Ο Μασκ βάζει “ενέχυρο” μετοχές της Tesla για το Twitter – Απώλειες 126 δισ. δολαρίων μέσα σε μια ημέρα

Ο Μασκ βάζει “ενέχυρο” μετοχές της Tesla για το Twitter – Απώλειες 126 δισ. δολαρίων μέσα σε μια ημέρα
Το σήμα της Tesla AP

Η Tesla δεν εμπλέκεται στη συμφωνία με το Twitter, ωστόσο οι μετοχές της έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Ο Μασκ αρνήθηκε να αποκαλύψει δημόσια από πού προέρχονται τα μετρητά για την εξαγορά.

Οι μετοχές της Tesla κατέρρευσαν την Τρίτη στον απόηχο της εξαγοράς του Twitter από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Έλον Μασκ.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Tesla σημείωσε πτώση άνω του 12% χάνοντας έτσι περίπου 126 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται πλέον στα 906 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Tesla δεν σχετίζεται με το deal για το Twitter, ωστόσο οι μετοχές της έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, αφού ο Μασκ αρνείται να αποκαλύψει δημόσια από πού προέρχονται όλα τα μετρητά για την εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk με ένα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας. AP

 

Παράλληλα, στις τάξεις των επενδυτών υπάρχει γενικευμένη ανησυχία για τη περίπτωση που ο Μασκ αποφασίσει να πουλήσει μετοχές για να χρηματοδοτήσει τη συνεισφορά του, που ανέρχεται στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια. Για την ακρίβεια, η πτώση κατά 12,2% των μετοχών της Tesla την Τρίτη ισοδυναμούσε με πτώση 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αξίας του μεριδίου του στην Tesla, όσο δηλαδή και τα χρήματα σε μετρητά που δεσμεύτηκε να δώσει προσωπικά ο Μασκ στη συμφωνία του με το Twitter.

Δεν είναι “τελειωμένη υπόθεση” το deal

Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι ανησυχίες για τις επερχόμενες πωλήσεις μετοχών από τον Μασκ και η πιθανότητα να αποσπαστεί η προσοχή του από το Twitter, επιβαρύνουν κατά πολύ τις μετοχές της Tesla. Αναφέρουν δε πως ο Μασκ έχει πάρει ένα δάνειο ύψους $12,5 δισ. με εγγύηση τις μετοχές της Tesla, την ώρα που ακόμη υπάρχει αδιαφάνεια για τα ποσά που διαθέτει.

Από τη μέρα άλλωστε που ο Μασκ ανακοίνωσε τη πρόθεσή του να αγοράσει αρχικά μέρος των μετοχών του Twitter, ξεκίνησε η “κατρακύλα” για τη Tesla, με τη μετοχή της συνολικά να έχει έχει υποχωρήσει κατά 23%, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε 275 δισ. δολαρίων, συνολικά ως τώρα. Η πτώση αυτή θα μπορούσε σύμφωνα με το Bloomberg, να προκαλέσει “δεύτερες σκέψεις” στον Μασκ.

Σημειώνεται πάντως πως ο Μασκ θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Twitter Inc, στην περίπτωση που αποτύχει η τελική συμφωνία, εξαιτίας δυσχερειών μετοχικού κεφαλαίου, χρέους ή περιορισμών σε δανειακή χρηματοδότηση που απαιτείται για την κάλυψη του ποσού της εξαγοράς.

Η Twitter Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Μασκ έχει εξασφαλίσει 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια από δανειοδότηση, ενώ παρέχει μία δέσμευση ιδίων κεφαλαίων για 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρία του Twitter αναφέρει πως δεν θα δεχθεί πρόταση εξαγοράς από άλλο ενδιαφερόμενο, ενώ θα καταβάλλει την ίδια αποζημίωση για τον τερματισμό της παρούσας συμφωνίας υπό ειδικές συνθήκες. Κοινώς, σε περίπτωση “ναυαγίου”, όποια από τις δύο πλευρές θεωρηθεί ότι είναι υπαίτια, θα πρέπει να αποζημιώσει την άλλη με 1 δισ. δολάρια. “Ο Μασκ παίρνει μεγάλο ρίσκο χρησιμοποιώντας τις μετοχές της Tesla ως εγγύηση”, δήλωσε ο Russ Mold της AJ Bell. “Αν οι μετοχές της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων βυθιστούν απροσδόκητα, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν την Τρίτη, πέφτοντας κατά 3,9% για να κλείσουν στα 49,68 δολάρια, παρόλο που ο Μασκ συμφώνησε να τις αγοράσει τη Δευτέρα για 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά.

Η οριστική εξαγορά του Twitter θα επισημοποιηθεί την 24η Οκτωβρίου του 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα