Ουκρανία: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη – Νεκρός εντοπίστηκε δημοσιογράφος στο Κίεβο

Ουκρανία: Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη – Νεκρός εντοπίστηκε δημοσιογράφος στο Κίεβο
Καταστροφές και νεκροί στο Κίεβο AP Photo/Efrem Lukatsky

Μαίνεται ο πόλεμος, με τη Ρωσία να βομβαρδίζει δύο κεντρικές πόλεις, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στο Κίεβο. Αισιόδοξος ο Ζελένσκι για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη εντός του Σαββατοκύριακου.

Συνεχίζονται οι μάχες ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ένας ακόμη δημοσιογράφος έχασε τη ζωή του στο Κίεβο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το SkyNews, επικαλούμενο την ουκρανική εισαγγελία, ο φωτορεπόρτερ Maks Levin σκοτώθηκε από ρωσικά πυρά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Ουκρανός φωτορεπόρτερ εξαφανίστηκε στις 13 Μαρτίου, ενώ βρισκόταν σε αποστολή. Το πτώμα του βρέθηκε χθες στο χωριό Huta-Mezhyhirska.

Σύμφωνα με έναν από τους εργοδότες του, ο Maks Levin είχε κατευθυνθεί στην περιοχή μαζί με έναν άλλο δημοσιογράφο, τον Alexei Chernyshov, η τύχη του οποίου αγνοείται.

Ο Maks Levin αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά, τη σύζυγό του και τους γονείς του.

Δεν είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στους νεκρούς μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται ο Ουκρανός δημοσιογράφος Yevhenii Sakun, ο οποίος σκοτώθηκε σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στον Τηλεοπτικό Πύργο του Κιέβου, και τρεις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους από Ρώσους στρατιώτες.

Νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων στη Μαριούπολη

Ο Ερυθρός Σταυρός επιστρέφει στη Μαριούπολη μετά την αποτυχημένη εκκένωση την Παρασκευή (01/04).

Μια αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού που κατευθύνεται προς τη Μαριούπολη θα προσπαθήσει ξανά να απομακρύνει πολίτες από το πολιορκημένο λιμάνι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν να ανασυντάσσονται για νέες επιθέσεις στα νοτιοανατολικά.

Ένας εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε: «Η ομάδα μας βρίσκεται σε κίνηση σήμερα το πρωί από τη Ζαπορίζια στη Μαριούπολη. Δεν είμαι σε θέση να δώσω περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το στάδιο».

Αισιόδοξος ο Ζελένσκι για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Νωρίτερα , η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ανακοίνωσε ότι επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση ανθρώπων από τις πολιορκημένες περιοχές της Ουκρανίας σχεδιάζονται για σήμερα, ενώ σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει καλές ειδήσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου όσον αφορά την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Στους σχεδιαζόμενους διαδρόμους περιλαμβάνονται ένας για ανθρώπους που απομακρύνονται με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς από τη Μαριούπολη και με λεωφορεία για τους κατοίκους της Μαριούπολης που φεύγουν από το Μπερντιάνσκ, δήλωσε η Βερεστσούκ.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε από την πλευρά του πως «η αντιπροσωπεία μας πέτυχε μια συμφωνία στην Κωνσταντινπούπολη (στη διάρκεια των ουκρανορωσικών ειρηνευτικών συνομιλιών) για απομακρύνσεις αμάχων».

«Πιστεύω πως σήμερα ή ίσως αύριο θα ακούσουμε καλές ειδήσεις για την απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έστειλε χθες, Παρασκευή, μια ομάδα για να ηγηθεί οχηματοπομπής 54 ουκρανικών λεωφορείων και άλλων ιδιωτικών οχημάτων που θα αναχωρούσε από την πόλη, όμως υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν, λέγοντας πως οι συνθήκες καθιστούσαν αδύνατο το εγχείρημα. Η ομάδα της ΔΕΕΣ πρόκειται να προσπαθήσει και πάλι σήμερα.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο ουκρανικές πόλεις

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην κεντρική Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.

«Πολτάβα. Ένας πύραυλος έπληξε στη διάρκεια της νύκτας μία από τις εγκαταστάσεις υποδομής», έγραψε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο Ντμίτρι Λούνιν. «Κρεμεντσούκ. Πολλές επιθέσεις το πρωί εναντίον της πόλης».

Η πόλη Πολτάβα είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Πολτάβα, ανατολικά του Κιέβου, και η Κρεμεντσούκ είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα, δήλωσε ο Λούνιν.

Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επαληθεύσει άμεσα την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται έναντι των ρωσικών κοντά στο Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ’ όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, έκανε σήμερα γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Στην ανατολική Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μια σημαντική οδό στο ανατολικό Χάρκοβο έπειτα από σκληρές μάχες», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα στην πληροφορία.

Στα 26 εκατ. ευρώ τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος στην Ουκρανία

Τα αποθέματα χρυσού και ξένου συναλλάγματος της Ουκρανίας καταγράφονται στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια (26,25 δισεκατομμύρια ευρώ), πρόκειται για το ίδιο ακριβώς επίπεδο καταγραφής, πριν από την εισβολή της Ρωσίας, το οποίο διατηρήθηκε μετά την υποστήριξη από το εξωτερικό, όπως δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο Όλεχ Ουστένκο, προεδρικός σύμβουλος για οικονομικά θέματα.

“Πριν από τον πόλεμο ήταν στα 26,25 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά μειώθηκαν στα 24,89 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπήρξε μία εισροή ξένου συναλλάγματος και επανήλθαν στο επίπεδο των 26,25 δισεκατομμυρίων ευρώ,” δήλωσε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθησή του, ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ουκρανικού νομίσματος (γρίβνα) θα διατηρηθεί σταθερή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα