Πέθανε ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γουρούνι

Πέθανε ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από γουρούνι
Ο ασθενής που πήρε την καρδιά/ DR. BARTLEY GRIFFITH/UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE VIA AP IMAGES

Δύο μήνες μετά την επέμβαση, ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο γουρούνι, έφυγε από τη ζωή.

Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο γουρούνι.

Ο Ντέιβιντ Μπένετ, ο οποίος είχε καταληκτική καρδιοπάθεια, επέζησε για δύο μήνες μετά το χειρουργείο στις ΗΠΑ. Όμως, η κατάστασή του άρχισε να επιδεινώνεται, με τον 57χρονο να φεύγει από τη ζωή στις 8 Μαρτίου.

Ο ασθενής γνώριζε τους κινδύνους που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση, η οποία και έγινε στις 7 Ιανουαρίου.

“Αποδείχθηκε γενναίος και ευγενής ασθενής που πάλεψε μέχρι το τέλος”, είπε ο χειρουργός Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από το νοσοκομείο.

Ο Δρ Γκρίφιθ είχε πει για τη χειρουργική επέμβαση ότι θα φέρει τον κόσμο “ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης έλλειψης οργάνων”.

Ποιος ήταν ο ασθενής

Ο 57χρονος Μπένετ είχε μαχαιρώσει επτά φορές έναν άνδρα το 1998. Hξερε ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι το πείραμα θα πετύχει, αλλά πέθαινε. Δεν ήταν κατάλληλος για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς και δεν είχε άλλη επιλογή, είπε ο γιος του στο Associated Press.

Ή θα πέθαινα ή θα έκανα αυτή τη μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μια βολή στο σκοτάδι, αλλά είναι η τελευταία μου επιλογή», είχε πει ο Μπένετ μια μέρα πριν από το χειρουργείο, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Τη Δευτέρα (10/01), ο Μπένετ ανέπνεε μόνος του ενώ ήταν ακόμα συνδεδεμένος με μια μηχανή καρδιάς-πνεύμονα που βοηθούσε στη λειτουργία της νέας του καρδιάς.

Έλλειψη σε μοσχεύματα

Επί του παρόντος, 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στις ΗΠΑ περιμένοντας μόσχευμα, σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα αναμονής.

Η δυνατότητα χρήσης οργάνων ζώων για τη λεγόμενη ξενομεταμόσχευση για την κάλυψη της ζήτησης έχει εξεταστεί εδώ και καιρό και η χρήση βαλβίδων καρδιάς χοίρου είναι ήδη κοινή.

Τον Οκτώβριο του 2021, χειρουργοί στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν ότι είχαν μεταμοσχεύσει με επιτυχία νεφρό χοίρου σε άτομο. Εκείνη την εποχή, η επιχείρηση ήταν το πιο προηγμένο πείραμα στον τομέα μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, ο παραλήπτης εκείνη την περίσταση ήταν εγκεφαλικά νεκρός χωρίς καμία ελπίδα ανάρρωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα