Μπόρις Τζόνσον: Τέλος από την ηγεσία των Τόρις - Παραμένει πρωθυπουργός ως το φθινόπωρο

Ο Μπόρις Τζόνσον κατά το διάγγελμα AP

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του από την αρχηγία των Τόρις ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι παραμένει στη θέση του μέχρι να τελειώσει η διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη. Την ερχόμενη εβδομάδα το χρονοδιάγραμμα εκλογής διαδόχου.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την αρχηγία των Τόρις, όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του το μεσημέρι της Πέμπτης από την Νταούνιγκ Στριτ.

Μεταξύ άλλων τόνισε: "Είναι φανερό ότι πρέπει να εκλεγεί νέος ηγέτης και νέος Πρωθυπουργός. Ευχαριστώ τον κόσμο που μας προτίμησε το 2019.

Θα είμαι εδώ μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες. Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης.

Είμαι υπερήφανος για τα κατορθώματα αυτής της κυβέρνησης καθώς είχαμε πολλές προκλήσεις όπως το brexit, την πανδημία, και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα εξακολουθούμε φυσικά να στηρίζουμε τους Ουκρανούς στο δίκαιο αγώνα τους.

Φυσικά ευχαριστώ και τους Βρετανούς πολίτες για την τιμή που μου έκαναν να είμαι Πρωθυπουργός τους. Ταξίδεψα σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να προοδεύει.

"Είμαι στενοχωρημένος που αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου".

Πρόεβλεψε, τέλος, ότι το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας, θα είναι χρυσό. Λίγο πίσω του παρακολούθησε τ διάγγελμα η σύντροφος του Βρετανού Πρωθυπουργού με το μωρό τους.

Ευχαρίστηκε επίσης και το NHS, το αγγλικό δημόσιο σύστημα υγείας, που ανέλαβε τεράστιο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η διαδικασία της εκλογής θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση του σχετικού χρονοδιαγράμματος.

Νέοι Υπουργοί και... δελφίνοι

Προηγούμενως είχαν ανακοινωθεί νέα μέλη της κυβέρνησής του η οποία όπως φαίνεται θα έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα.

Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι το πως θα διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας μία κυβέρνηση η οποία επί της ουσίας είναι υπηρεσιακή.

Νέος Υπουργός παιδείας θα είναι ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο τρίτος σε μερικές ημέρες μετά από διαδοχικές παραιτήσεις των προηγούμενων.

Υπουργός υπεύθυνος για την Ουαλία θα είναι ο Ρόμπερτ Μπάκλαντ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας θεωρείται φαβορί μεταξύ των στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος για να αναλάβει την προεδρία των Τόρις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημερινής δημοσκόπησης του YouGov.

Ηδη πάντως, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ στη Μ. Βρετανία, προέκυψε και άλλη υποψήφια που δεν είναι άλλη από την Υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας η οποία ανέβαλε επαγγελματικό της ταξίδι.

Για πρόταση μομφής οι Εργατικοί

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα θα καταθέσει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εναντίον της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αν το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού "δεν τον ξεφορτωθεί αμέσως", υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ.

"Το δικό του κόμμα συμπέρανε εντέλει ότι είναι ακατάλληλος για την πρωθυπουργία", σημειώνει ο Στάρμερ.

"Αν δεν τον ξεφορτωθούν, τότε το Εργατικό (Κόμμα) θα επέμβει για το εθνικό συμφέρον και θα καταθέσει πρόταση μομφής διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον πρωθυπουργό να μένει αγκιστρωμένος για μήνες και μήνες", τόνισε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας ότι η στάση της όσον αφορά το αδιέξοδο για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία.

"Όσον αφορά τα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο (...) δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο για δημοκρατικές διαδικασίες σε τρίτες χώρες", δήλωσε εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Άλλος εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το Brexit που συνήφθη ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ.

"Από την πλευρά μας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το πρωτόκολλο ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία", σημείωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

24MEDIA NETWORK