Ο πόλεμος και η βία επέστρεψαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Διαβάζεται σε 5'
Δύο ασθενείς αναρρώνουν σε ένα δωμάτιο μετά από χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Salama. Η συνεχιζόμενη αποκατάσταση επικεντρώνεται στην επούλωση τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών τραυμάτων.
Δύο ασθενείς αναρρώνουν σε ένα δωμάτιο μετά από χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Salama. Η συνεχιζόμενη αποκατάσταση επικεντρώνεται στην επούλωση τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών τραυμάτων. MSF

Η χειρουργική φροντίδα καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων εν μέσω της αυξανόμενης βίας στην επαρχία Ituri. Μαρτυρίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Μέχρι σήμερα, οι συγκρούσεις δεκαετιών στην επαρχία Ituri, στα βορειοανατολικά της χώρας, έχουν αναγκάσει περισσότερους από 1,63 εκατομμύρια ανθρώπους – ή το ένα τρίτο του πληθυσμού της επαρχίας – να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ζήσουν εκτοπισμένοι.

Η αναζωπύρωση των επιθέσεων από ένοπλες ομάδες στην επαρχία Itouri της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό από τα μέσα Φεβρουαρίου είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να χάσει τη ζωή του μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι ομάδες τους λειτουργούν ένα χειρουργικό κέντρο περίθαλψης στην πόλη Βunia της επαρχίας.

«Μετά από έξι μήνες σχετικής ηρεμίας, η πρόσφατη αναζωπύρωση των βίαιων επιθέσεων είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες ζωών», λέει η Halidou Alira, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Αυτό δείχνει ότι το Ιturi παραμένει σταθερά στο έλεος της βίας που χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτη ένταση, με τους πολίτες να υφίστανται το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων».

Ένας ασθενής χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του, ενώ αναρρώνει μετά από επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Bunia.
Ένας ασθενής χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του, ενώ αναρρώνει μετά από επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση από την ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Bunia. MSF

Μέχρι σήμερα, οι συγκρούσεις δεκαετιών στην επαρχία Ituri, στα βορειοανατολικά της χώρας, έχουν αναγκάσει περισσότερους από 1,63 εκατομμύρια ανθρώπους – ή το ένα τρίτο του πληθυσμού της επαρχίας – να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να ζήσουν εκτοπισμένοι. Αποκομμένοι από τα προς το ζην και τις κοινότητές τους, η ζωή τους σε παρατεταμένο εκτοπισμό είναι πολύ δύσκολη.

Η σημασία της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου του 2023, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν στο νοσοκομείο Salama της Bunia 863 ασθενείς και πραγματοποίησαν 838 χειρουργικές επεμβάσεις. Το ένα τρίτο των ασθενών που περιθάλπονται από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι άμεσα θύματα βίας, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Οι τύποι των τραυματισμών για τους οποίους έχουν υποβληθεί σε θεραπεία οι ασθενείς, είναι βαθιά κοψίματα που προκαλούνται από μαχαίρια και όπλα.

«Το παιδί μου έπεσε θύμα επίθεσης από ένοπλη ομάδα στο χωριό μου στο Drodro», λέει η μητέρα ενός παιδιού 2 χρονών. «Καθώς φεύγαμε, η γιαγιά μας που κρατούσε τη μικρή μου κόρη δεν μπόρεσε να ξεφύγει γρήγορα με αποτέλεσμα να τους πιάσουν και να της κόψουν το χέρι με ένα μαχαίρι. Όταν το παιδί μου φώναξε από φόβο, προσπάθησαν να το σκοτώσουν με το ίδιο μαχαίρι».

Με συνολική χωρητικότητα 45 κλινών, το κέντρο ορθοπεδικής φροντίδας και τραυμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Bunia λειτουργεί ως βασικός κόμβος υγειονομικής περίθαλψης για τους κατοίκους της επαρχίας Ituri, οι οποίοι έχουν πληγεί από παρατεταμένες συγκρούσεις. Εκτός από την παροχή σύνθετων χειρουργικών επεμβάσεων τραύματος, οι ιατρικές ομάδες στη Bunia θεραπεύουν ασθενείς με εγκαύματα και παρέχουν μετατραυματική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της φυσιοθεραπείας και των συνεδριών ψυχικής υγείας.

Μια νοσοκόμα εξετάζει έναν ασθενή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο Salama. Bunia, επαρχία Ituri, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Μια νοσοκόμα εξετάζει έναν ασθενή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο Salama. Bunia, επαρχία Ituri, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. An MSF nurse monitors blood pressure and other standard indicators when providing ongoing patient care at Salama Hospital. Careful attention after surgery helps accident victims and other injured patients heal. MSF

Το κέντρο διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διάσωση ζωών, ενώ προσφέρει προσαρμοσμένη και ποιοτική ιατρική περίθαλψη για τη μείωση του επιπέδου αναπηρίας, που διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν οι ασθενείς για το υπόλοιπο της ζωής τους.

«Οι ιατρικές παρεμβάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ituri καλύπτουν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων ανθρώπων στην επαρχία, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και η πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι αρκετά δύσκολη», αναφέρει ο Dr. Patrick Nkemenang, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Το γενικό νοσοκομείο αναφοράς της Βunia έχει περιορισμένη χωρητικότητα και δεν θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού. Η παροχή πρόσθετης χειρουργικής φροντίδας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα είναι ζωτικής σημασίας σε ένα περιβάλλον που είναι αρκετά ασταθές σε επίπεδο ασφάλειας».

Ασθενείς περιμένουν στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείο Salama για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα.
Ασθενείς περιμένουν στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείο Salama για να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα. MSF

Ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων

Για την ενίσχυση των τοπικών υποδομών υγειονομικής περίθαλψης και τη βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής περίθαλψης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκπαιδεύουν το τοπικό ιατρικό προσωπικό και βελτιώνουν την ποιότητα του βιοϊατρικού εξοπλισμού.

Ενισχύουν επίσης το σύστημα διακομιδής, δωρίζουν ιατρικό εξοπλισμό και κατασκευάζουν υποδομές υγείας. Η υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επεκτείνεται και στο γενικό νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα