ΟΗΕ: "Μπλόκο" από Ρωσία - Κίνα στις ΗΠΑ για σταμάτημα των εξαγωγών πετρελαίου στη Β. Κορέα

"Μπλόκο" από Ρωσία - Κίνα στις ΗΠΑ για σταμάτημα των εξαγωγών πετρελαίου στη Β. Κορέα
"Μπλόκο" από Ρωσία - Κίνα στις ΗΠΑ για σταμάτημα των εξαγωγών πετρελαίου στη Β. Κορέα AP

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Β. Κορέα έχει ήδη ξεπεράσει για το 2018 το ποσοστό εισαγωγών που ορίζονται από τις σε βάρος της διεθνείς κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να πείσουν τον ΟΗΕ να σταματήσει για φέτος τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα, παρά την αμερικανική έκθεση που υποστηρίζει ότι η χώρα αυτή έχει ήδη ξεπεράσει για το 2018 το ποσοστό εισαγωγών που ορίζεται από τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της.

Η Ρωσία και η Κίνα ζήτησαν επιπρόσθετες πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, μπλοκάροντας ντε φάκτο τη διαδικασία που είχαν ξεκινήσει οι ΗΠΑ για να απαγορεύσουν την εισαγωγή προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα.

"Η Ρωσία εξετάζει αυτό το αίτημα και επιδιώκει να λάβει επιπρόσθετες πληροφορίες για κάθε «παράνομη» μεταφορά πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα που καταγγέλλουν οι ΗΠΑ" ανέφερε ένας διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. "Ζητούμε επίσης εξηγήσεις για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ώστε να υπολογιστεί ο όγκος του πετρελαίου που εξήχθη παρανόμως", πρόσθεσε.

ADVERTISING

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανέφεραν στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι "η Βόρεια Κορέα παραβίασε τις ποσοστώσεις εισαγωγής διυλισμένου πετρελαίου για το 2018" μεταφέροντας παρανόμως πετρέλαιο από πλοίο σε πλοίο στη θάλασσα. Για να στηρίξουν το αίτημά τους παρουσίασαν δορυφορικές φωτογραφίες αυτών των μεταφορτώσεων και έδωσαν στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα 89 πλοία που ελλιμενίστηκαν στη Βόρεια Κορέα από τις αρχές του έτους.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα οποία συνέλεξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε έκθεσή τους, οι ΗΠΑ υπολόγισαν τα φορτία πετρελαίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο. Ζήτησαν έτσι από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατάξει την άμεση παύση όλων των εξαγωγών πετρελαίου προς τη Βόρεια Κορέα.

Κινέζοι διπλωμάτες είπαν ότι "πιστεύουν ότι ήταν εύλογο" να ζητηθούν επιπρόσθετες πληροφορίες εκ μέρους των Ρώσων συναδέλφων τους. "Ζητούμε και εμείς επίσης από την αμερικανική πλευρά να παράσχει επιπρόσθετες πληροφορίες για να διευκολύνει την εξέταση του αιτήματός της και να καταλήξουμε σε απόφαση" είπε ένας Κινέζος διπλωμάτης.

Οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους διάστημα έξι μηνών για να απαντήσουν στο αίτημα της Κίνας και της Ρωσίας.

Την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόκειται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να διασφαλίσει ότι η πίεση στη Βόρεια Κορέα θα συνεχιστεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βόρεια Κορέα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πομπέο: Θα χρειαστεί χρόνο η συμφωνία με τη Β. Κορέα

Ο Τραμπ έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν

Κιμ προς Τραμπ: "Γκανγκστερικές" οι απαιτήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

SHARE:

24Media Network