Οι Παλαιστίνιοι υπέβαλαν ψήφισμα για πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας

Οι Παλαιστίνιοι υπέβαλαν ψήφισμα για πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας

Οι Παλαιστίνιοι υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος αλλά παραμένουν ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις επί του κειμένου

Το σχέδιο ψηφίσματος που οι Παλαιστίνιοι υπέβαλαν την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ως επείγον την επίτευξη «μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς» συμφωνίας εντός δώδεκα μηνών.

Το κείμενο αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει επίσης ως μία από τις «παραμέτρους» μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, «την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που θα τερματίζει την κατοχή που άρχισε το 1967 (...) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει χρονικά το τέλος του 2017 ».

Αυτές οι απαιτήσεις των Παλαιστινίων πάντως είναι a priori δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ως βασικός σύμμαχός του Ισραήλ έχουν απειλήσει με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Έτσι ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ προφανώς λαμβάνοντας ως δεδομένο αυτό το ενδεχόμενο ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πρόθυμοι να τροποποιήσουν το κείμενο και δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να υποβληθεί σε ψηφοφορία, σε αντίθεση με ότι έχουν πει άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Υπό την πίεση από τις ευρωπαϊκές και τις αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίτευξη ενός συναινετικού κειμένου που θα μπορούσε να εγκριθεί από το Συμβούλιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Παλαιστίνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης

SHARE:

24Media Network