Ουκρανία: Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου – Χωρίς τέλος η καταστροφή

Ουκρανία: Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου – Χωρίς τέλος η καταστροφή
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Efrem Lukatsky, File/AP Photo

"Πρακτικά παγωμένη" είναι η κατάσταση στα μέτωπα σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ωστόσο ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά την Ουκρανία. Δεν επηρεάζουν το Κρεμλίνο οι κυρώσεις λέει ο Μεντβέντεφ.

Ένας περίπου μήνας συμπληρώνεται από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία και η μία μετά την άλλη, πόλεις – κλειδιά γύρω από το Κίεβο γίνονται στάχτη και οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον.

Αν και οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν ανακαταλάβει εδάφη στα ανατολικά της πρωτεύουσας, απωθώντας τον ρωσικό στρατό, η επίθεση στη Μαριούπολη συνεχίζεται, ενώ έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πύραυλος έπληξε έναν χώρο στάθμευσης σε εμπορικό κέντρο στο Χάρκοβο, όπου άμαχοι είχαν παραταχθεί μέσα για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Δορυφορική εικόνα αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής στη Μαριούπολη Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP


Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταστραφεί. Νέες δορυφορικές εικόνες που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

Και οι Ρώσοι δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, ενώ τη νύχτα ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες, κατά την ίδια πηγή.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι “πρακτικά παγωμένη”, σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς.

Από την άλλη πλευρά, ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό ότι βομβάρδισε με το πυροβολικό τη μικρή πόλη Ζολότε, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Καταστράφηκε πολυκατοικία και άλλο ένα κτίριο, σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Telegram αντιπροσώπου της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, που δεν έκανε λόγο για θύματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολυκατοικία χτυπήθηκε από τέσσερις οβίδες 122 χιλιοστών.

Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 Felipe Dana/AP Photo

Μεντβέντεφ: Σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο οι δυτικές κυρώσεις

Είναι “ανόητο” να πιστεύει κανείς ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας, σημείωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με δηλώσεις του που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το μόνο που θα κάνουν οι κυρώσεις είναι να συσπειρώσουν τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αρχές, υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο RIA.

Η Δύση επέβαλε σειρά κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά έπειτα από έναν μήνα πολέμου, το Κρεμλίνο δηλώνει ότι θα συνεχίσει την επίθεση έως ότου εκπληρώσει τους στόχους του για την, σύμφωνα με το ίδιο, “αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας.

Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν ειδικά στο στόχαστρο δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που πιστεύεται ότι πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Ας αναρωτηθούμε: μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει ακόμη και την παραμικρή επιρροή στη θέση της ηγεσίας της χώρας;”, σχολίασε ο Μεντβέντεφ.

“Σας λέω ανοιχτά: όχι, δεν υπάρχει περίπτωση”.

Για “εγκλήματα πολέμου” κατηγορεί τη Ρωσία η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να “λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο”.

“Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων”, αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, προστίθεται.

Παράλληλα, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να ανακάμψει οικονομικά μετά τη ρωσική εισβολή, αναφέρει ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης από τις δύο ημέρες της Συνόδου Κορυφής.

Το ταμείο αυτό θα έχει σκοπό να υποστηριχθεί η Ουκρανία να ανακάμψει από την “καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες” που υφίσταται από τη Ρωσία, τονίζει η κοινή ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι θα οργανωθεί σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χώρα αφού “τερματιστεί η ρωσική επίθεση”.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται ακόμη να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση για την κάλυψη “των άμεσων αναγκών της”.

Επίσκεψη Μπάιντεν στην Πολωνία

Στην πόλη Ζέτσνο της Πολωνίας, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα της εμπόλεμης Ουκρανίας μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα, που αποτελεί και τον δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, θα τον υποδεχθεί ο Πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, για να τον ενημερώσει για την ανθρωπιστική αντίδραση, την αρωγή στους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ενώ ο κ. Μπάιντεν θα δει Αμερικανούς στρατιωτικούς τοποθετημένους στην ανατολική πτέρυγα του NATO, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα