Ουκρανία: Αδιάλλακτος ο Πούτιν, υπό το “φως” των νέων διαπραγματεύσεων – Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη

Ουκρανία: Αδιάλλακτος ο Πούτιν, υπό το “φως” των νέων διαπραγματεύσεων – Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη
Ουκρανοί στρατιώτες AP

Καμία διάθεση του Πούτιν για συμβιβασμούς στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Συνεχίζεται ο διπλωματικός "πυρετός" με νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Υπό τον έλεγχο των Ρώσων η Μαριούπολη.

“Θολό” παραμένει το τοπίο για άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, να μην εμφανίζει καμία διάθεση για συμβιβασμό στο ζήτημα της “ειδικής επιχείρησής” του.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς για να τεθεί τέλος στον πόλεμο, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία ετοιμάζονται για την πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο ειρηνευτικές συνομιλίες μετά από διάστημα δύο και πλέον εβδομάδων.

«Όλα όσα έχω δει δείχνουν είναι ότι δεν είναι ο πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς σ’ αυτό το σημείο» δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters ο Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον όρο της ανωνυμίας, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος σκιαγράφησε το περασμένο Σαββατοκύριακο έναν πιθανό τρόπο τερματισμού αυτής της κρίσης.

Διπλωματικός “πυρετός” με νέες διαπραγματεύσεις στην Τουρκία

Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε την Δευτέρα ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος.

«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», δήλωσε ο Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία.

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν σήμερα (28/03) στην Τουρκία για ένα νέο γύρο πρόσωπο με πρόσωπο, ανακοίνωσε ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν Turkish Presidency Pool Photo via AP IMAGES

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, λέγοντας, όμως, ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Δεν αποκλείεται πάντως οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν την Τρίτη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε το Κρεμλίνο το οποίο συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό οι συνομιλίες να διεξαχθούν τετ α τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι σήμερα. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό σε τι ακριβώς θέματα θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις.

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων η Μαριούπολη

“Στα χερια των κατακτητών” βρίσκεται η Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης που ζήτησε την πλήρη εκκένωσή της, αναφέρει το CNN.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, σε απευθείας τηλεοπτική συνέντευξη είπε πως “δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών” μετά από πολιορκία μιας εβδομάδας από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό νεκρών αμέχων και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους.

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

“Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός και θέρμανση”, είπε ο δήμαρχος.

“Είναι αναγκαία η πλήρης εκκένωση της Μαριούπολης. Η σημαντικότερη αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή. Και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους αλλά δυστυχώς δεν έλαβαν άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι το παίζουν καθημερινά”, πρόσθεσε.

Μέχρι και 10.000 οι νεκροί στη Μαριούπολη

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

“Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών” ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι “δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί”.

Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

Μέχρι τις 27 Μαρτίου είχαν απομείνει στην πόλη 170.000 κάτοικοι. Πριν να ξεκινήσει ο αποκλεισμός της Μαριούπολης, περίπου 140.000 άνθρωποι πρόλαβαν να φύγουν. Αφού ξεκίνησε η πολιορκία, έφυγαν άλλες 150.000, εκ των οποίων οι 71.235 έφτασαν στη Ζαπορίζια και οι υπόλοιποι στα γύρω χωριά. Περίπου 30.000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.

Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη AP

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, το 90% των πολυώροφων κτιρίων (συνολικά 2.340) έχουν υποστεί ζημιές. Το 60% από αυτά (1.560 δέχτηκαν άμεσο πλήγμα) και πάνω από το 40% (1.040) καταστράφηκαν πλήρως. Ζημιές έχει υποστεί και το 90% (61.200) των ιδιωτικών κατοικιών, από τα οποία το 40% καταστράφηκε πλήρως.

Χτυπήθηκαν επίσης επτά νοσοκομεία, από τα οποία τα τρία καταστράφηκαν, τέσσερις πολυκλινικές (μία καταστράφηκε), τα τρία μαιευτήρια της πόλης, από τα οποία το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από τα Πανεπιστήμια, 7 υπέστησαν ζημιές, με τα τρία από αυτά να έχουν καταστραφεί πλήρως. Ολοσχερώς καταστράφηκαν 23 σχολεία (το 40%) και 28 παιδικοί σταθμοί (40% του συνόλου).

Έχουν επίσης υποστεί ζημιές δύο εργοστάσια, ένα λιμάνι και η στρατιωτική εγκατάσταση αρ. 3057.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα