Ουκρανία: Η Βρετανία σκοπεύει να στείλει άρματα μάχης Challenge 2 – Η αντίδραση της Ρωσίας

Ουκρανία: Η Βρετανία σκοπεύει να στείλει άρματα μάχης Challenge 2 – Η αντίδραση της Ρωσίας
Ρίσι Σούνακ - Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ukrainian Presidential Press Office / AP IMAGES

Η Βρετανία επιδιώκει να στείλει άρματα μάχης Challenge 2 στην Ουκρανία δήλωσε ο Σούνακ στον Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. "Απλώς θα εντείνει τις μάχες" σχολίασε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σκιαγράφησε την επιδίωξη της Βρετανίας να στείλει άρματα μάχης του βρετανικού στρατού στην Ουκρανία μαζί με πρόσθετη υποστήριξη πυροβολικού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα για την κίνηση αυτή του Λονδίνου.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να αδράξουν αυτή τη στιγμή με μια επιτάχυνση της παγκόσμιας στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξης στην Ουκρανία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Σούνακ.

«Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε την επιδίωξη του Ηνωμένου Βασιλείου να εντείνει την υποστήριξή μας στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής αρμάτων μάχης Challenger 2 και πρόσθετων συστημάτων πυροβολικού».

Δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Βρετανία βρισκόταν σε συζητήσεις με την Ουκρανία για να παραδώσει τα Challengers, το κύριο άρμα μάχης του βρετανικού στρατού, για να βοηθήσει τη χώρα να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

«Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Ζελένσκι καλωσόρισαν άλλες διεθνείς δεσμεύσεις σε αυτό το πνεύμα, συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς της Πολωνίας να παράσχει μια ίλη αρμάτων μάχης Leopard», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος και ολόκληρη η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα εργαστούν εντατικά με τους διεθνείς εταίρους για να παράσχουν γρήγορα το είδος της υποστήριξης που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να προωθήσει την πλεονεκτική της θέση, να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη».

Ζελένσκι: “Το Λονδίνο στέλνει το σωστό μήνυμα”

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να παράσχει βαρέα άρματα μάχης στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο «στέλνει το σωστό μήνυμα» καθώς το Κίεβο αυξάνει τα αιτήματά του για στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον ευχαρίστησα για τη λήψη αποφάσεων που όχι μόνο μας ενισχύουν στο πεδίο της μάχης, αλλά στέλνουν και το σωστό μήνυμα στους εταίρους μας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η αποστολή των βρετανικών αρμάτων μάχης Challengers 2 στην Ουκρανία, η οποία ανακοινώθηκε από το Λονδίνο, απλώς θα «εντείνει» τις μάχες και είναι απίθανο να αντιστρέψει την κατάσταση στο μέτωπο, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.

«Η αποστολή αρμάτων μάχης δεν θα επιταχύνει σε καμία περίπτωση το τέλος των στρατιωτικών εχθροπραξιών, αλλά το μόνο που θα κάνει είναι να τις εντείνει, προκαλώντας περαιτέρω απώλειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία, προσθέτοντας ότι είναι «απίθανο» ότι αυτά τα άρματα μάχης θα βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να «ανατρέψει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».

Leopard 2, Challenger 2, νέα βαρέα όπλα… Το Κίεβο σε αναμονή

Για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό, το Κίεβο κάλεσε ξανά χθες τους δυτικούς συμμάχους του να του παράσχουν περισσότερα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής απόδοσης, όπως βαρέα άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

«Για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, χρειαζόμαστε περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, βαρύ εξοπλισμό», δήλωσε ο Γιερμάκ.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023 αν η Δύση παραδώσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε πως η Βαρσοβία σχεδιάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού.

Το Κίεβο έχει ζητήσει βαρέα στρατιωτικά οχήματα όπως το γερμανικής κατασκευής Leopard 2, το οποίο θα αποτελούσε μια σημαντική ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε ξανά χθες για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, σχεδόν έντεκα μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η Ουκρανία, η Ρωσία, ο κόσμος δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος», δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Ειρήνης του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Αλλά «η στρατιωτική λογική είναι αυτή που κυριαρχεί, με πολύ λίγο χώρο για διάλογο αυτή τη στιγμή, αν αυτός υπάρχει», πρόσθεσε, διακρίνοντας «κανένα σημάδι τερματισμού των μαχών».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα