Ουκρανία: Απομάκρυνση ρωσικών δυνάμεων από Κίεβο, Τσερνίχιβ και Τσερνόμπιλ

Ουκρανία: Απομάκρυνση ρωσικών δυνάμεων από Κίεβο, Τσερνίχιβ και Τσερνόμπιλ
Ρώσοι στρατιώτες Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η Μόσχα συνεχίζει να αποσύρει δυνάμεις από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιβ. Ο ρωσικός στρατός αποχώρησε από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

Η Ρωσία συνεχίζει να αποσύρει μέρος των δυνάμεών της από την περιοχή του Κιέβου στη βόρεια Ουκρανία και οι δυνάμεις αυτές κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης του Τσερνίχιβ δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται και από τη δική του περιφέρεια, αν και δεν έχουν φύγει όλες.

«Παρατηρούμε την κίνηση κοινών ρωσικών οχηματοπομπών με διαφορετικούς αριθμούς οχημάτων», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολεξάντρ Παβλιούκ.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έφυγαν από το χωριό Χοστομέλ, αλλά παραμένουν στην κωμόπολη Μπούτσα. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία.

Εξάλλου ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Τσερνίχιβ Βιατσεσλάβ Τσαούς δήλωσε την Παρασκευή πως, παρόλο που ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή, «αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα εξακολουθούν να είναι πιθανά, ουδείς το αποκλείει», ενώ πρόσθεσε πως ουκρανικές δυνάμεις εισέρχονται και καταλαμβάνουν οικισμούς τους οποίους κατείχαν προηγουμένως ρωσικά στρατεύματα.

Ο Τσαούς δήλωσε πως εξακολουθεί να είναι πολύ νωρίς για να μειώσουν την επιφυλακή τους οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ, καθώς ρωσικά στρατεύματα «βρίσκονται ακόμη στη γη μας».

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει την Τρίτη πως θα περιορίσει την κλίμακα των επιχειρήσεών της στις περιφέρειες του Τσερνίχιβ και του Κιέβου.

Ουκρανία: Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων αποχώρησε από το Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Γεβχέν Κραμαρένκο, ο επικεφαλής της Energoatom, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον σταθμό, επιβεβαίωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τους χώρους του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού, αλλά λίγες ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εντός της ζώνης αποκλεισμού που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ.

Η Energoatom ανακοίνωσε επίσης ότι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που παρέμειναν στον πυρηνικό σταθμό και την γύρω περιοχή από τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κατασκεύασαν οχυρωματικά έργα και έσκαψαν χαρακώματα εντός του Κόκκινου Δάσους, την πλέον μολυσμένη με ραδιενέργεια ζώνη γύρω από τον σταθμό του Τσερνόμπιλ, ενώ επί εβδομάδες όργωναν την ζώνη με τανκς και βαρέα οχήματα σηκώνοντας σύννεφα ραδιενεργού σκόνης.

Αφού εκτέθηκαν επί μεγάλο διάστημα σε υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, οι ρώσοι στρατιώτες πανικοβλήθηκαν με τη εμφάνιση συμπτωμάτων προσβολής από την ραδιενέργεια, βρέθηκαν στα πρόθυρα στάσης και, σύμφωνα με την Energoatom, αυτός ήταν ο λόγος της ρωσικής αποχώρησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ρώσοι στρατιώτες που έσκαψαν τα χαρακώματα στην ζώνη αποκλεισμού εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι ρώσοι στρατιώτες που εκτέθηκαν στην ραδιενέργεια στην «νεκρή ζώνη» του πυρηνικού σταθμού έχουν σταλεί σε ειδικό ιατρικό κέντρο στην Λευκορωσία.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Energoatom και της ουκρανικής κυβέρνησης και αναζητεί ανεξάρτητη αξιολόγηση των συμβάντων.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για σχολιασμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα