Ονδούρα: Παράνομη για πάντα η άμβλωση ακόμα κι αν απειλείται η ζωή της μητέρας

Ονδούρα: Παράνομη για πάντα η άμβλωση ακόμα κι αν απειλείται η ζωή της μητέρας
A woman deported from the United States in August 2019 poses for a photo in San Pedro Sula, Honduras, on Nov. 28, 2019. Before she and her husband left for the U.S., the young couple had opened a tiny grocery store in the Rivera Hernandez neighborhood of the city. After a few months, they were forced to start paying "war tax" to the Mara 18 gang. The amounts rose and rose until they couldn't pay anymore. Fearing for their lives, they fled to the safest place they could think of. (AP Photo/Moises Castillo) AP

Το κοινοβούλιο της Ονδούρας ψήφισε υπέρ της περαιτέρω αυστηροποίησης του νόμου περι αμβλώσεων που απαγορεύονται ακόμα και σε περίπτωση βιασμού. Πλέον είναι αδύνατο να αλλάξει η νομοθεσία.

Το κοινοβούλιο της Ονδούρας, όπου την πλειοψηφία έχουν οι συντηρητικοί, ενέκρινε χθες Πέμπτη μια συνταγματική μεταρρύθμιση που αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο την απαγόρευση στην άμβλωση, η οποία ήταν ήδη μία από τις πλέον αυστηρές παγκοσμίως.

Το άρθρο 67 του Συντάγματος που τροποποιήθηκε προβλέπει πλέον ότι οποιαδήποτε διακοπή κύησης “από τη μητέρα ή έναν τρίτο απαγορεύεται και είναι παράνομη”, ένα άρθρο “που δεν μπορεί να τροποποιηθεί παρά μόνο με την έγκριση της πλειοψηφίας των τριών τετάρτων του κοινοβουλίου”.

Η άμβλωση απαγορεύεται στην Ονδούρα βάσει του Συντάγματος της χώρας από το 1982, τονίζει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Όμως σύμφωνα με τη βουλευτίνα της αντιπολίτευσης Ντόρις Γκουτιέρες, με τη νέα τροποποίηση που ψηφίστηκε η απαγόρευση εδραιώθηκε διότι “δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τροποποιήσουμε το άρθρο, αν χρειάζονται 96 ψήφοι” σε σύνολο 128 εδρών του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο Μάριο Πέρες, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ορλάντο Ερνάντες, εξήγησε στη διάρκεια της διαδικτυακής συνεδρίασης του κοινοβουλίου ότι η τροποποίηση αυτή θα δημιουργήσει “μια συνταγματική δικλείδα ασφαλείας” για την περίπτωση που γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να χαλαρώσει η νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Βάσει του ποινικού κώδικα της Ονδούρας, οι γυναίκες που κάνουν άμβλωση, αλλά και όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή, κινδυνεύουν με ποινή τριών έως έξι ετών φυλάκισης.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών είχαν κινητοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ζητώντας από το κοινοβούλιο να επιτρέψει τις αμβλώσεις σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τον βιασμό.

Η Ονδούρα είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως όπου η άμβλωση απαγορεύεται εντελώς, ακόμη και για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου ή όταν απειλείται η ζωή ή η υγεία της μητέρας.

“Η νομοθεσία αυτή καταδικάζει τις έγκυες γυναίκες ή τα κορίτσια που βιάστηκαν ή κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω επιπλοκών”, κατήγγειλε η Μεράρι Μεντόζα, ερευνήτρια του κέντρου γυναικείων ερευνών CEHM.

Οι βουλευτές χθες ψήφισαν υπέρ του άρθρου που δίνει στο έμβρυο το ίδιο νομικό καθεστώς με ένα πρόσωπο. Παράλληλα ψηφίστηκε και νομοσχέδιο που απαγορεύει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, καθώς διευκρινίζει ότι πολιτικός γάμος στην Ονδούρα μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα