Ολάντ: Η Μπόκο Χαράμ ‘παραμείνει μια απειλή’

default image

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποιεί πως η απειλή της Μπόκο Χαράμ είναι ακόμα πολύ σημαντική και ζητά από τη διεθνή κοινότητα βοήθεια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε σήμερα κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στην Αμπούζα εναντίον της «απειλής» της Μπόκο Χαράμ και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει «περισσότερα» για να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη περιοχή.

«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά» στη μάχη κατά της Μπόκο Χαράμ που «έχει αποδυναμωθεί, έχει υποχρεωθεί σε οπισθοχώρηση» ωστόσο «η τρομοκρατική οργάνωση παραμένει ακόμη μια απειλή» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Νιγηριανό ομόλογό του Μουχαμαντού Μπουχάρι.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Φίλιπ Χάμοντ επισήμανε επίσης σε μία ανακοίνωση ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός:

«Πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική για να κερδίσουμε τον πόλεμο και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες που θα ευνοούν τη μετέπειτα σταθερότητα στην περιοχή».

Η σύνοδος ξεκίνησε με καθυστέρηση, γύρω στις 15.30 τοπική ώρα, με τη συμμετοχή των Φρανσουά Ολάντ και Φίλιπ Χάμοντ, την παρουσία των ηγετών των χωρών που γειτνιάζουν με τη Νιγηρία (Μπενίν, Καμερούν, Τσαντ και Νίγηρας) αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα μέσα με τα οποία θα μπει ένα τέλος στις βιαιοπραγίες των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ η οποία από το 2009 έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι, πριν από έναν χρόνο, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν πολλαπλασιάσει τις νίκες τους κατά της Μπόκο Χαράμ κι ο πρόεδρος έχει επίσημα ανακοινώσει ότι η ισλαμιστική οργάνωση έχει ηττηθεί «σε τεχνικό επίπεδο». Και σήμερα διαβεβαίωσε ότι η Μπόκο Χαράμ «δεν έχει υπό τον έλεγχό της» καμία διοικητική περιφέρεια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Εντούτοις η οργάνωση παραμένει ισχυρή και διαπράττει συχνά φονικές επιθέσεις, χρησιμοποιώντας ιδίως βομβιστές αυτοκτονίας που επιτίθενται σε δημόσιους χώρους. Το δάσος Σαμπίσα στο βορειοανατολικό τμήμα παραμένει προπύργιο των μαχητών της.

Σε μια ομόφωνη δήλωση που εξέδωσε χθες, την παραμονή της περιφερειακής συνόδου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «προειδοποιεί» για τους «δεσμούς μεταξύ της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους».

Ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας σημείωσε πως θεωρεί ότι ορισμένες από τις ωμότητες της Μπόκο Χαράμ μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου», ενώ ανέφερε πως «ανησυχεί σοβαρά για την ανησυχητική κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης (…) στην περιοχή της λίμνης Τσαντ».

«Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η αποκατάσταση» των κατεστραμμένων υποδομών, σημείωσε σήμερα ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, αναφερόμενος σε σχολεία, κέντρα υγείας, δρόμους και γέφυρες, αλλά επίσης η προσφορά βοήθειας στους εκτοπισμένους, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 60% είναι γυναίκες και παιδιά, στην πλειονότητά τους ορφανά.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας εκτίμησε σήμερα ότι το ύψος της βοήθειας που χρειάζεται για την ανάπτυξη της περιοχής ανέρχεται σε 960 εκατομμύρια ευρώ.

«Είναι επιτακτικό η διεθνής κοινότητα να κάνει περισσότερα σήμερα» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ υπενθυμίζοντας ότι «4,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, μεταξύ αυτών 300.000 παιδιά».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα