ΟΗΕ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που φθάνουν στις γειτονικές χώρες

ΟΗΕ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που φθάνουν στις γειτονικές χώρες
@DANIEL LEAL/AFP

Από την έναρξη των εχθροπραξιών και του προσφυγικού κύματος που ακολούθησε, η Πολωνία είναι η κύρια χώρα υποδοχής. Ακολουθεί η Ουγγαρία με 116.348 πρόσφυγες, το 14% του συνολικού αριθμού.

Ο αριθμός των προσφύγων που φεύγουν από την Ουκρανία για τις γειτονικές χώρες αυξήθηκε περαιτέρω φθάνοντας σχεδόν τα 836.000 άτομα την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με μια καταγραφή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τέταρτη, στον ιστότοπό της.

Πρόκειται για μια αύξηση σχεδόν 160.000 ανθρώπων σε σχέση με τον αριθμό των 677.000 που είχε παρουσιάσει χθες, Τρίτη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, απευθύνοντας επείγουσα έκκληση για τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα και τους ανθρώπους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις μάχες.

ADVERTISING

Τα στατιστικά της HCR για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η HCR καταμετρά ακριβώς 835.928 ανθρώπους εκ των οποίων 453.982 κατέφυγαν μόνο στην Πολωνία.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών και του προσφυγικού κύματος που ακολούθησε, η Πολωνία είναι η κύρια χώρα υποδοχής.

Ακολουθεί η Ουγγαρία με 116.348 πρόσφυγες, το 14% του συνολικού αριθμού.

Η Σλοβακία φιλοξενούσε από την πλευρά της 67.000 πρόσφυγες, ή το 8% την 1η Μαρτίου και η Ρωσία το 5,1% (42.900 άνθρωποι).

Οι αριθμοί για τις υπόλοιπες κύριες χώρες υποδοχής δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι τις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Οι αρχές του ΟΗΕ αναμένουν πως το προσφυγικό κύμα θα ενταθεί περαιτέρω, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4 εκατ. άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τα δεινά του πολέμου.

"Είμαστε μάρτυρες αυτού που θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτού του αιώνα", δήλωσε χθες ο Φιλίπο Γκράντι στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις εταίροι του απηύθυναν χθες επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 1,1 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους Ουκρανούς που παραμένουν στη χώρα και λίγο παραπάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια για τους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ουκρανία, Ρωσία, ΟΗΕ, Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network