Παπαδόπουλος για σεισμό στην Αλβανία: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούν οι Έλληνες

Παπαδόπουλος για σεισμό στην Αλβανία: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούν οι Έλληνες
Πλάνο από το σεισμό στην Αλβανία AP

Ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλά στο News 24/7 για την ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αλβανία. Οι πιθανότητες μετάδοσης και οι επικίνδυνοι μετασεισμοί

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο μεγάλος σεισμός, ο οποίος έπληξε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης, υπήρξε ανησυχία για πιθανή μετάδοση του σεισμικού φαινομένου και στην Ελλάδα.

Αλλωστε ο σεισμός, που έχει προκαλέσει εκατοντάδες θύματα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, έγινε αισθητός στην Ηπειρο και σε τμήματα της Δυτικής Ελλάδας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ισντιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο News 24/7 δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο Ελληνας σεισμολόγος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανότητα μετάδοσης. Θα ανησυχούσαμε αν ο σεισμός στην Αλβανία ήταν πολύ μεγάλος στην έντασή του, δηλαδή από 7 ρίχτερ και πάνω. Ο σεισμός όμως στη γείτονα χώρα δεν ξεπέρασε τα 6,4.

Μάλιστα, έχουμε και ιστορικό προηγούμενο, αυτό του 1999 με την Τουρκία. Αν θυμάστε εκείνος ο σεισμός είχε φτάσει τα 7,5 ρίχτερ και μετά έγινε ο σεισμός των Αθηνών. Το 6,3 όμως ή το 6,4 δεν έχει τη δύναμη να μεταδώσει σεισμική δραστηριότητα σε ακτίνα τόσο πολλών χιλιομέτρων”.

Σε ότι αφορά την Αλβανία ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: “Είχε σημειωθεί σχετικά μεγάλος σεισμός στην ίδια περιοχή στις 21 Σεπτεμβρίου μεγέθους 5,6 ρίχτερ. Ισως να ήταν ένας μεγάλος προσεισμός. Πριν από λίγο έγινε νέος μεγάλος μετασεισμός μεγέθους 5,4 ρίχτερ. Οι μετασεισμοί είναι πάντα επικίνδυνοι σ’ αυτές τις περιπτώσεις γιατί βρίσκουν τα κτίρια αδύναμα και προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές. Χρειάζεται προσοχή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα