Οικολογικό σεξ: Τι είναι και πώς επηρεάζει την κλιματική αλλαγή

Οικολογικό σεξ: Τι είναι και πώς επηρεάζει την κλιματική αλλαγή
Shutterstock

Η σεξουαλική μας ζωή αφήνει κι αυτή το δικό της αποτύπωμα στον πλανήτη. Πως μπορούμε να κάνουμε το σεξ πιο φιλικό προς το περιβάλλον;

Όταν σκεφτόμαστε με ποιους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα του άνθρακα στον πλανήτη, κάτι που συνήθως δεν περνάει από το μυαλό μας είναι η σεξουαλική μας ζωή.

Ωστόσο, οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για φιλικά στο περιβάλλον προϊόντα, όπως βίγκαν προφυλακτικά και προϊόντα αντισύλληψης που δεν δημιουργούν απόβλητα, έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι όμως το φιλικό προς το περιβάλλον σεξ;

“Για κάποιους, το να είναι το σεξ φιλικό προς το περιβάλλον σημαίνει να επιλέγουν λιπαντικά, παιχνίδια, σεντόνια και προφυλακτικά που έχουν μικρότερο αποτύπωμα στον πλανήτη”, εξηγεί στο BBC η Δρ Adenike Akinsemolu, επιστήμονας περιβαλλοντικής βιωσιμότητας από τη Νιγηρία.

“Για άλλους, συνεπάγεται μείωση της ζημιάς που προκαλείται στο περιβάλλον από τη δημιουργία πορνό. Και τα δύο παραδείγματα είναι έγκυρα και σημαντικά.”

Το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια ανδρικά προφυλακτικά από λάτεξ κατασκευάζονται κάθε χρόνο και τα περισσότερα απορρίπτονται σε χωματερές.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα προφυλακτικά είναι κατασκευασμένα από συνθετικό λάτεξ και χρησιμοποιούν πρόσθετα και χημικά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Τα προφυλακτικά από δέρμα αρνιού, τα οποία χρησιμοποιούνται από τη ρωμαϊκή εποχή, είναι η μόνη πλήρως βιοδιασπώμενη επιλογή. Ωστόσο, παρασκευάζονται από το έντερο ενός προβάτου και δεν προλαμβάνουν τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ).

Πολλά λιπαντικά έχουν επίσης βάση το πετρέλαιο και επομένως περιέχουν ορυκτά καύσιμα. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των προϊόντων με βάση το νερό ή βιολογικά προϊόντα. Κι έτσι, οι σπιτικές επιλογές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Η Dr Tessa Commers έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακόλουθους που παρακολουθούν τα βίντεό της στο TikTok σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Το βίντεό της με τις περισσότερες προβολές – με σχεδόν οκτώ εκατομμύρια θεάσεις – είναι μια συνταγή για σπιτικό λιπαντικό φτιαγμένο από άμυλο καλαμποκιού και νερό.

“Τα λιπαντικά με βάση το νερό, τα οργανικά και vegan προφυλακτικά είναι μια καλή επιλογή για να διασκεδάσετε και να αγκαλιάσετε μια βιώσιμη σεξουαλική ζωή”, λέει ο Δρ Akinsemolu. “Όχι μόνο προκαλούν μικρή ζημιά στο περιβάλλον αλλά προσφέρουν στους χρήστες τους απολαυστικές στιγμές”.

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί με ορισμένα “πράσινα” προϊόντα, καθώς ορισμένα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τα περισσότερα προφυλακτικά επειδή μπορεί να τα κάνουν να σπάσουν.

Για οποιαδήποτε πιο φιλική προς το περιβάλλον αντισύλληψη, όμως, ένας γιατρός ή οποιοσδήποτε ειδικός του χώρου είναι καταλληλότερος για σχετικές συμβουλές.

Τα sex toys είναι ένα ακόμη πεδίο όπου η χρήση πλαστικού είναι ευρέως διαδεδομένη. Υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις από χάλυβα ή γυαλί στην αγορά, ενώ η επιλογή επαναφορτιζόμενων παιχνιδιών συμβάλλει επίσης στη μείωση του αποτυπώματος. Επίσης, υπάρχουν ακόμη και ηλιακά παιχνίδια στην αγορά. Ενδιαφέρον έχουν και κινήσεις εταιρειών που βοηθούν στην ανακύκλωση παλαιών και σπασμένων παιχνιδιών που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με τον κλασικό τρόπο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα