Ουκρανία: Πόλεις παραδομένες στη φρίκη του πολέμου – Εν αναμονή του γ΄ γύρου διαπραγματεύσεων

Ουκρανία: Πόλεις παραδομένες στη φρίκη του πολέμου – Εν αναμονή του γ΄ γύρου διαπραγματεύσεων
Εικόνα από την πόλη Bucha κοντά στο Κίεβο κατά την εισβολή της Ρωσίας 2021 Serhii Nuzhnenko/AP

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί και σκληρές μάχες μέσα σε πόλεις και την 11η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Αγωνία για τους 200.000 άμαχους εγκλωβισμένους στην Μαριούπολη, ανησυχία για την Οδησσό. Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Μόσχα - Κίεβο την Καθαρά Δευτέρα.

Στην 11η ημέρα της εισβολής τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν την Κυριακή (06/03) ένα αεροδρόμιο στην κεντρική Ουκρανία και συνεχίζουν την πολιορκία στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στην Αζοφική.

Οι γραμμές του μετώπου κατά τα φαινόμενα δεν έχουν αλλάξει σημαντικά το τελευταίο 24ωρο. Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όπως και το Χάρκοβο, παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς. “Κόλαση” στο Ιρπίν, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, όπου συνεχίζονται ασταμάτητα οι βομβαρδισμοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που προσπαθούσαν να φύγουν από την πόλη.

Η Μαριούπολη αντιστέκεται ακόμα. Μια δεύτερη προσπάθεια εκκένωσης της πόλης “διακόπηκε”. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία να απομακρυνθούν οι περίπου 200.000 άμαχοι. Η κατάληψη της πόλης αυτής θα επέτρεπε στους Ρώσους να ενώσουν τις δυνάμεις τους που εισέβαλαν από την προσαρτημένη Κριμαία (και έχουν ήδη καταλάβει τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα ενώ απειλούν, στα δυτικά, το Μικολάιφ) με τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Η Οδησσός, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ουκρανική και προς το παρόν δεν έχει μπει στο στόχαστρο των βομβαρδισμών. Αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει.

Η δυτική Ουκρανία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες. Η μεγαλύτερη πόλη της, το Λβιβ, φιλοξενεί πλέον τις ξένες διπλωματικές αποστολές, τους δημοσιογράφους και τους Ουκρανούς που φεύγουν από τα ανατολικά και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη δύση ή σε μια γειτονική χώρα. Ο απεσταλμένος του NEWS 24/7, Μ. Φραγκιουδάκης βρέθηκε σε ένα από τα καταφύγια του Λβιβ, στο οποίο οι σειρήνες ηχούν 1-4 φορές την ημέρα.

Ο Ζελένσκι είπε από οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Βινίτσια, που απέχει 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

Την ίδια ώρα, αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νεκρών αμάχων, με τον θάνατο 364 να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τον ΟΗΕ ενώ έχουν τραυματιστεί 759. Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, η φυγή από την Ουκρανία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει την χώρα τις τελευταίες 10 μέρες.

Όλα αυτά ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας, με άπαντες να ευελπιστούν να έχει καλύτερα αποτελέσματα από τους δύο προηγούμενους. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν πάντως, στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών που είναι σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, διεμήνυσε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι “θα επιτύχω τους στόχους μου είτε με διάλογο είτε με πόλεμο” ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν ο Ρώσος πρόεδρος και κατά την επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα