Ουκρανία: Πώς έγινε “δοκιμαστήριο” όπλων – Οι λύσεις “Μαγκάιβερ” που εντυπωσίασαν τη Δύση

Ουκρανία: Πώς έγινε “δοκιμαστήριο” όπλων – Οι λύσεις “Μαγκάιβερ” που εντυπωσίασαν τη Δύση
Πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία AP

Οι φθηνές λύσεις των Ουκρανών για "ακριβά" προβλήματα στο πεδίο της μάχης, που κέρδισαν τον θαυμασμό των Δυτικών και η μεγάλη ευκαιρία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να δοκιμάσουν όπλα σε κανονικό πόλεμο.

Τρεις μήνες πριν, κι ενώ η ρωσική εισβολή βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η Ουκρανία ανακατέλαβε αρκετές περιοχές σε μια σειρά αντεπιθέσεων προς τις εχθρικές δυνάμεις, με πυροβολικό και ρουκέτες αμερικανικής κατασκευής.

Καθοδήγηση μέρους αυτού του πυροβολικού ήταν ένα αυτοσχέδιο σύστημα στόχευσης που ανέπτυξε η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Οι Ουκρανοί κατάφεραν να κατασκευάσουν λογισμικό -κατάλληλο για υπολογιστές, κινητά και τάμπλετ- που άμεσα αναπτύχθηκε σε εξελιγμένο εργαλείο στόχευσης.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εφαρμογή για κινητά που τροφοδοτεί δορυφορικές και άλλες εικόνες νοημοσύνης σε έναν αλγόριθμο στόχευσης σε πραγματικό χρόνο που βοηθά τις μονάδες της πρώτης γραμμής να κατευθύνουν πυρά σε συγκεκριμένους στόχους. Και επειδή είναι μια εφαρμογή, αλλά όχι ένα κομμάτι υλικού, είναι εύκολο να ενημερώνεται, να αναβαθμίζεται γρήγορα και να είναι διαθέσιμο σε ένα ευρύ φάσμα προσωπικού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι εξοικειωμένοι με το εν λόγω εργαλείο, αναφέρουν ότι ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό στην κατεύθυνση του ουκρανικού πυροβολικού εναντίον ρωσικών στόχων.

Οι καινοτομίες της Ουκρανίας που εντυπωσίασαν και τη Δύση

Η εφαρμογή στόχευσης είναι μεταξύ των δεκάδων παραδειγμάτων καινοτομιών στο πεδίο της μάχης που έχει βρει η Ουκρανία για σχεδόν ένα χρόνο πολέμου, βρίσκοντας συχνά φτηνές λύσεις σε ακριβά προβλήματα.

Μικρά, πλαστικά drones, σχεδόν αθόρυβα, χειροβομβίδες ρίψης και άλλα διατάγματα για τα ρωσικά στρατεύματα. Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές κατασκευάζουν πλέον ανταλλακτικά, ώστε οι στρατιώτες να μπορούν να επισκευάζουν βαρύ εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης. Οι τεχνικοί έχουν μετατρέψει τα συνηθισμένα φορτηγά σε κινητούς εκτοξευτές πυραύλων.

Οι μηχανικοί έχουν βρει τη “χρυσή τομή” για το πώς μπορούν να ενσωματώσουν εξελιγμένους αμερικανικούς πυραύλους σε παλαιότερα σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως το MiG-29, βοηθώντας τη διατήρηση της ουκρανικής αεροπορίας.

Επιπλέον, έχουν αναπτύξει και το δικό της αντιπλοϊκό όπλο, το Neptune, βασισμένο σε σχέδια σοβιετικών πυραύλων που μπορεί να στοχεύσει τον ρωσικό στόλο από σχεδόν 200 μίλια μακριά.

Αυτό το είδος ουκρανικής εφευρετικότητας έχει εντυπωσιάσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την ικανότητα του Κιέβου να βρίσκει επί τόπου λύσεις “Μαγκάιβερ” (σ.σ. παλιά τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστή έναν πολυμήχανο μυστικό πράκτορα) στα προβλήματά του.

Πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία AP

Ενώ οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακριβή εικόνα για τον τρόπο που λειτουργούν τα ειδικά κατασκευασμένα συστήματα της Ουκρανίας, τόσο οι αξιωματούχοι όσο και οι αναλυτές λένε ότι η χώρα έχει γίνει ένα πραγματικό εργαστήριο μάχης για φθηνές, αλλά αποτελεσματικές λύσεις.

“Η καινοτομία τους είναι απλά απίστευτα εντυπωσιακή”, δήλωσε ο Seth Jones, διευθυντής του προγράμματος διεθνούς ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Δοκιμές στο πεδίο της μάχης

Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσφερε επίσης στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν πώς αποδίδουν τα δικά τους οπλικά συστήματα υπό έντονη χρήση.

Αξιωματικοί επιχειρήσεων των ΗΠΑ και άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρακολούθησαν επίσης την πετυχημένη χρήση φθηνών, αναλώσιμων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους Ρώσους, με σκοπό να αποδεκατίσουν το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τον αμερικανικό στρατό, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια απίστευτη πηγή δεδομένων για τη χρησιμότητα των δικών του συστημάτων.

Σύμφωνα με αξιωματικό των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, ορισμένα συστήματα υψηλού προφίλ που δόθηκαν στους Ουκρανούς -όπως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Switchblade 300 και ένας πύραυλος που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει τα εχθρικά συστήματα ραντάρ- έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης από ό,τι αναμενόταν.

Πολλοί είναι εκείνοι του αμερικανικού στρατού που αναφέρουν ότι η χρήση πυραυλικών συστημάτων στον πόλεμο, τους “έχει ανοίξει τα μάτια”.

Οι Ουκρανοί έχουν πετύχει κι άλλες -εντυπωσιακές για τη Δύση- καινοτομίες στις τακτικές τους. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του πολέμου, οι Ουκρανοί διοικητές προσάρμοσαν τις επιχειρήσεις τους έτσι, ώστε να χρησιμοποιήσουν μικρές ομάδες πεζικού.

Πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία AP

Οπλισμένοι με πυραύλους στον ώμο, Ουκρανοί στρατιώτες μπόρεσαν να αιφνιδιάσουν τα ρωσικά τανκς χωρίς τη βοήθεια πεζικού.

Οι βλέψεις για φθηνά drone

Οι εργολάβοι άμυνας των ΗΠΑ βρήκαν μια ευκαιρία στην επιτυχία των Ρώσων με τα drones “καμικάζι”, καθώς ψάχνουν τρόπους να προστατεύσουν περαιτέρω τους στρατιώτες τους από επιθέσεις από ψηλά.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών έστειλε πέντε ελαφριά, υψηλής ανάλυσης drones επιτήρησης στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σε περίπτωση που μπορεί να φανούν χρήσιμα στην Ουκρανία. Τα drones, κατασκευασμένα από την εταιρεία Hexagon, δεν αποτελούσαν μέρος ενός λεγόμενου προγράμματος καταγραφής στο Υπουργείο Άμυνας, υπονοώντας τον πειραματικό χαρακτήρα της σύγκρουσης.

Ο υποναύαρχος του Ναυτικού Ρόμπερτ Σαρπ, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών εκείνη την εποχή, καυχιόταν ακόμη και δημόσια ότι οι ΗΠΑ είχαν εκπαιδεύσει έναν “στρατιωτικό εταίρο” στην Ευρώπη.

Παρά την έντονη προσπάθεια μιας μικρής ομάδας Αμερικανών αξιωματούχων και της εξωτερικής βιομηχανίας, παραμένει ασαφές εάν αυτά τα drones μπήκαν ποτέ στον αγώνα.

Στο μεταξύ, πολλοί αξιωματούχοι πληροφοριών και στρατιωτικοί δήλωσαν στο CNN ότι ήλπιζαν ότι η δημιουργία “αξιόπιστων” μη επανδρωμένων αεροσκαφών -φθηνά όπλα μιας χρήσης- έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα για την άμυνα της χώρας.

“Μακάρι να μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα μονόδρομο επιθετικό drone αξίας 10.000 δολαρίων”, δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα