Ο Όρμπαν απειλεί να τινάξει στον αέρα την πολιτική της ΕΕ για την Ουκρανία

Διαβάζεται σε 3'
Ο Βίκτορ Όρμπαν
Ο Βίκτορ Όρμπαν Associated Press

Σε επιστολή του προς τον Σαρλ Μισέλ, ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν ζητά την πλήρη αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ για την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, απειλεί να μπλοκάρει κάθε βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, καθώς και τη μελλοντική ένταξη της χώρας στο μπλοκ, εκτός εάν οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνήσουν να αναθεωρήσουν τη γενικότερη στρατηγική τους για την υποστήριξη του Κιέβου, σύμφωνα με επιστολή της οποίας έχει γνώση το POLITICO.

Σε αυτή -που απευθύνεται στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ- ο Ούγγρος ηγέτης αναφέρει ότι καμία απόφαση σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ή περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν μπορεί να ληφθεί έως ότου γίνει αυτή η “στρατηγική συζήτηση”, κατά τη Σύνοδο των ηγετών στις Βρυξέλλες, στα μέσα Δεκεμβρίου.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής και της αποτελεσματικότητας των σημερινών πολιτικών μας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων προγραμμάτων βοήθειας” γράφει ο Όρμπαν στην επιστολή, η οποία δεν φέρει ημερομηνία αλλά τη σφραγίδα του γραφείου του.

Διερωτάται, επίσης, γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν παράσχει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να κάνει μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση σχετικά με τη σκοπιμότητα των στρατηγικών στόχων της ΕΕ στην Ουκρανία” αναφέρεται στην επιστολή.

“Εξακολουθούμε να θεωρούμε τους στόχους αυτούς ρεαλιστικά εφικτούς;” διερωτάται ο Όρμπαν, προσθέτοντας: “Είναι αυτή η στρατηγική βιώσιμη χωρίς ισχυρή υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ; Πώς αντιλαμβανόμαστε την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης μετά τον πόλεμο;”

Προστίθεται, δε, ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι σε θέση να λάβει βασικές αποφάσεις σχετικά με τις προτεινόμενες εγγυήσεις ασφαλείας ή την πρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία, να εγκρίνει την περαιτέρω ενίσχυση του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ ή να συμφωνήσει για το μέλλον της διαδικασίας διεύρυνσης, αν δεν βρεθεί συναίνεση σχετικά με τη μελλοντική μας στρατηγική έναντι της Ουκρανίας”.

Πώς επηρεάζονται τα σχέδια της ΕΕ

Η επιστολή του Όρμπαν, όπως επισημαίνει το Politico, έρχεται σε συνέχεια της αντιπαράθεσης μεταξύ της Βουδαπέστης και των Βρυξελλών, οι οποίες έχουν παγώσει κονδύλια ύψους 13 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών ότι η χώρα δεν συμβαδίζει με τα πρότυπα της ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Χωρίς να το λέει ευθέως, η επιστολή αφήνει να εννοηθεί ότι η Βουδαπέστη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει την εκταμίευση μιας προγραμματισμένης βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.

Εκτός από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Όρμπαν απειλεί να μπλοκάρει την προγραμματισμένη στρατιωτική βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, καθώς και την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την ένταξη του Κιέβου στην Ένωση των 27 μελών, την οποία οι ηγέτες ήλπιζαν να εγκρίνουν κατά την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ο Όρμπαν έχει μπλοκάρει ολόκληρη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ για την Ουκρανία, ούτως ώστε να αυξήσει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ουγγαρία.

Ο διπλωμάτης συνέχισε λέγοντας ότι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η Βουδαπέστη απείχε σε κρίσιμες ψηφοφορίες και επέτρεψε στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σε αυτή την περίπτωση δεν βλέπει να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα