση του Λουκασένκο έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Λευκορώσος ηγέτης πιστώθηκε ότι βοήθησε στην παύση της ανταρασίας της Wagner εναντίον της Μόσχας.

Σε μια απροσδόκητη σειρά γεγονότων που αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη απειλή για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εδώ και χρόνια, ο ηγέτης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, οδήγησε τις δυνάμεις του προς τη ρωσική πρωτεύουσα, παίρνοντας τον έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε δύο ρωσικές πόλεις, όπως είπε ως απάντηση σε μια ρωσική στρατιωτική επίθεση σε στρατόπεδο της Wagner.

Η κρίση εκτονώθηκε μόνο αφού ο Λουκασένκο μεσολάβησε για μια συμφωνία βάσει της οποίας ο Πριγκόζιν θα μεταφερόταν στη Λευκορωσία. Ως μέρος της ίδιας συμφωνίας δόθηκαν στα στρατεύματα της Wagner οι επιλογές είτε να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, είτε να επιστρέψουν στην οικογένεια και τους φίλους τους ή να μεταβούν στη Λευκορωσία.

Στην ομιλία του ο Λουκασένκο είπε ότι δεν φοβάται τα μέλη της Wagner καθώς «τα γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό».

«Αυτοί είναι άνθρωποι που πολέμησαν σε όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν έναν κανονικό πολιτισμό. Η Δύση τους μισεί βαθιά“, είπε.

Προειδοποίησε επίσης ότι επέρχεται μια «παγκόσμιας κλίμακας στρατιωτικοπολιτική κρίση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας» και επέκρινε τη Δύση ότι δεν αναγνωρίζει την ανάγκη για διάλογο για την επίλυσή της.

Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «εξοπλίζουν την Πολωνία με επιταχυνόμενους ρυθμούς» και ισχυρίστηκε ότι η Δύση μετατρέπει την Πολωνία σε «πεδίο εκπαίδευσης» για να τη χρησιμοποιήσει εναντίον της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, παρομοιάζοντάς την με την Ουκρανία.

«Έτσι, δημιουργείται μια άλλη εστία έντασης, δημιουργείται ένα άλλο προπύργιο για την επιθετικότητα της πιο επιθετικής χώρας στον κόσμο και, δυστυχώς, της πιο ισχυρής – των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Πού είναι ο Πριγκόζιν;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Λευκορώσος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι έπεισε τον Πούτιν να μην «καταστρέψει» την ομάδα Wagner και τον αρχηγό της Πριγκόζιν, τους οποίους είπε ότι θα είχαν «συντριβεί σαν ζωύφιο» αν η οργάνωση συνέχιζε την προέλασή της προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

Αλλά το ακριβές σημείο που βρίσκεται ο Πριγκόζιν παραμένει ασαφές.

Ο επικεφαλής της Wagner εντοπίστηκε για τελευταία φορά να φεύγει από τη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον το περασμένο Σάββατο, αφότου διέκοψε απότομα την πορεία των στρατευμάτων του στη Μόσχα.

Δημοσίευσε ένα ηχητικό μήνυμα τη Δευτέρα, εξηγώντας την απόφασή του να γυρίσει πίσω τα στρατεύματά του.

Ο Λουκασένκο είπε ότι ο επικεφαλής της Wagner έφτασε στη Λευκορωσία την Τρίτη. Αν και δεν υπάρχουν βίντεο ή φωτογραφίες που να δείχνουν τον Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, δορυφορικές εικόνες μιας αεροπορικής βάσης έξω από το Μινσκ έδειξαν δύο αεροπλάνα που συνδέονται με τον Πριγκόζιν να προσγειώνονται εκεί το πρωί της Τρίτης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα