Ομπάμα: Ελπίζω να ανοίξει τον Απρίλιο στην Κούβα η πρεσβεία των ΗΠΑ

A U.S. and Cuban flag stand inside the State Department at the start of talks in Washington, Friday, Feb. 27, 2015. The State Department hosted the second round of talks to re-establish diplomatic relations between the US and Cuba.  (AP Photo/Ismael Francisco, Cubadebate)
A U.S. and Cuban flag stand inside the State Department at the start of talks in Washington, Friday, Feb. 27, 2015. The State Department hosted the second round of talks to re-establish diplomatic relations between the US and Cuba. (AP Photo/Ismael Francisco, Cubadebate) AP

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Ομπάμα προειδοποίησε, εκτός των άλλων, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τη Δευτέρα την ελπίδα του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Κούβα πριν τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στον Παναμά.

«Ελπίζω ότι είμαστε σε θέση να ανοίξουμε την πρεσβεία και ορισμένες αρχικές βάσεις θα έχουν τεθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10-11 Απριλίου στην Πόλη του Παναμά», δήλωσε ο Ομπάμα. «Λάβετε υπόψη ότι ποτέ δεν ήταν προσδοκία μας η επίτευξη ομαλών σχέσεων άμεσα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον και η Αβάνα ανακοίνωσαν από κοινού στις 17 Δεκεμβρίου πως σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μετά από 18 μήνες μυστικών συνομιλιών.

«Διαβαίνουμε ένα μονοπάτι στο οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Κούβα και το οποίο τελικά θα επιφέρει περισσότερες αλλαγές στην Κούβα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Το γεγονός ότι από τη στιγμή που κάναμε την ανακοίνωση, η κουβανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να συζητά τρόπους για την αναδιοργάνωση της οικονομίας της ώστε αυτό να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ήδη ωθεί μια σειρά από αλλαγές που υπόσχονται να ανοίξουν το δρόμο για περισσότερες ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες καθώς και μεγαλύτερη διαφάνεια σε ότι αφορά την οικονομία», δήλωσε. «Και αυτό ήταν πάντα προϋπόθεση της πολιτικής. Ότι μετά από 50 χρόνια αποτυχίας, θα πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι νέο που θα ενθαρρύνει τελικά την κουβανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε μια σύγχρονη οικονομία και να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για την ελευθερία του κουβανικού λαού», δήλωσε ο Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεύτερος γύρος επαφών ΗΠΑ - Κούβας για την αποκατάσταση των σχέσεών τους

Πέθανε ο μεγάλος έρωτας του Φιντέλ Κάστρο και μητέρα της κόρης του Νέιτι Ρεβουέλτα

SHARE: