Όλα έτοιμα: Τραμπ και Κιμ έφτασαν στη Σιγκαπούρη εν μέσω απελάσεων

Η στιγμή άφιξης του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη
Η στιγμή άφιξης του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη AP

Όλα έτοιμα για τη μεγάλη συνάντηση της Τρίτης - Ο βορειοκορεάτης ηγέτης έφτασε πριν τον Τραμπ - Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και απελάσεις

Η πτήση της Air China με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν προσγειώθηκε στη Σιγκαπούρη για την ιστορική συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, πριν φτάσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί πως θα μετέβαινε με κυβερνητικό αεροσκάφος, ωστόσο η αρχική ενημέρωση αποδείχθηκε "αντιπερισπασμός" για λόγους ασφαλείας.

ADVERTISING
Η στιγμή άφιξης του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη
Η στιγμή άφιξης του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη AP

Στο κέντρο όλων των συνομιλιών θα βρίσκεται το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο στη διάρκεια των ετών στοίχισε στην Πιονγκγιάνγκ μια εντυπωσιακή σειρά κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που διαπραγματεύεται απ' ευθείας με έναν κληρονόμο της δυναστείας των Κιμ, ο Ντόναλντ Τραμπ προσγειώθηκε με το προεδρικό Air Force One γύρω στις 20:30 τοπική ώρα.

Τον συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Η υποδοχή Κιμ από τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης:

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λούνγκ υποδέχθηκε νωρίτερα τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, για την ιστορική διάσκεψη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που επίσης έφτασε πριν από λίγο στην Σιγκαπούρη.

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης κι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αντάλλαξαν χειραψία μπροστά στους δημοσιογράφους, ενώ αμέσως μετά είχαν έναν κύκλο προσωπικών διαβουλεύσεων.

"Μια μοναδική ευκαιρία"

Η Ουάσινγκτον ζητάει την «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγιάνγκ τάχθηκε υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, όμως αυτή η πολύ αόριστη διατύπωση αφήνει περιθώριο για αναρίθμητες ερμηνείες.

Για τον Μάικλ Ο'Χάνλον του Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, το μόνο ρεαλιστικό σενάριο είναι μια διαδικασία «βήμα με βήμα» που θα διαρκέσει απαραίτητα μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ έναν άνδρα, το καθεστώς του οποίου υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι έχει ανάγκη το πυρηνικό όπλο για να διασφαλίσει την ασφάλειά του, να εγκαταλείπει μεμιάς το όπλο αυτό, ακόμη και με μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένα πιθανό συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνάντησης μπορεί να είναι μια κατ' αρχήν συμφωνία για το τέλος του πολέμου της Κορέας. Ο πόλεμος του 1950-1953 τελείωσε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης, έτσι ο Βορράς και ο Νότος εξακολουθούν να βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο.

Πριν αναχωρήσει από τον Καναδά, ο Τραμπ εξέφρασε χθες άλλη μια φορά την αισιοδοξία του γι' αυτή τη συνάντηση, για την οποία ελπίζει ότι θα αποτελέσει ένα ορόσημο της προεδρίας του.

«Έχω την εντύπωση πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να κάνει κάτι σημαντικό για τον λαό του και έχει την ευκαιρία γι' αυτό», είπε βλέποντας στην επικείμενη συνάντηση «μια μοναδική ευκαιρία (...) που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί ποτέ».

Την Πέμπτη είχε μάλιστα πει ότι μπορεί να προσκαλέσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, αν η πρώτη επαφή πάει καλά.

Όλα έτοιμα για τη μεγάλη συνάντηση της Τρίτης
Όλα έτοιμα για τη μεγάλη συνάντηση της Τρίτης AP

Ο Πομπέο στην πρώτη γραμμή

Με πιο επιφυλακτικό στυλ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έχει συναντήσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη δύο φορές στην Πιονγκγιάνγκ, εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα του.

«Επί του Air Force One καθ' οδόν για τη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης. Ένα καλύτερο μέλλον είναι δυναρό για τη Βόρεια Κορέα», έγραψε στο Twitter.

Αυτή η σύνοδος κορυφής πήρε μορφή ένα βράδυ του Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, όταν ένας νοτιοκορεάτης απεσταλμένος διαβίβασε μια πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε αμέσως προς γενική έκπληξη.

Όλα έτοιμα για τη μεγάλη συνάντηση της Τρίτης
Όλα έτοιμα για τη μεγάλη συνάντηση της Τρίτης AP

Αν και ο δισεκατομμυριούχος με το εικονοκλαστικό στυλ καυχάται ότι είναι ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής, πολλοί παρατηρητές επισημαίνουν πως υπήρξε πολύ λιγότερο απαιτητικός από τους προκατόχους του για να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ο κόσμος μιλάει για μια ιστορική σύνοδο κορυφής (...) Όμως είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πως αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν δυνατή για όλους τους αμερικανούς προέδρους που θα επιθυμούσαν να την κάνουν και πως κανένας δεν το θέλησε, για καλούς λόγους», υπογραμμίζει ο Κρίστοφερ Χιλ, πρώην διαπραγματευτής των ΗΠΑ για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια θα δαπανήσει η Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη εκτιμάται ότι θα δαπανήσει ποσό 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια, αλλά κι άλλα έξοδα που είναι σχετικά με την διοργάνωση της ιστορικής διάσκεψης κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λούνγκ.

Όλα έτοιμα για τη μεγάλη συνάντηση της Τρίτης
Όλα έτοιμα για τη μεγάλη συνάντηση της Τρίτης AP

“Εάν με ρωτήσετε πόσο θα κοστίσει αυτό... Θα σας έλεγα κάτι περισσότερο ή λιγότερο από περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια. Είναι πιθανό ότι ίσως ανακτήσουμε κάποιο μικρό μέρος του ποσού αυτού, αλλά νομίζω ότι είναι ένα κόστος που θέλουμε να πληρώσουμε και είναι η συνεισφορά μας σε μία διεθνή επιδίωξη, που είναι φανερό ότι εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Λι.

Απελάσεις και απειλές

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σιγκαπούρης Κ. Σανμουγκάν απαντώντας σήμερα σε ερώτηση για το αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενες απειλές ασφάλειας για τη σύνοδο απάντησε πως «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες».

Επεσήμανε ότι η Σιγκαπούρη έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, προκειμένου να είναι ασφαλής ο χώρος διεξαγωγής της ιστορικής διάσκεψης, σημειώνοντας ότι η δουλειά των δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζεται.

Όμως, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι χθες απαγορεύτηκε η είσοδος στην χώρα σε έναν άντρα, καθώς εντοπίστηκε «υλικό βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας» στο κινητό του.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι δύο μέλη συνεργείου του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Νότιας Κορέας απελάθηκαν από την Σιγκαπούρη, μετά την σύλληψή τους για την παράνομη είσοδό τους στην οικία του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας.

Η συνάντηση εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλεια, αλλά κι άλλα έξοδα που είναι σχετικά με την διοργάνωση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λούνγκ.

«Είναι πιθανό ότι ίσως ανακτήσουμε κάποιο μικρό μέρος του ποσού αυτού, αλλά νομίζω ότι είναι ένα κόστος που θέλουμε να πληρώσουμε και είναι η συνεισφορά μας σε μία διεθνή επιδίωξη, που είναι φανερό ότι εξυπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Λι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κιμ Γιονγκ Ουν, Τραμπ, Συνάντηση Τραμπ-Κιμ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σε φιάσκο κατέληξε η G7 - Με νέους δασμούς απειλεί ο Τραμπ

Μέσα στη Βόρεια Κορέα με τον φακό του Associated Press

Παρίσι και Βρυξέλλες στηρίζουν το ανακοινωθέν της G7

Πούτιν προς G7: Σταματήστε τις φλυαρίες και συνεργαστείτε

G7: Μια εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Μέρκελ, χίλια λόγια

SHARE:

24Media Network