Θρησκευτικοί ηγέτες κατά των “ψευτο – θεραπειών” για ΛΟΑΤΚΙ άτομα

Θρησκευτικοί ηγέτες κατά των “ψευτο – θεραπειών” για ΛΟΑΤΚΙ άτομα
God loves gays shutterstock

Εκατοντάδες θρησκευτικοί ηγέτες παγκοσμίως ζητούν να απαγορευτούν οι εγκληματικές θεραπείες μετατροπής σεξουαλικού προσανατολισμού σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

“Αναγνωρίζουμε με θλίψη ότι ορισμένες θρησκευτικές διδασκαλίες έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν βαθύ πόνο και προσβολή σε όσους είναι λεσβίες, γκέι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς, queer και intersex”.

Αυτή ήταν μια σπάνια αναγνώριση από μέλη του κλήρου, αλλά και μια από τις βασικές παραδοχές σε μια δήλωση που υπεγράφη από 370 θρησκευτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Η εγκληματική πρακτική των θεραπειών μετατροπής, που καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, βασίζεται στην πεποίθηση ότι η ετεροφυλοφιλία είναι ο κανόνας και οτιδήποτε άλλο είναι ασθένεια ή ανωμαλία – μια πεποίθηση που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απορρίψει από το 1990.

Η θεραπεία αλλαγής σεξουαλικού προσανατολισμού είναι η ψευδοεπιστημονική πρακτική που προσπαθεί να αλλάξει τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου από ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο σε ετεροφυλόφιλο, χρησιμοποιώντας ψυχολογικές ή πνευματικές παρεμβάσεις, την ώρα που ιατρικοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι οι πρακτικές αυτές είναι αναποτελεσματικές και επιβλαβείς.

Ιατρικές, επιστημονικές και κυβερνητικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκφράσει ανησυχία για την εγκυρότητα, την αποτελεσματικότητα και την ηθική της θεραπείας αλλαγής σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) αντιτίθεται στην ψυχιατρική θεραπεία που έχει ως βάση την υπόθεση ότι η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική διαταραχή και ότι ο ασθενής θα πρέπει να αλλάξει τον σεξουαλικό ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό του, ενώ περιγράφει τις προσπάθειες αλλαγής σεξουαλικού προσανατολισμού από επαγγελματίες ως ανήθικες.

Οι εκπρόσωποι των εκκλησιών συγκεντρώθηκαν αυτήν την εβδομάδα για ένα συνέδριο που είχε ως αντικείμενο συζήτησης την παγκόσμια απαγόρευση της πρακτικής της θεραπείας μετατροπής – μιας πρακτικής με την οποία τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα υποβάλλονται σε ψυχολογικές ή σωματικές διαδικασίες για να “θεραπεύσουν” τη σεξουαλική τους ταυτότητα ή το φύλο τους.

Μεταξύ των υπογραφόντων στη δήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ozanne του Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκαν εκπρόσωποι χριστιανικών, εβραϊκών, μουσουλμάνων, βουδιστικών και σιχ θρησκειών, όπως και ο πρώην αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής και νικητής του Νόμπελ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, αλλά και ο επίσκοπος του Λίβερπουλ.

Η Γερμανία πρόσφατα έγινε η πέμπτη χώρα που εισήγαγε την πλήρη απαγόρευση της πρακτικής για ανηλίκους, μετά τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, την Ταϊβάν και τη Μάλτα, καθώς και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ και καναδικές επαρχίες, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων OutRight International.

Οι απαγορεύσεις έκτοτε έχουν εισαχθεί στην Αλβανία, την Ελβετία και την αυστραλιανή επαρχία Βικτώρια και έχουν προταθεί σε πολλές ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την πρακτική ως “αποτρόπαια”.

Ωστόσο, πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη θεσπίσει νομοθεσία, παρά την εκτεταμένη καταδίκη της πρακτικής από τις δυτικές κυβερνήσεις και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν ο νόμος στη Γερμανία έχει κάνει διαφορά, καθώς δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, αλλά οι ακτιβιστές ελπίζουν η κίνηση αυτή ότι έδωσε το παράδειγμα, αναφέρει η DW.

Τέτοιες θεραπείες πραγματοποιούνται, δυστυχώς, και στην Ελλάδα, με την ανοχή του κράτους, καθώς και των υπευθύνων συλλόγων ειδικών ψυχικής υγείας, καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από τις απάνθρωπες αυτές πρακτικές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα