Οργή στην Τρίπολη για τις κινήσεις της Ελλάδας. Ενόχλησε η συνάντηση Δένδια-Χάφταρ

Οργή στην Τρίπολη για τις κινήσεις της Ελλάδας. Ενόχλησε η συνάντηση Δένδια-Χάφταρ
Ο Νίκος Δένδιας και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ στη Βεγγάζη Twitter

Ο ΥΠΕξ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, κατήγγειλε τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕξ Δένδια με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Μοχάμαντ Τάχαρ Σιάλα κατήγγειλε, σε ανακοίνωσή του, τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με αξιωματούχους της παράλληλης κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Σιάλα έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών, οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση” της Λιβύης».

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη το πρωί της Κυριακής στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού εθνικού στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Στη συνάντηση μετείχε και ο ειδικός απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, πρέσβυς Χριστόδουλος Λάζαρης. Πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguilah Saleh Eissa, στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου. Ο Ν. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα