Πέθανε ο Τζόζεφ Ι. Λάουρι – Αγωνιστής για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων

Πέθανε ο Τζόζεφ Ι. Λάουρι – Αγωνιστής για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων
Τζόζεφ Ι. Λάουρι AP

Συναγωνιστής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ στο κίνημα για ισα δικαιώματα στις ΗΠΑ, ο Τζόσεφ Λάουρι, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 98 ετών.

Ο αιδεσιμότατος Τζόζεφ Λάουρι, συναγωνιστής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ στο κίνημα για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1960, πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 98 ετών, γνωστοποίησε το Κέντρο Κινγκ για την Κοινωνική Αλλαγή με Μη Βίαια Μέσα (King Center for Nonviolent Social Change). 

«Ο αιδεσιμότατος Τζόζεφ Ι. Λάουρι πέρασε από τη Γη στην αιωνιότητα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται στην οικογένειά του. Υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα, πολέμιος της αδικίας και αγαπημένος φίλος της οικογένειας Κινγκ», υπογράμμισε το κέντρο σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter. 

Τζόζεφ Ι. Λάουρι και ο Μπαράκ Ομπάμα ASSOCIATED PRESS

Ο Λάουρι έλαβε το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την κορυφαία τιμητική διάκριση για τους πολίτες στις ΗΠΑ, από τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2009, λίγους μήνες αφότου έκανε αγιασμό στην τελετή ορκωμοσίας του. 

Ο Λάουρι υπήρξε πρόεδρος της Συνόδου της Χριστιανικής Ηγεσίας του Νότου (Southern Christian Leadership Conference), οργάνωσης που ίδρυσε το 1957 ο Κινγκ, καθώς το κίνημα για φυλετική και κοινωνική ισότητα εισερχόταν σε νέα εποχή και οι κινητοποιήσεις του εντείνονταν, με μποϊκοτάζ των λεωφορείων. 

Παρέμεινε για είκοσι χρόνια επικεφαλής αυτής της οργάνωσης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σταδιακή κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού, πριν εντέλει αποσυρθεί το 1998. Είχε ήδη πάψει να ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα το 1997. Παρ’ όλ’ αυτά, συνέχισε τον αγώνα του για φυλετική ισότητα στις ΗΠΑ, ακόμα κι αφού είχε συμπληρώσει προ πολλού τα ενενήντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα