Ουκρανία: “Εγκαταλείψτε την χώρα” λέει η Δύση – Ρωσική εισβολή ανά πάσα στιγμή “βλέπουν” οι ΗΠΑ

Ουκρανία: “Εγκαταλείψτε την χώρα” λέει η Δύση – Ρωσική εισβολή ανά πάσα στιγμή “βλέπουν” οι ΗΠΑ
Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας AP

Δεκάδες χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, καθώς οι φόβοι για εισβολή της Ρωσίας εντείνονται. Απειλεί με σοβαρές κυρώσεις η Δύση.

«Ανά πάσα στιγμή», ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να γίνει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε απόψε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα αυτή μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους.

«Δεν λέμε ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.

Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας AP

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.

Οι ΗΠΑ στέλνουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία εντός των επόμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, αφού συγκέντρωσε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπε ότι οι ενισχύσεις αυτές θα προέλθουν από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και όχι από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Η μία από τις πηγές του πρακτορείου Reuters είπε ότι πρόκειται για μια «σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων».

Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που είναι ήδη σε επιφυλακή, ώστε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν χρειαστεί και στους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες που η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας AP

Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Όλοι οι Σύμμαχοι ήταν ξεκάθαροι ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να διαβουλεύονται για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία αναφέρει Αξιωματούχος της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση. Πιο συγκεριμένα, ο εν λόγω Αξιωματούχος σημειώνει:

«Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες των συζητήσεων, αλλά οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να διαβουλεύονται στενά για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Όλοι οι Σύμμαχοι ήταν ξεκάθαροι ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει».

Κυρώσεις στον ενεργειακό και τον οικονομικό τομέα σχεδιάζει η Κομισιόν

Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.

Γερμανία: Οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι για “γρήγορες και δραστικές” κυρώσεις

Οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν από κοινού «γρήγορες και δραστικές» κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, «σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

Ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία AP

Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα απόψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Αντρζέι Ντούντα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κ. Χεμπεστράιτ κάνει λόγο για «σημαντική ανταλλαγή απόψεων για την πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία». Όλες οι διπλωματικές προσπάθειες, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, «έχουν ως στόχο την παρακίνηση της Μόσχας στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης». Το θέμα είναι «να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη», καταλήγει.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν το Σάββατο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει αύριο το μεσημέρι τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, την οποία η Δύση θέλει να επιλύσει «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα οι Δυτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, «επανέλαβαν ότι στηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Ο Τζόνσον “φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης”

Σε τηλεδιάσκεψη με τους συμμάχους του σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης».

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην ομάδα ότι φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του, μετά το τέλος μιας τηλεδιάσκεψης του Μπόρις Τζόνσον με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ.

«Επισήμανε την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που θα είναι έτοιμο να επιβληθεί, εάν η Ρωσία λάβει την ολέθρια και καταστροφική απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία», λέει το γραφείο του.

Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας AP

ΥΠΕΞ: Συστάσεις στους Έλληνες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, συνιστά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την πρεσβεία στο Κίεβο.

Τα στοιχεία επικοινωνίας, όπως παρατίθενται, είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: [email protected]

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev

Η Ολλανδία καλεί τους πολίτες της να φύγουν από τη χώρα

Η ολλανδική κυβέρνηση συνέστησε στους Ολλανδούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό ραδιόφωνο BNR, επικαλούμενο τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Ουκρανία.

Η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας AP

Αποχωρούν από την Ουκρανία συγγενείς του προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».

Βόρεια Μακεδονία: Η χώρα καλεί τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία

Η Βόρεια Μακεδονία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενη την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα αυτή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν, εφ’ όσον έχουν τη δυνατότητα.

Στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας AP

ΗΠΑ: Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε σήμερα, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να συμβεί «ανά πάσα στιγμή», όπως δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Γύρω στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης Απριλίου, κατέγραφε αύξηση 4,50%, στα 95,52 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Μαρτίου, έφτασε τα 94,37 δολάρια το βαρέλι (+5%), επίσης στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από επτά χρόνια.

Η αγορά «είναι πολύ νευρική επειδή ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή», εξήγησε ο Άντι Λίποου, της Lipow Oil Associates.

Η τιμή αυξήθηκε απότομα κατά περίπου δύο δολάρια μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Μπλίνκεν στη Μελβούρνη και τις ανακοινώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, απόψε το βράδυ.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η αγορά πετρελαίου δεν θέλει να βρεθεί προ απροόπτου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», είπε ο Λίποου, εξηγώντας ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας θα προκαλούσε την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα και, σε συνδυασμό με την ίδια την εισβολή, θα παρατηρούνταν προβλήματα στον ανεφοδιασμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα