Όλαφ Σολτς: Το προφίλ του “φαβορί” των γερμανικών εκλογών

Όλαφ Σολτς: Το προφίλ του “φαβορί” των γερμανικών εκλογών
Ο Όλαφ Σολτς 2021 AXEL SCHMIDT/AP

Δεκαέξι χρόνια μετά, ο υποψήφιος του SPD, Όλαφ Σολτς αποτελεί το φαβορί για την επικράτηση στις επερχόμενες Γερμανικές εκλογές.

Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, ο Όλαφ Σολτς κατάφερε να φέρει το SPD πρώτο στις δημοσκοπήσεις έναντι του CDU, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι το απόλυτο φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία.

Από γραμματέας του SPD “σκαρφάλωσε” στην εσωκομματική ηγεσία ως υπουργός Εσωτερικών και δήμαρχος του Αμβούργου και σήμερα υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αναπληρωτής καγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Όλαφ Σολτς είχε το προφίλ ενός μετριοπαθούς αλλά όχι ιδιαίτερα χαρισματικού πολιτικού, ο οποίος σχεδιάζει να κάνει πράξη τις “προφητείες” των τελευταίων δημοσκοπήσεων και να γίνει ο επόμενος καγκελάριος του SPD, 16 χρόνια μετά τον μέντορά του, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

O άλλοτε μακρυμάλλης φοιτητής προσχώρησε στο SPD, ένα από τα παλαιότερα κόμματα της Ευρώπης, σε ηλικία 17 ετών.

Ο Σολτς στο παρελθόν συχνά χλευάστηκε για τη λιτή του εμφάνιση και τις μονότονες ομιλίες του.

Από το 2019 κι έπειτα έχει πάρει όμως άλλη στροφή, καθώς η συμπεριφορά του έχει γίνει πιο συναισθηματική, πιο προσιτή και κυρίως φιλική. Ταυτόχρονα, δεν έκρυψε την όρεξή του για δουλειά. Ωστόσο, εσωκομματικά ηττήθηκε από το δίδυμο της “αριστερής” πτέρυγας του SPD, τους Saskia Esken και Norbert Walter-Borjans.

Ως παλιός στρατιώτης του κόμματος, ο Σολτς στάθηκε όρθιος μετά από τη ήττα αυτή, έμεινε συγκεντρωμένος στο έργο του στην κυβέρνηση και άφησε τους νέους ηγέτες του SPD να το συνεχίσουν.

Τους μήνες που ακολούθησαν την υποψηφιότητά του, ο Σολτς κατάφερε να αποφύγει τα μεγάλα λάθη, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο, η δημοτικότητά του να αρχίσει να ανεβαίνει. Αυτοπροσδιορίζεται ως φάρος σταθερότητας και θεωρείται ότι αυτός είναι ο υπεύθυνος για την απροσδόκητη άνοδο του SPD στις δημοσκοπήσεις.

Ένα από τα κεντρικά θέματα που υπερασπιζόταν ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD αφορούν στην κοινωνική στέγαση και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι που εντάσσεται στο σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας του #ausrespekt (“από σεβασμό”).

Αφίσα του υποψήφιου καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών για τις γερμανικές εκλογές, Όλαφ Σολτς AP Photo/Michael Probst

 

Από τη στιγμή που αντικατέστησε τον συντηρητικό Βόλφγκαν Σόιμπλε ως υπουργός Οικονομικών το 2018 στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ, ο Σολτς πήρε αποστάσεις από τον σκληρό, επιθετικό τόνο του προκατόχου του, ιδιαίτερα για τη “χαλαρότητα” σε χώρες της νότιας Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνει σημαντικά από την οικονομική πολιτική που χάραξε ο προκάτοχός του.

Ωστόσο στη Γερμανία, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και η δημοσιονομική λιτότητα που φέρουν την υπογραφή του είναι σημεία κριτικής από την αριστερά.

Στο πρόσφατο υπό διερεύνηση σκάνδαλο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο υπουργείο Οικονομικών επί θητείας του, αντιμετώπισε κατηγορίες ότι παρέλειψε να διαβιβάσει στην δικαιοσύνη στοιχεία υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος από τη μεριά του, “βλέπει” προεκλογική συνωμοσία σε βάρος του.

Παράλληλα, δέχτηκε κριτική στην παρουσίαση του πακέτου βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, για τις παρεμβάσεις που έγιναν. Ως υπουργός Οικονομικών, είναι υπεύθυνος για την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε επείγοντα κεφάλαια για να βοηθήσει την οικονομία και τους πολίτες της χώρας να αντιμετωπίσουν την έκτακτη αυτή συνθήκη. Μετά από χρόνια δημοσιονομικού πλεονάσματος, η χώρα έχει πλέον χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε επίπεδο Ευρώπης, ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σόλτς έχει ταχθεί κατά της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, με δεδομένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν μία διαφορετική οικονομική πολιτική. Τάσσεται επίσης προεκλογικά υπέρ της επιπλέον επιβάρυνσης των υψηλών εισοδημάτων, αλλά και της αύξησης των κοινωνικών επιδομάτων.

Όπως ανακοίνωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ProSieben, SAT 1 και Kabel 1 που φιλοξένησαν την τρίτη και τελευταία τηλεμαχία ενόψει των φετινών εκλογών, στο ερώτημα «ποιον υποψήφιο θεωρήσατε περισσότερο αξιόπιστο», το 37% όσων παρακολούθησαν την συζήτηση επέλεξε τον Όλαφ Σολτς, ενώ το 29% δήλωσε ότι πείστηκε περισσότερο από την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το 28% από τον Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σε ό,τι αφορά το «ποιος κέρδισε την τηλεμαχία στο σύνολό της», το 42% των τηλεθεατών επέλεξε τον Όλαφ Σολτς, το 27% τον Άρμιν Λάσετ και το 25% την Αναλένα Μπέρμποκ. Ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος ήταν πάντως εκείνος που μίλησε περισσότερο χθες το βράδυ, 21΄, έναντι 19΄ της υποψήφιας των Πρασίνων και 17΄ του εκπροσώπου του SPD.

Στα δύο προηγούμενα ντιμπέιτ ο Όλαφ Σολτς είχε βγει επίσης πρώτος.

Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για τη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξασφαλίζουν ποσοστό στήριξης 26%, σταθεροί σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, ενώ το συντηρητικό μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Χριστιανοκοινωνιστών συγκεντρώνει ποσοστό στήριξης 21%, αυξημένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα