Ουκρανία: Η αποτυχία του Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ και η “θερμή αγκαλιά” διαρκείας από την ΕΕ

Ουκρανία: Η αποτυχία του Ζελένσκι στο ΝΑΤΟ και η “θερμή αγκαλιά” διαρκείας από την ΕΕ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι 2023 Petr David Josek/AP

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να εξασφαλίσει πρόσκληση για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που η ΕΕ εκπονεί σχέδιο για "μόνιμη" στρατιωτική βοήθεια, το εύρος της οποίας είναι αξιοσημείωτο. Τι αναφέρει το προσχέδιο.

Με “άδεια χέρια” φαίνεται να φεύγει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Βίλνιους και την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πρόσκληση για την Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία. Το κοινό ανακοινωθέν των 31 χωρών – μελών δεν ανέφερε χρονοδιάγραμμα ή σαφείς όρους για την πιθανή ένταξη της χώρας.

Απογοητευμένος ο Ουκρανός πρόεδρος, το μεσημέρι της Τρίτης (11/07) κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και άλλους ηγέτες ότι έδειξαν ασέβεια και παραπονέθηκε ότι δεν υπήρχε «προθυμία» να κληθεί η χώρα του στη συμμαχία.

Αλλά η δραματική αυτή παρέμβαση δεν είχε αντίκτυπο στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, που εκδόθηκε λίγες ώρες αργότερα. Σε αυτό αναφερόταν ότι ενώ «το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», η συμμαχία θα «απηύθυνε πρόσκληση στην Ουκρανία» μόνο όταν το Κίεβο είχε ολοκληρώσει ορισμένες «δημοκρατικές και στον τομέα της ασφάλειας μεταρρυθμίσεις».

Μετά το ανακοινωθέν, ο Ζελένσκι σε δήλωσή του τόνισε: «Σήμερα ξεκίνησα ένα ταξίδι εδώ με πίστη στις αποφάσεις, με πίστη στους εταίρους, με πίστη σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ. Σε ένα ΝΑΤΟ που δεν διστάζει, δεν χάνει χρόνο και δεν κοιτάζει πίσω σε κανέναν επιτιθέμενο… Και θα ήθελα αυτή η πίστη να γίνει εμπιστοσύνη».

Η γλώσσα του ανακοινωθέντος αντικατοπτρίζει την αντίθεση από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ότι μια πολύ σταθερή δέσμευση θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση από τη Ρωσία και, εάν η Ουκρανία επιτρεπόταν να ενταχθεί στη συμμαχία ενώ συνεχιζόταν η σύγκρουση, θα μπορούσε τελικά να φέρει το ΝΑΤΟ σε πόλεμο εναντίον της Μόσχας.

Σε προηγούμενη δήλωσή του ο Ζελένσκι είχε πει ότι η Ουκρανία «αξίζει σεβασμό» και παραπονέθηκε ότι «συζητούνται ορισμένες διατυπώσεις χωρίς την Ουκρανία».

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της συμμαχίας», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος, λέγοντας ότι αυτό θα έδινε στη Ρωσία την ευκαιρία «να συνεχίσει τον τρόμο της» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί.

Όπως τονίζουν ειδικοί, ήταν μια σπάνια απόκλιση από τις διεθνείς εμφανίσεις του Ζελένσκι, στις οποίες προσπαθεί να προσελκύσει τα δυτικά έθνη με προσεκτικά βαθμονομημένες δηλώσεις που στοχεύουν σε ευρεία υποστήριξη στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σχέδιο της ΕΕ για “διαρκή” στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να ανοίγει διάπλατα την “αγκαλιά” της για την Ουκρανία, καθώς εκπονεί σχέδιο για “διαρκή” στρατιωτική βοήθεια. Όπως αναφέρει το Politico, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ συνιστά στο μπλοκ να αναλάβει μια πλήρη δέσμη «δεσμεύσεων για την ασφάλεια στην Ουκρανία» για τα επόμενα χρόνια, για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι προτάσεις αφορούν από τη διασφάλιση μιας «διαρκούς» ροής όπλων προς το Κίεβο, τη συνεχή στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση, μέχρι την ανταλλαγή πληροφοριών και τη βοήθεια στη σύνδεση των αμυντικών εταιρειών της Ουκρανίας και της ΕΕ.

Το προσχέδιο της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ προσθέτει ότι «η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα ήταν από μόνη της μια δέσμευση για την ασφάλεια». Για να τη βοηθήσει να φτάσει εκεί, υποστηρίζει, η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει «μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη οικονομική στήριξη», ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να ανοικοδομηθεί.

Οι συστάσεις αποτελούν ως επί το πλείστον περίληψη των προσπαθειών της ΕΕ που έχουν ήδη ξεκινήσει για τη στήριξη της Ουκρανίας. Ωστόσο, μαζί, είναι αξιοσημείωτα ως προς το εύρος τους, δίνοντας ουσιαστικά δισεκατομμύρια σε πιθανή υποστήριξη τα επόμενα χρόνια. Ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα δεδομένου ότι οι οικονομίες επιβαρύνονται και ορισμένες χώρες δεν θέλουν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην ΕΕ.

«Όσο περισσότερο μπορούμε να μιλάμε για μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, τόσο περισσότερο μπορούμε να στείλουμε στον Πούτιν το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή κούραση, λόγω εκλογών ή οποιουδήποτε άλλου λόγου», είπε διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας ανώνυμα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο διπλωμάτης, αυτό «δεν σημαίνει ότι στοιχηματίζουμε ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει».

Η ΕΕ ως οντότητα περιορίζεται από το σχεδιασμό της στο τι μπορεί να κάνει στρατιωτικά. Ενώ μπορεί να παρέχει βοήθεια όπως στρατιωτική εκπαίδευση δεν μπορεί να δώσει στην Ουκρανία όπλα. Αντίθετα, οι Βρυξέλλες ενθαρρύνουν τις χώρες της ΕΕ να στείλουν τα δικά τους όπλα, προσφέροντας μερική αποζημίωση για τέτοιες δωρεές.

Το έγγραφο προβλέπει αυτό το σύστημα αποζημίωσης ως πυλώνα της μακροπρόθεσμης στρατιωτικής υποστήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι θα προσφέρουν «σύντομα» ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός “κουμπαρά” για τέτοιες προσπάθειες που θα διαρκέσουν έως το 2027.

Η ΕΕ πληρώνει εν μέρει τις χώρες για τις δωρεές όπλων τους μέσω ενός άλλοτε ελάχιστα γνωστού ταμείου που ονομαζόταν European Peace Facility. Αυτό το ταμείο βρίσκεται εκτός του κανονικού προϋπολογισμού της ΕΕ, επιτρέποντας τη χρήση του για όπλα. Η ρύθμιση επιτρέπει επίσης στους ηγέτες της ΕΕ να υπογράψουν νέες εισφορές χρημάτων χωρίς να επηρεαστεί ο τακτικός προϋπολογισμός της ΕΕ.

Πρόσφατα, οι ηγέτες ενέκριναν άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το ταμείο, ανεβάζοντας το σύνολο του στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέρος αυτής της ένεσης, 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να αφιερωθεί ειδικά στην Ουκρανία, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες που μίλησαν ανώνυμα για να περιγράψουν τα σχέδια.

Το προσχέδιο εγγράφου αναφέρει ότι η ΕΕ θα δαπανήσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο μόνο φέτος για να βοηθήσει στην κάλυψη όπλων για την Ουκρανία. Και με την πάροδο του χρόνου, προσθέτει, το ταμείο θα πρέπει να εξελιχθεί, μεταβαίνοντας από τις επιστροφές για είδη όπως πυρομαχικά, στην επιδότηση αγορών όπλων από την ΕΕ και «πιο εξελιγμένων και δαπανηρών οπλικών συστημάτων».

Συγκεκριμένα, το έγγραφο υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να «συγχρηματοδοτεί» τις προσπάθειες των χωρών να προμηθεύονται πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη ως μέρος ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα