Ο Χουάν Κάρλος “δραπέτευσε” στη Δομινικανή Δημοκρατία

Ο Χουάν Κάρλος “δραπέτευσε” στη Δομινικανή Δημοκρατία
Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος AP Photo/Andrea Comas, FILE

Σύμφωνα με ισπανικό Μέσο, ο Χουάν Κάρλος διαμένει προσωρινά στη Δομινικανή Δημοκρατία μετά την απόφασή του να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Μία μέρα μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας “El Mundo” για την αποχώρηση του Χουάν Κάρλος από τη χώρα και έπειτα από την ανακοίνωση των ανακτόρων ότι ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας σχεδιάζει να “αυτοεξοριστεί” μετά την εμπλοκή του σε μια υπόθεση διαφθοράς, ήρθε ένα νέο δημοσίευμα από την εφημερίδα La Vanguardia, που έγραψε ότι ο 82χρονος διαμένει προσωρινά στην Δομινικανή Δημοκρατία.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για την ανάμιξη του Χουάν Κάρλος σε μια σύμβαση που παραχώρησε η Σαουδική Αραβία σε μια ισπανική κοινοπραξία για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Η εφημερίδα La Tribune της Γενεύης είχε γράψει ότι ο τέως βασιλιάς έλαβε 100 εκατομμύρια δολάρια από τον εκλιπόντα βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2014 αφήνοντας τον θρόνο στον γιο του Φελίπε, σε μια περίοδο που είχαν έρθει στο φως διάφορα σκάνδαλα και κυρίως οι στενές σχέσεις του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Μάρτιο, ο Φελίπε διέκοψε την ετήσια βασιλική επιχορήγηση που λάμβανε ο πατέρας του (περίπου 194.000 ευρώ) και παραιτήθηκε από τη δική του κληρονομιά, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον τέως βασιλιά να διατηρεί μυστικούς εξωχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Χουάν Κάρλος ανήλθε στον θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και κέρδισε τον σεβασμό των Ισπανών για τον ρόλο που έπαιξε στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία. Όμως η δημοτικότητά του υπέστη πλήγμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα