ΟΗΕ: Αρχίζει έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία

ΟΗΕ: Αρχίζει έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία
Τάφοι στη Μπούτσα μετά τη σφαγή αμάχων ap

Ο ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αρχίζει έρευνα κατά της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Για "δαιμονοποίηση" της χώρας κάνει λόγο η Ρωσία.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για τη διεξαγωγή έρευνας για καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου των ρωσικές δυνάμεων στην Ουκρανία.

Σε έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, διατυπώθηκαν οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, που συμπεριλαμβάνουν εκτελέσεις πολιτών, βιασμούς, βασανιστήρια και εξαφανίσεις.

Η ψηφοφορία εγκρίθηκε με 33 υπέρ, 12 αποχές και δύο ψήφους κατά (από την Κίνα και την Ερυθραία). Η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο ανεστάλη τον περασμένο μήνα και επέλεξε να μη συμμετάσχει στη σύνοδο ως παρατηρητής.

“Ο ΟΗΕ δαιμονοποιεί τη Ρωσία”, λέει ο πρεσβευτής της

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη επέκρινε το ψήφισμα. Σε δήλωσή του που εστάλη μέσω email στο Reuters, ο Γκενάντι Γκατίλοφ είπε:

“Αντί να συζητά τα αληθινά αίτια που οδήγησαν στην κρίση σε αυτή τη χώρα και να αναζητά τρόπους επίλυσής τους, η Δύση οργανώνει άλλη μια πολιτική δίωξη για να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία».

Ο Κινέζος πρεσβευτής, Τσεν Ξου, επέκρινε επίσης το ψήφισμα. Διαμαρτυρήθηκε για την «πολιτικοποίηση» του Συμβουλίου και είπε ότι το ψήφισμα θα μπορούσε να «ρίξει λάδι στη φωτιά» των εντάσεων στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει τέτοια εγκλήματα.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε τις εξελίξεις σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι οι υπεύθυνοι αυτών των βάρβαρων εγκλημάτων θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

“Δέκα εβδομάδες απόλυτης φρίκης”

Μιλώντας μέσω σύνδεσης βίντεο από το Κίεβο, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Εμινέ Τζαπάροβα είπε ότι ο λαός της χώρας της αντιμετώπισε «10 εβδομάδες απόλυτης φρίκης», όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Βασανιστήρια και εξαφανίσεις, σεξουαλική βία και βία λόγω φύλου – ο κατάλογος των εγκλημάτων της Ρωσίας είναι ατελείωτος», είπε.

Η Τζαπάροβα σήκωσε μια φωτογραφία με μαύρες γραμμές, τις οποίες, όπως είπε, είχε σχεδιάσει ένα 11χρονο αγόρι που είχε βιαστεί μπροστά στη μητέρα του.

Η αποστολή παρακολούθησης του οργάνου του ΟΗΕ επισκέφθηκε την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. Η επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μισέλ Μπασελέτ είπε ότι 1.000 πτώματα αμάχων βρέθηκαν στην περιοχή του Κιέβου, μερικά από τα οποία φαίνεται να εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Μίλησε επίσης για πολίτες που πέθαναν λόγω άγχους και έλλειψης ιατρικής βοήθειας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση του χωριού Γιαχίντνε στο Τσερνίχιβ όπου, όπως καταγγέλλεται, 360 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 74 παιδιά και 5 άτομα με αναπηρία, αναγκάστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις να μείνουν για 28 ημέρες σε ένα υπόγειο σχολείου. Ήταν τόσος πολύς ο κόσμος που δεν μπορούσαν να ξαπλώσουν. Δέκα ηλικιωμένοι πέθαναν, όπως είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα