Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιοδοξία σε διπλωματικό επίπεδο, νεκροί και τραυματίες στο πεδίο της μάχης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αισιοδοξία σε διπλωματικό επίπεδο, νεκροί και τραυματίες στο πεδίο της μάχης
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στρατιώτης μπροστά από βομβαρδισμένο κτίριο στη Μαριούπολη AP Photo/Mstyslav Chernov

Πρόοδο φέρονται να έχουν σημειώσει οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από 18 αιματηρές ημέρες πολέμου στην Ουκρανία. Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς, μεταξύ αυτών και ένας Αμερικανός δημοσιογράφος.

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την Κυριακή τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την ώρα που περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.

Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά”, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

“Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών”, σημείωσε.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.

«Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Οι δημόσιες δηλώσεις τους δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και διατυπώθηκαν τη 18η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε όταν ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε tweet, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας. «Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

Αιματηρή επίθεση στο Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας

Από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν το πρωί της Κυριακής το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC) στην περιοχή Γιαβορίβ, τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 134 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Μαξίμ Κοζίτσκι.

Η επίθεση σημειώθηκε εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λβιβ και περίπου 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, με τις πρώτες να αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 8 πυραύλους.

Πρόκειται για μία μεγάλη στρατιωτική βάση που περιλαμβάνει ένα κέντρο εκπαίδευσης για στρατιώτες, κυρίως για ειρηνευτικές αποστολές.

“Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια”, αναφέρεται στην ανακοίνωση από την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για 9 νεκρούς και 57 τραυματίες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Λβιβ , Μαξίμ Κοζίτσκι.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας στην εγκατάσταση, δήλωσε ο Αντόν Μιρόνοβιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Χερσαίων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεκαεννέα ασθενοφόρα με τις σειρήνες τους να ηχούν κατευθύνονται προς την ουκρανική στρατιωτική βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα πολωνικά σύνορα, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας, αφού τοπικοί αξιωματούχοι μετέδωσαν πως η εγκατάσταση επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Άλλα επτά ασθενοφόρα εθεάθησαν να κατευθύνονται προς την εν λόγω εγκατάσταση μετά την επίθεση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πιο δυτικό σημείο της Ουκρανίας που έχει δεχθεί μέχρι τώρα επίθεση στη διάρκεια του πολέμου.

Νεκροί και τραυματίες από τον βομβαρδισμό μοναστηριού στο Ντονέτσκ

Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς δεν γλίτωσε ούτε το μοναστήρι της Λαύρας του Σβιατογίρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform, επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες.

“Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. “Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια”, δήλωσε ο Ριμπάλκιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.

Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από ρωσικές δυνάμεις στο Ιρπίν κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιφέρειας Κιέβου.

Πρόκειται για τον Brent Renaud, 51 χρόνων και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, πυροβολήθηκε.

Οι δύο άνδρες επλήγησαν, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP ο Ντανίλο Σαποβάλοφ, γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων.

Δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε.

“Οι εισβολείς σκοτώνουν κυνικά ακόμη και δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης που προσπαθούν να δείξουν την αλήθεια για τις θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία”, έγραψε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Facebook.

Αν και αναφέρθηκε οτι πρόκειται για δημοσιογράφο των New York Times, o δημοσιογραφικός οργανισμός σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει οτι δεν ήταν απεσταλμένος της εφημερίδας στην Ουκρανία.

Οι New York Times εφράζουν τη λύπη τους για το θάνατο του δημοσιογράφου, αναφέρουν οτι έχει συνεργαστεί μαζί τους στο παρελθόν αλλά τονίζουν οτι η είδηση πως πρόκειται για απεσταλμένο τους κυκλοφόρησε, καθώς εφερε το σήμα της εφημερίδας στην ταυτότητά του από μια παλαιότερη αποστολή.

Περισσότεροι από 2.100 οι νεκροί στη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 2.100 κάτοικοι της Μαριούπολης, πόλης λιμάνι που τελεί υπό πολιορκία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις 24 Φεβρουαρίου, έγινε σήμερα γνωστό από τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

«Οι εισβολείς πλήττουν κυνικά και εσκεμμένα πολυκατοικίες, πυκνοκατοικημένες ζώνες, καταστρέφουν παιδικά νοσοκομεία και αστικές υποδομές (…). Έως σήμερα, 2.187 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν χαθεί σε ρωσικές επιθέσεις», σημείωσε.

Δεύτερη απαγωγή δημάρχου κατήγγειλε η Ουκρανία

Δεύτερη απαγωγή δημάρχου πόλης της Ουκρανίας καταγγέλλει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις απήγαγαν τον δήμαρχο της πόλης Dniprorudne, που βρίσκεται νότια της χώρας.

Ο Dymtro Kuleba έγραψε σε μια ανάρτησή του στο Twitter ότι ο Yevhen Matveyev έχει “απαχθεί” από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Σήμερα, Ρώσοι εγκληματίες πολέμου απήγαγαν έναν άλλο δημοκρατικά εκλεγμένο Ουκρανό δήμαρχο, τον επικεφαλή της Dniprorudne Yevhen Matveyev. Λαμβάνοντας μηδενική τοπική υποστήριξη, οι εισβολείς στρέφονται στον τρόμο. Καλώ όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν τη ρωσική τρομοκρατία κατά της Ουκρανίας και της δημοκρατίας”, έγραψε ο Ντιμίτρο Κουλέμπα.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ουκρανός σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι Ρώσοι εισβολείς απήγαγαν και το δήμαρχο της Μελιτόπολης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα