Ουκρανία – Αγωνία για την Ζαπορίζια: Στο Κίεβο ο ΔΟΑΕ – Διακοπή λειτουργίας ζητούν οι ΗΠΑ

Ουκρανία – Αγωνία για την Ζαπορίζια: Στο Κίεβο ο ΔΟΑΕ – Διακοπή λειτουργίας ζητούν οι ΗΠΑ
Ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Στην Ουκρανία μεταβαίνει η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, με τις εργασίες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που θα επισκεφθεί τον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στην νότια Ουκρανία, αναχώρησε από την Βιέννη και αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Κίεβο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Αναμένεται ότι η αποστολή θα αρχίσει να εργάζεται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τις επόμενες μέρες», έγραψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του, ξεκαθαρίζει εκ νέου τη θέση της Ουκρανίας, σύμφωνα με την οποία “η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τα ρωσικά στρατεύματα και η μεταφορά μεγάλου αριθμού στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων θέτει το πυρηνικό εργοστάσιο σε ακραίο κίνδυνο“.

Το Κίεβο και η Μόσχα αρνούνται ότι θέτουν στο στόχαστρο τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, κατηγορώντας παράλληλα οι μεν τους δε ότι το κάνουν. Και οι δύο χώρες λένε πως η κατάσταση στις εγκαταστάσεις του σταθμού απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης και κατηγορούν η μία την άλλη ότι διακινδυνεύει μια πυρηνική καταστροφή.

Μετά τους ισχυρισμούς για το πλήγμα, αξιωματούχοι δήλωσαν πως η ακτινοβολία στον σταθμό βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.

Αξιωματούχοι που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στη Ζαπορίζια κατηγόρησαν σήμερα την Ουκρανία ότι “εξαπολύει πυρά συνεχώς” στην περιοχή του σταθμού. Η Ουκρανία χρησιμοποίησε χόβιτζερ M777 αμερικανικής κατασκευής για να εκτοξεύσει την οβίδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο την τοπική διοίκηση.

Η αποστολή του ΔΟΑΕ γίνεται εν μέσω προειδοποιήσεων για “πυρηνική καταστροφή”, με την κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, να “κρούει τον κώδωνα” για κίνδυνο ακτινοβολίας και φωτιάς.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν αποθήκη καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με τη Ρωσία

Αξιωματούχοι που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα στην Ουκρανία δήλωσαν σήμερα πως ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα άνοιξε μια τρύπα στη στέγη μιας αποθήκης καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, ενώ ανακοινώθηκε η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της υποστηριζόμενης από τους Ρώσους διοίκησης της περιοχής της Ζαπορίζια, ανήρτησε μια φωτογραφία στο Telegram που δείχνει αυτό που είναι όπως λέει μια τρύπα στη στέγη ενός κτιρίου που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση καυσίμου του αντιδραστήρα των εγκαταστάσεων.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αναφορά.

Ρωσία για την αποστολή του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια: “Δεν αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα”

Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα χαιρετίζει την επικείμενη αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΔΟΑΕ, επεσήμανε ότι η Μόσχα συνέβαλε σημαντικά στην πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής.

Από την πλευρά του ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της ουκρανικής επαρχίας όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός δήλωσε ότι οι αρχές θα εγγυηθούν την ασφάλεια της αποστολής αυτής.

Ο Γεβγένι Μπαλίτσκι σχολίασε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του ΔΟΑΕ.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο TASS, ο Μπαλίτσκι επεσήμανε ότι δεν αναμένει σημαντικά αποτελέσματα από την επίσκεψη, ενώ κατηγόρησε τον ΔΟΑΕ ότι βρίσκεται «στο τσεπάκι των ΗΠΑ».

«Σε ό,τι αφορά την άφιξη του ΔΟΑΕ δεν αναμένω σημαντικά αποτελέσματα. Κατανοούμε ότι οι Αμερικανοί έχουν όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο τσεπάκι τους και ότι σε μεγάλο βαθμό αυτοί λειτουργούν αποκλειστικά με γνώμονα τα αμερικανικά συμφέροντα. Αλλά όπως και να έχει, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια της αποστολής», τόνισε.

Λευκός Οίκος: Ζητά αποστρατιωτικοποίηση της Ζαπορίζια και “ελεγχόμενη διακοπή” της λειτουργίας του

Η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει στην εγκαθίδρυση μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, η περιοχή του οποίου έχει μετατραπεί σε μια επικίνδυνη γραμμή του μετώπου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στηρίζει την επίσκεψη των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, στην νοτιοκεντρική Ουκρανία.

Ένα ελεγχόμενο κλείσιμο του σταθμού θα ήταν η ασφαλέστερη επιλογή, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα