Πάπας Βενέδικτος: Τα κόκκινα παπούτσια του και ο κρυφός συμβολισμός

Πάπας Βενέδικτος: Τα κόκκινα παπούτσια του και ο κρυφός συμβολισμός
Πάπας Βενέδικτος AP Photo/Vatican TV

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή των κόκκινων παπουτσιών που φορούσε ο Πάπας Βενέδικτος.

Πολλά έχουν ακουστεί για τα περιβόητα κόκκινα παπούτσια που φορούσε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, που έφυγε από τη ζωή παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ηλικία 95 ετών.

Ακόμη και διαφημιστικές εκστρατείες στήθηκαν επάνω σε αυτά τα παπούτσια. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, τι συμβόλιζαν και αν πράγματα όλη αυτή η συζήτηση, έπρεπε να γίνει.

Όταν ο καρδινάλιος Joseph Ratzinger έγινε Πάπας Βενέδικτος ο 16ος το 2005, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρατήρησαν με ενδιαφέρον ότι είχε επιλέξει κόκκινα παπούτσια εξωτερικού χώρου, αναβιώνοντας μια παράδοση αιώνων που τον τελευταίο καιρό είχε αδρανήσει. Τα κόκκινα παπούτσια φορέματος είναι άποψη. Αλλά για τον Πάπα Βενέδικτο, η επιλογή του αυτή μπορεί να αφορούσε τη σχέση του με την Καθολική Εκκλησία – και πώς έβλεπε τον ρόλο του σε αυτήν.

Ιστορικά, όλοι οι πάπες φορούσαν κόκκινα παπούτσια – πριν από τον προκάτοχο του Βενέδικτου, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, του οποίου η θητεία διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, άσκησε το δικαίωμά του να εξαιρεθεί και άλλαξε σε ένα πιο σεμνό μπορντό. (Φορούσαν επίσης κόκκινες παντόφλες εσωτερικού χώρου, προτού ο Πάπας Παύλος VI διακόψει την πρακτική, οριστικά, το 1963.)

Η σημασία του χρώματος

Υπάρχουν αρκετές ερμηνείες για το χρώμα. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι μια υπενθύμιση για τα ματωμένα πόδια του Ιησού όταν σταυρώθηκε, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει το χυμένο αίμα των Καθολικών μαρτύρων. Λέγεται ότι οι αρχαίοι βασιλιάδες φορούσαν το κόκκινο ως σύμβολο ιδιότητας, καθώς η βαφή που απαιτείται για την κατασκευή του προερχόταν από σπάνια θαλάσσια σαλιγκάρια.

Οι αριστοκράτες και οι βασιλιάδες συνέχισαν την παράδοση και ορισμένοι πιστεύουν ότι η εκκλησία υιοθέτησε το χρώμα ως έναν τρόπο για τους πάπες να διεκδικήσουν την ισότιμη «παγκόσμια εξουσία».

Όταν ο Βενέδικτος επέλεξε να αναβιώσει την παράδοση των κόκκινων παπουτσιών, προκάλεσε αίσθηση. Σύμφωνα με τη Washington Post, ο Rocco Palmo, συντάκτης της Καθολικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Whispers in the Loggia με έδρα τη Φιλαδέλφεια, θυμάται ακόμα όταν τα είδε από κοντά, για πρώτη φορά, το 2008.

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν: “Θεέ μου, αυτά τα παπούτσια είναι πραγματικά κόκκινα”. Παρά το γεγονός ότι ήταν αρκετά εξοικειωμένοι μαζί τους, υπήρχε κάτι σε αυτά που τα έκαναν να ξεχωρίζουν».

Η φήμη για τα Prada

Ο ιταλικός Τύπος είχε διαρρεύσει τη φήμη που ήθελε τα παπούτσια του Πάπα να είναι Prada, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Αργότερα, το Βατικανό διευκρίνισε ότι τα παπούτσια ήταν ειδικά κατασκευασμένα για τον Πάπα, όχι από την Prada αλλά από άλλους Ιταλούς τσαγκάρηδες. Μερικά ήταν του Antonio Arellano, με έδρα τη Ρώμη. Άλλα ήταν του Adriano Stefanelli, στη βορειοδυτική ιταλική πόλη Novara.

Ο Βενέδικτος συνέχιζε να αναβιώνει και μερικές άλλες παπικές παραδόσεις ενδυμάτων. Το 2006, φόρεσε ένα κόκκινο καπέλο (γνωστό ως saturno), ένα στυλ που δεν είχε φορεθεί πριν από τον Ιωάννη Παύλο Β’. Και αυτό ήρθε ένα χρόνο μετά από αυτό που οι παρατηρητές του Βατικανού θυμούνται ως μια σπάνια στιγμή μόδας του Πάπα που έκανε θραύση στο διαδίκτυο: το χριστουγεννιάτικο καμαούρο του 2005.

Λίγες μέρες πριν από τις διακοπές, σε μια ειδική εξωτερική έκδοση της εβδομαδιαίας εμφάνισής του στο «γενικό κοινό», ο Βενέδικτος φορούσε ένα παραδοσιακό παπικό χειμωνιάτικο κάλυμμα κεφαλιού, ιστορικά κατασκευασμένο από κόκκινο βελούδο με λευκή ερμίνα. Που μοιάζει με καπέλο του Άγιου Βασίλη. Το στυλ δεν είχε φορεθεί από κανέναν Πάπα, με τον τελευταίο που το επέλεξε να είναι ο Ιωάννης XXIII, ο οποίος πέθανε το 1963.

Πολλοί έχουν λάβει τις ενδυματολογικές επιλογές του Βενέδικτου ως απόδειξη της σταθερής προσέγγισής του στο Καθολικό δόγμα που επιστρέφει στις παραδόσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα