Όταν ρέγγες “υποβρύχια” έφτασαν τις Σουηδία και Ρωσία στα πρόθυρα της σύγκρουσης

Όταν ρέγγες “υποβρύχια” έφτασαν τις Σουηδία και Ρωσία στα πρόθυρα της σύγκρουσης
Υποβρύχιο AP

Για 15 χρόνια η Σουηδία πίστευε ότι ρωσικά υποβρύχια παραβίαζαν συστηματικά τα χωρικά της ύδατα. Η αλήθεια όμως ήταν τελείως διαφορετική.

Είναι απολύτως φυσιολογικό ότι στη δεκαετία του 1980 ένα μεγάλο διπλωματικό συμβάν μεταξύ πυρηνικών υπερδυνάμεων θα μπορούσε να είχε προκληθεί μόνο και μόνο από ρέγγες. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία και η Σουηδία σχεδόν συγκρούστηκαν για αυτό. Απλώς δεν ήξεραν την αιτία εκείνη τη στιγμή.

Το 1981, ένα σοβιετικό υποβρύχιο βρισκόταν στη νότια ακτή της Σουηδίας, μόλις 10 χιλιόμετρα από μια σουηδική ναυτική βάση. Οι Σοβιετικοί ισχυρίστηκαν ότι μπήκαν στη σουηδική περιοχή κάτω από πίεση και σφάλματα πλοήγησης, ενώ η Σουηδία το θεωρούσε ως απόδειξη ότι η τότε Σοβιετική Ένωση διεισδύει στα σουηδικά ύδατα.

Το συμβάν αυτό εντάθηκε όταν οι Σουηδοί αξιωματούχοι μέτρησαν κρυφά για ραδιενεργά υλικά χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία ακτίνων γάμα και διαπίστωσαν με 90% βεβαιότητα πως μέσα στο υποβρύχιο υπήρχε το ουράνιο-23 (χρησιμοποιείται για επένδυση σε πυρηνικά όπλα) υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι πυρηνικό όπλο.

Το υποβρύχιο επέστρεψε στα διεθνή ύδατα, αλλά η σουηδική κυβέρνηση παρέμεινε σε εγρήγορση, πεπεισμένη ότι τα ρωσικά υποβρύχια θα μπορούσαν να λειτουργούν κοντά στην επικράτειά τους.

Το 1982, αρκετά από τα υποβρύχια, τα πλοία και τα ελικόπτερα της Σουηδίας ”κυνηγούσαν” μία από αυτές τις άγνωστες πηγές σημάτων που εντόπιζαν για έναν ολόκληρο μήνα και τελικά κατέληξαν να γυρίσουν με άδεια χέρια.

Αυτό συνεχίστηκε για πάνω από μια δεκαετία. Κάθε φορά που έπαιρναν ένα ακουστικό σήμα έψαχναν και δεν έβρισκαν τίποτα άλλο παρά ”μερικές φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας”.

Φυσικά, η Σουηδία ανησυχούσε για τις εισβολές και δεν μπορούσε να σκεφτεί γιατί, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Ρωσία θα συνέχιζε να τους προκαλεί με αυτόν τον τρόπο.

Τελικά βρέθηκε η εξήγηση

Το 1996, ο Magnus Wahlberg, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, συμμετείχε στη διερεύνηση των περίεργων σημάτων.

“Οδηγηθήκαμε σε ένα πολύ μυστικό δωμάτιο κάτω από τη ναυτική βάση του Μπέργκεν στη Στοκχόλμη”, εξήγησε σε μια συζήτηση το 2012. “Καθίσαμε εκεί με όλους αυτούς τους αξιωματικούς και έπαιζαν αυτούς τους ήχους για εμάς. Ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε αυτόν τον ήχο”.

Πολλοί είχαν φανταστεί τον ήχο σαν να ακούγεται το ping που ακούμε σε ταινίες όταν ανιχνεύεται ένα υποβρύχιο ή σαν θόρυβος μιας έλικας.

«Δεν ήταν καθόλου έτσι», είπε ο Wahlberg. «Ήταν σαν κάποιος να τηγανίζει μπέικον. Όπως οι μικρές φυσαλίδες αέρα που απελευθερώνουν υποβρύχια».

Αυτός και ένας συνάδελφός του προσπάθησαν να καταλάβουν τι θα μπορούσε να δημιουργεί φυσαλίδες σε σημείο που θα έκανε τη Σουηδία να νομίζει ότι πρόκειται για ένα πυρηνικό υποβρύχιο.

“Αποδεικνύεται ότι η ρέγγα έχει κολλητική κύστη και αυτή η κύστη συνδέεται με τον πρωκτικό πόρο του ψαριού”, δήλωσε ο Wahlberg. “Είναι μια πολύ μοναδική σύνδεση, που βρίσκεται μόνο στη ρέγγα. Έτσι, μια ρέγγα μπορεί να συμπιέσει την κολύμβηση της ουροδόχου κύστης της και έτσι μπορεί να εκτοξεύσει έναν μικρό αριθμό φυσαλίδων μέσω του πρωκτικού ανοίγματος.”


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα