Ο Πάπας έριξε τα Τείχη του μίσους. Δήλωσε “υπερήφανος” για τη στάση της Ελλάδας

default image

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα. Υπέγραψε κοινή διακήρυξη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στη Λέσβο με στόχο την ευαισθητοποίηση της Ευρώπης για το προσφυγικό ζήτημα. Συγκινητικές εικόνες στη Μόρια. Όλα όσα έγιναν (pics+vids

Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου συναντήθηκαν στο νησί της Λέσβου ο Πάπας Φραγκίσκος, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, για να δώσουν το μήνυμα της αλληλεγγύης και της στήριξης στους πρόσφυγες στο νησί, αλλά και να προειδοποιήσουν την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα για τις ευθύνες της στο θέμα του προσφυγικού. Με μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, οι προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας και της Καθολικής εκκλησίας συγκέντρωσαν τα βλέμματα στο νησί της Λέσβου, θέτοντας προ των ευθυνών της τη διεθνή κοινότητα για το τεράστιο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

“Ήρθα με τα αδέρφια μου τους Πατριάρχη Βαρθολομαίο και Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας” ανέφερε στο μήνυμά του μέσα από το κέντρο φιλοξενίας της Μόριας ο Πάπας Φραγκίσκος, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να σημειώνει: “Ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε, ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μιλούμε για εσάς”. “Καμαρώνω για τους Έλληνες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που περνούν, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο ανηφορικός τους δρόμος λίγο πιο ελαφρύς” είπε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Υποδοχή από τον πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε επίσης στο νησί, όπου και υποδέχτηκε τον Πάπα Φραγκίσκο με τον οποίον είχε και ολιγόλεπτη συνάντηση. Βασικό θέμα της συζήτησης, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου του Βατικανού, παρέμεινε το προσφυγικό και ιδιαίτερα η κατάσταση στη Λέσβο. Όπως υπογραμμίστηκε η προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα που απαιτεί μια αντιληπτή απάντηση που σέβεται την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

 

Ο Πάπας εκτίμησε την ανθρωπιστική στάση του ελληνικού λαού, που παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες έδειξε αλληλεγγύη και αφοσίωση σε παγκόσμιες αξίες. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη προστασίας των ανθρώπων που δεν πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους διασχίζοντας το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καταπολεμώντας τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων και εξαλείφοντας τις επικίνδυνες διαδρομές, δημιουργώντας μια ασφαλή δίοδο.

 

Συνάντηση όμως είχαν και οι τρεις Ιεράρχες μεταξύ τους οι οποίοι συνομίλησαν για λίγα λεπτά, πριν ξεκινήσουν για το κέντρο φιλοξενίας. “Έρχεστε σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα το θέμα των προσφύγων φαίνεται ότι είναι πιο μεγάλο από όσο μπορούμε να αντέξουμε. Η σκέψη της ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος να απευθύνει επιστολή στους ηγέτες της Χριστιανοσύνης για να δουν αυτό το πρόβλημα και να συμπαρασταθούν πραγματικά για τη βοήθεια του κατατρεγμένου. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση” είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο.


Πρέπει να σημειώσουμε πως πριν ακόμη καταφτάσει ο Πάπας στο νησί, συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν οι Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 

Το πρωτόκολλο του Βατικανού έσπασε

Η συνάντηση αυτή που αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τις δύο εκκλησίες, σε συνέχεια του καλέσματος που απέστειλε η Εκκλησία της Ελλάδος, ανέδειξε τη σοβαρότητα της κατάστασης και έστειλε το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για το θέμα των προσφύγων. Εκτός πρωτοκόλλου και «παραβιάζοντας» τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες μετέβησαν στη Μόρια μαζί, ενώ στη συνέχεια – πέραν του προβλεπόμενου από το πρωτόκολλο και πάλι – κατευθύνθηκαν προς τους εκατοντάδες, μετανάστες στην πλειοψηφία τους, συγκεντρωμένους που ζουν υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας.


Με συνθήματα και πανό διεκδικούσαν να συναντηθούν και αυτοί με τους προκαθήμενους των Εκκλησιών, Πάπα Φραγκίσκο και Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερωνύμο.

 

Οι δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες φώναζαν “Ελευθερία, ελευθερία” και ζητούσαν να έχουν την ευκαιρία να δουν και εκείνη τους Ιερείς. Παρόντες στη Μόρια και ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ορθόδοξης εκκλησίας χαιρετούσαν έναν, έναν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο σημείο. Ο ποντίφηκας δέχτηκε τις ζωγραφιές μικρών παιδιών που ετοίμασαν για εκείνον, ενώ άκουσε άλλους να του εξιστορούν το πρόβλημά τους.

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πολλοί από αυτούς φιλούσαν τα χέρια των Ιεραρχών και ζητούσαν να βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα το όνειρο τους για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Μάλιστα μια γυναίκα χριστιανή έπεσε στα πόδια του Πάπα κλαίγοντας και παρακαλώντας τον να βοηθήσει στην απελευθέρωση τόσο της ίδιας όσο και των υπολοίπων.


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο λυγμός ενός από τους πρόσφυγες που ζητούσε από τον Πάπα Φραγκίσκο να τον ευλογήσει. Ο Πάπας χαιρέτησε έναν, έναν τους πρόσφυγες, μέχρι που έφτασε μπροστά σε έναν άνδρα, ο οποίος γονάτισε και κλαίγοντας του ζήτησε βοήθεια. Μάλιστα ζήτησε την ευλογία του Ποντίφικα, ο οποίος βεβαίως δεν αρνήθηκε και ακούμπησε το κεφάλι του για να τον ευλογήσει.

Στη συνέχεια παιδάκια που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας τραγούδησαν ένα τραγούδι στη μητρική τους γλώσσα για τους τρεις Ιεράρχες:

Οι Ιεράρχες μίλησαν μπροστά στους πρόσφυγες

Στη συνέχεια οι τρεις προκαθήμενοι απευθύνθηκαν με ομιλίες τους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και στη συνέχεια υπέγραψαν την κοινή έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

 

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

“Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε σήμερα στη Λέσβο, τον Πάπα Φραγκίσκο. Υπογραμμίζουμε ενώπιον ολόκληρου του Χριστιανισμού και όλου του κόσμου την τραγωδία του προσφυγικού ζητήματος” είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και τόνισε: “Μόνο όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε θα μπορέσουν να δουν την χρεοκοπία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που έδειξε τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη”.

Ο επικεφαλής της εκκλησίας της Ελλάδας συμπλήρωσε: “Καμαρώνω για τους Έλληνες, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που περνούν, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο ανηφορικός τους δρόμος λίγο πιο ελαφρύς” και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΙ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ

“Όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιδράσαμε στις συγκρούσεις στις περιοχές από όπου προέρχεστε” σημείωσε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συμπλήρωσε πως “Η Μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει ένας υγρός τάφος. Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης”.

“Θρηνήσαμε καθώς είδαμε τη σκληρότητα των αδερφών μας να κλείνουν τα σύνορα και να γυρίζουν τις πλάτες. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας, τα παιδιά σας. Ξεχνούν πως η αξιοπρέπεια και η ελευθερία, υπερβαίνει το φόβο και τις διακρίσεις. Ξεχνούν ότι η μετανάστευση είναι ένα θέμα παγκόσμιο” τόνισε σε άλλο σημείο ο Βαρθολομαίος.

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ: ΣΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΣΤΟΡΓΗ

“Αυτό είναι το μήνυμα που θα επιθυμούσα να στείλω σήμερα. Μη χάνετε την ελπίδα. Το πιο μεγάλο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε οι μεν στου δε, είναι η αγάπη. Αυτό μπορείτε να το μοιραστείτε μεταξύ σας” είπε με τη σειρά του ο Πάπας Φραγκίσκος και συμπλήρωσε: “Ο Θεός να σας ευλογεί όλους, ιδιαίτερα τα παιδιά σας, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες σε σώμα και πνεύμα. Σας αγκαλιάζω όλους με στοργή. Θα ήθελα να κάνω επίκληση στα θεία δώρα της δύναμης και της ειρήνης”.

“Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες σας, παρόλο που διανύει μια δύσκολη περίοδο. Το είδατε στους νέους που έρχονται από όλη την Ευρώπη, από όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν” ανέφερε επίσης ο ποντίφηκας.

Το γεύμα των Ιεραρχών και η κοινή διακήρυξη

Με τρεις οικογένειες προσφύγων γευμάτισαν οι προκαθήμενοι των χριστιανικών Εκκλησιών ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.


Λίγο νωρίτερα είχαν υπογράψει την κοινή διακήρυξη προς τη διεθνή κοινότητα, με την οποία ζητούν περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με τους τρεις κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Δέηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης υπέρ των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο

Όταν ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των τριών προκαθημένων ορθοδόξου και καθολικής εκκλησίας στη Μόρια, οι τρεις κατευθύνθηκαν και πάλι όλοι μαζί προς το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έπειτα από ένα σύντομο χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου προς τους κάτοικους του νησιού, ακολούθησε κοινή δέηση. Πάπας Φραγκίσκος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προσευχήθηκαν για τους νεκρούς πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου προσπαθώντας να διαφύγουν στην Ευρώπη.

“Εσείς κάτοικοι της Λέσβου, αποδεικνύετε πως σε αυτά τα χώματα χτυπάει ακόμη η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει χτίζει γέφυρες και αρνείται να υποστηρίξει την θεωρία πως οι φράχτες μπορούν να φέρουν ασφάλεια. Πράγματι, οι φράχτες προκαλούν διαιρέσεις” σημείωσε για το έργο των κατοίκων του νησιού και όσους βοηθούν όλο αυτό το διάστημα στο προσφυγικό ζήτημα.

“Εσύ Κύριε είσαι η βοήθεια των αβοηθήτων, η ελπίδα των απελπισμένων. Εκείνος που βλέπει τον καθένα. Απάλλαξε αυτό το νησί αλλά και κάθε πόλη και χώρα από λιμό, σεισμό και καταποντισμό, επίθεση αλλοεθνών ή εμφύλιο πόλεμο” ανέφερε στη σύντομη προσευχή του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Οι πρόσφυγες που αναχωρούν για το Βατικανό μαζί με τον Πάπα

Ο Πάπας Φραγκίσκος βρέθηκε και πάλι στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, λίγο μετά τις 15.00, συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Στο χώρο του αεροδιαδρόμου πριν πάρει το δρόμο της επιστροφής, ο ποντίφηκας συνοδεύτηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ χαιρέτισε εγκάρδια όλους τους ανθρώπους που τον συνόδευσαν στην επίσκεψή του.

Όπως είχε διαρρεύσει μάλιστα από το πρωί του Σαββάτου, ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια συμβολική κίνηση, εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενήσει 10 πρόσφυγες από το νησί, οι οποίοι και θα τον ακολουθούσαν στο Βατικανό κατά την επιστροφή του. Έτσι και έγινε, με τους ευτυχείς πρόσφυγες, που επιλέχτηκαν όπως φαίνεται τυχαία, να περιμένουν τον ποντίφηκα στο αεροδρόμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα