O ιδιοκτήτης της SpaceX και CEO της Τesla, Έλον Μασκ Britta Pedersen/Pool via AP

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ: ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ TWITTER ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΣΑΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ

Ο Μπιλ Γκέιτς στοιχημάτιζε καιρό εναντίον της Τesla (μισό δισεκατομμύριο δολάρια) και ο Έλον Μασκ τον εξέθεσε, όταν όλος ο κόσμος ασχολείτο μαζί του -ανήμερα της εξαγοράς του Twitter.

Την ημέρα που ο Έλον Μασκ έκανε δικό του (ολόδικο του, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το Twitter, έγινε φτωχότερος κατά 32 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Παραμένει ωστόσο, ο πιο πλούσιος κάτοικος της Γης.

Πού όμως, πήγαν αυτά τα χρήματα.

Μόλις ανακοινώθηκε το deal, η τιμή της μετοχής της Tesla έπεσε κατά 12.2%. Συνολικά, η εταιρία αυτή (που ανήκει στον Μασκ) έχασε 126.000.000.000 δολάρια της αξίας της. Η χρηματιστηριακή της αξία ‘έπεσε’ στα 906 δισεκατομμύρια δολάρια από ποσό που ξεπερνούσε το 1 τρισεκατομμύριο, μια ημέρα νωρίτερα.

Οι οικονομικοί αναλυτές εξήγησαν πως η πτώση ήταν συνέπεια της ανησυχίας των μετόχων για το πώς το αφεντικό θα εξασφαλίσει το ρευστό για την αγορά του Twitter. Μαζί με το πώς θα μοιράζει το χρόνο του, τώρα που θα έχει και άλλη ‘μεγάλη’ δουλειά.

Από πού προέρχονται τα χρήματα για το Twitter

Ο 50χρονος έχει λάβει ένα δάνειο 12.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιώντας ως ‘εγγύηση’ τις μετοχές του στην Tesla (17%). Πήρε και ένα ακόμα δάνειο, για 13.000.000.000 δολάρια, από τη Wall Street. Εκτιμήσεις θέλουν την αποπληρωμή αυτών των δανείων, να στοιχίζει στο Twitter 1.000.000.000 δολ το χρόνο (το 20% των ετήσιων εσόδων).

Δεν έχει διευκρινίσει από πού θα πάρει τα εναπομείναντα 21 δισεκατομμύρια (αρκέστηκε στο να πει ότι θα τα χρηματοδοτήσει προσωπικά) και αυτό ήταν που άγχωσε τους άλλους μετόχους της Tesla -και τους επενδυτές της.

Δεν θα έλεγες πως εξέπληξαν οι εξελίξεις, δεδομένου ότι η αξία των μετοχών του Mασκ στην Tesla είχε μειωθεί κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια στις 4/4, όταν πήρε το 9.2% των μετοχών στο Twitter. Έκτοτε προέκυψαν και άλλες πτώσεις στην τιμή της μετοχής. Η συνολική -μέσα στον τρέχοντα μήνα- έφτασε στο -23%. Ή 275 δισεκατομμύρια δολάρια.

Α, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στην ετήσια αναφορά τονιζόταν πως εφόσον ο Μασκ αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει τις μετοχές του στην Tesla ως εγγύηση (κάτι που έχει πει στους μετόχους πως δεν θα κάνει), για άλλη ‘περιπέτεια’, η τιμή της μετοχής θα ‘βυθιζόταν’.

Την περασμένη εβδομάδα, η αυτοκινητοβιομηχανία που σχεδιάζει, παράγει και πουλάει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είχε αναφέρει αύξηση 81% στα ετήσια έσοδα της, για το πρώτο τρίμηνο. Στις 2/4 ανακοίνωσε και ότι παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, είχε καταφέρει να παραδώσει αριθμό ρεκόρ αυτοκινήτων (310.038 στο πρώτο τρίμηνο).

Τι έγινε με τον Μπιλ Γκέιτς

Στα χρόνια που χρησιμοποιεί το Twitter ο Μασκ, για να γράφει ό,τι κρίνει πως θέλει να διαβάσουν οι 86.1 εκατομμύρια followers του, έχει επιδείξει διάφορες προβληματικές συμπεριφορές. Όπως; Έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Ένας είναι ο Μπιλ Γκέιτς.

Το Σάββατο 23/4 πόσταρε αυτό που είδες από πάνω. Είχε προηγηθεί το στοίχημα που είχε βάλει ο τέταρτος πλουσιότερος πολίτης του πλανήτη, για την πτώση της τιμής της μετοχής της Tesla. Μια ημέρα αργότερα και αφού δεν χειροκροτήθηκε ακριβώς για το tweet που είδες, ο Μασκ ενημέρωσε ότι δεν θα συνεχίσει να κοροϊδεύει τον Γκέιτς “που μείωσε την Tesla, ενώ ισχυρίζεται πως υποστηρίζει τη δράση για την κλιματική αλλαγή”.

Ο Mασκ είχε μάθει πως στο TED (όπου παρέστησαν αμφότεροι, για ομιλίες και συνεντεύξεις), ο Γκέιτς είχε πει σε διάφορους ότι έχει κάνει short position εναντίον της Tesla, για 500.000.000 δολάρια.

Σημείωση: το short position σημαίνει ότι ένας επενδυτής πουλά μια μετοχή που συνήθως δεν του ανήκει -την έχει ‘δανειστεί’ από άλλους μετόχους ή χρηματομεσίτες-, με στόχο να την αγοράσει ξανά αργότερα, σε χαμηλότερη τιμή. Ουσιαστικά, στοιχηματίζει ότι η αξία της μετοχής θα πέσει και όταν την παίρνει πίσω, την επιστρέφει στον ιδιοκτήτη της και κρατά τη διαφορά). Στα ελληνικά το λέμε ‘σορτάρισμα’.

Πολύ νωρίτερα -το Φλεβάρη του 2021- ο 50χρονος είχε πει σε podcast πως γνώριζε πως ο Γκέιτς βάζει στοιχήματα εναντίον της Tesla -και της παρουσίας της στο χρηματιστήριο.

Mετά λοιπόν, την εξαγορά του Twitter δημοσιεύτηκαν τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν οι δυο άνδρες (ή τουλάχιστον μέρος αυτών). Στα ντοκουμέντα που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, ο Μασκ ζήτησε ραντεβού με τον Γκέιτς, εκείνος το αποδέχθηκε και σε νέα ανταλλαγή, ο Μασκ τον ρωτά “εμμένεις στο short position εναντίον της Tesla, για μισό δισεκατομμύριο δολάρια;”.

Ο Γκέιτς απαντά “συγγνώμη, αλλά ακόμα δεν έχω ολοκληρώσει. Θα ήθελα να συζητήσουμε φιλανθρωπικές δυνατότητες”. Ο ιδιοκτήτης του Twitter του απάντησε “συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να πάρω σοβαρά τη φιλανθρωπία σου για την κλιματική αλλαγή, όταν θέτεις τεράστιο short position κατά της Tesla, εταιρία που κάνει τα πάντα για να λύσει την κλιματική αλλαγή”.

Το screen shot με τα μηνύματα θα μπορούσε να είναι και fake. Ο Μασκ ωστόσο, επιβεβαίωσε πως είναι αληθινά -μέσω του Twitter. Τότε προέκυψαν δυο διαδικτυακά ‘ανάθεμα’: το ένα αφορούσε τον Μασκ και την άρνηση του να κάνει φιλανθρωπικές κινήσεις και το άλλο τον Γκέιτς που στοιχημάτισε εναντίον εταιρίας που θεωρείται ‘μαχητής’ εναντίον της κλιματικής αλλαγής -ενώ δηλώνει υπέρμαχος κάθε τέτοιας ενέργειας.

Και στις δυο περιπτώσεις ισχύει το ίδιο δεδομένο: πρόκειται για εξόχως πλούσιους ανθρώπους που κάνουν ό,τι θέλουν με τα δικά τους λεφτά. Ακόμα και αν τα λεγόμενα έρχονται σε αντίθεση με τα πραττόμενα.

Πώς αντέδρασαν οι υπάλληλοι του Twitter -στην αλλαγή

Αυτά που έχει ως στόχο να κάνει ο Μασκ με το Twitter (να νικήσει η αλήθεια και η ελευθερία του λόγου και να παταχθούν τα bots), δεν θα τα κάνει μόνος. Χρειάζεται τους εργαζομένους στην πλατφόρμα. Άρα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε τι είχαν να πουν αυτοί για την πώληση. Μια αντίδραση είναι αυτή που διάβασες από πάνω: η απόρριψη της πρότασης που είχε κάνει προ 14ετιας το Facebook και απέρριψαν οι του Twitter.

Οι υπάλληλοι συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη, υπό τον chief executive, Παράγκ Αγκραγουάλ και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Μπρετ Τέιλορ. Οι δυο τους απάντησαν στις απορίες των ανθρώπων τους. Η κύρια ανησυχία ήταν πως ο Μασκ θα διαλύσει ό,τι έφτιαχναν επί χρόνια και είχε να κάνει με την ‘αποβολή’ της τοξικότητας των χρηστών -μέσω διαφόρων αλγόριθμων για ό,τι μεμπτό.

Ένας υπάλληλος ρώτησε ‘τι μπορεί να σημαίνει η εξαγορά του Μασκ για τη δέσμευση του Twitter επί της υπεύθυνης, ηθικής τεχνητής νοημοσύνης και machine learning’. Σημείωσε και ότι προ ημερών, η διευθύντρια μηχανικής ηθικής, διαφάνειας και λογοδοσίας του Twitter, Ρούμαν Τσόουνταρι είχε ‘τιτιβίσει’ πως η εξαγορά από τον Μασκ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο προσωπικού.

Το Verge αποκάλυψε ότι πολλοί εργαζόμενοι ήταν ‘ανοιχτοί’ στην ιδέα ενός ιδιωτικού Twitter που θα ‘τρέχει’ ο Μασκ και πιστεύουν ως αυτός ο συνδυασμός μπορεί να βελτιώσει τις υπηρεσίες πολύ περισσότερο, από ό,τι μια δημόσια εταιρία που εξαρτάται από τους μετόχους της.

Έχει ενδιαφέρον να γνωρίζεις και ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Twitter δεν έχουν μετοχές στην εταιρία που επιβλέπουν, κάτι που ο εκ των ιδρυτών του, Τζακ Ντόρσεϊ είχε χαρακτηρίσει ως ‘δυσλειτουργία’, το Μάιο του 2022 -όταν το εγκατέλειψε.

Τι έκαναν αυτά τα μέλη; Προσλήψεις, πληρωμές και έλεγχο του διευθύνοντα συμβούλου. (Και) Αυτό το γεγονός εξηγεί γιατί ο Μασκ παρέκαμψε το ΔΣ και πήρε το Twitter απευθείας από τους μετόχους -με αυτό που λέγεται tender offer (προσφορά) και είναι hostile bid (εχθρική προσφορά). Εξ ου και το post που ακολουθεί.

Για την ιστορία, τα μέλη του ΔΣ έψαχναν για εναλλακτικές, προκειμένου να μην αναλάβει ο Μασκ και από την ημέρα που ενημέρωσε για τις προθέσεις του έκαναν τα πάντα για να του διαλύσουν το όνειρο. Χωρίς επιτυχία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα