Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μία νύχτα αγωνίας και βομβαρδισμών – Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μία νύχτα αγωνίας και βομβαρδισμών – Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ
Πολιορκείται το Κίεβο AP Photo/Vadim Ghirda

Τουλάχιστον 27 νεκροί στο Χάρκοβο, πολιορκείται το Κίεβο. Τεράστια επιχείρηση διάσωσης στο θέατρο της Μαριούπολης. Μεγάλες διαφορές στις συνομιλίες.

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά από τρεις εβδομάδες με συνεχείς βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τη διάσωση εκατοντάδων αμάχων που παγιδεύτηκαν στο υπόγειο του θεάτρου της Μαριούπολης, το οποίο λειτουργούσε ως καταφύγιο εκτοπισμένων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων.

Μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης, στο υπόγειο του οποίου είχαν καταφύγει εκατοντάδες Ουκρανοί που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν ανασυρθεί ζωντανοί 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinfrom, στον αριθμό αυτό αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook.

«Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε. Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι. Ερείπια, οι εργασίες συνεχίζονται» έγραψε η Στεφανίσινα.

Το θέατρο της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου. Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείσθηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου, στο οποίο έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λόγω των συνεχών πυροβολισμών οι διασώστες δεν μπορούσαν να αρχίσουν το έργο τους.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από πυρά του ρωσικού πυροβολικού στην πολιορκημένη περιοχή Χάρκοβο, μια μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

«Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά πυροβολικού στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση», έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η περιφερειακή εισαγγελία.

“Περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις, σημαντικές διαφωνίες”

Διόλου αισιόδοξο το τελευταίο μήνυμα από την πλευρά του Κιέβου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας που τις τελευταίες ημέρες έχουν κορυφωθεί, έστω κι αν γίνονται μέσω βίντεο.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που συμμετέχει στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, με ανάρτησή του στα social media έκανε λόγο για περίπλοκη διαδικασία και σημαντικές διαφορές σε θεμελιώδη ζητήματα. Μάλιστα, ζήτησε από δημοσιογράφους και άλλους “ενεργούς σχολιαστές των διαπραγματεύσεων” να μην διαδίδουν ψέματα.

“Θα ήθελα να ζητήσω από τους «ενεργούς σχολιαστές των διαπραγματεύσεων» που ΔΕΝ συμμετέχουν σε αυτές: Μη διαδίδετε τα ψέματά σας για μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Οι διαπραγματεύσεις είναι περίπλοκες. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι διαφορετικές. Για εμάς, τα θεμελιώδη ζητήματα είναι απαραβίαστα”, έγραψε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν στην Τουρκία πρότεινε ο Ερντογάν

Σήμερα, Πέμπτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προτείνοντάς του μάλιστα συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τουρκικό έδαφος.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο, αλλά και για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας βρέθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία μέρα μετά το ταξίδι του στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ.

Αυτή τη φορά συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για αυξημένες ελπίδες κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας μάλιστα ότι πρότεινε παρακολούθηση ης διαδικασίας από ανθρωπιστικές ομάδες.

Τόνισε επίσης ότι το Κίεβο πρότεινε στην Τουρκία να γίνει μια από τις τρίτες χώρες που θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Μόσχα: Συνάντηση μόνο για να σφραγιστεί μια συμφωνία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.

“Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες”, δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μπάιντεν: “Δολοφόνος, δικτάτορας, σκέτος κακοποιός ο Πούτιν”

Νέα επίθεση από Τζο Μπάιντεν σε Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκαλώντας τον “δολοφόνο δικτάτορα” και “σκέτο κακούργο” όταν μίλησε πριν από γεύμα για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου στο Καπιτώλιο λίγο νωρίτερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό (που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό) Μίχολ Μάρτιν, στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια μίλησε πριν από το γεύμα των Φίλων της Ιρλανδίας στο Καπιτώλιο που παρέθεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο Μπάιντεν είπε: “Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία… να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακοποιό που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας… Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα”.

Η Ουκρανία ζητά από την ΕΕ να χαρακτηρίσει τον Πούτιν “εγκληματία πολέμου”

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοφ, ζήτησε από την ΕΕ να χαρακτηρίσει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κατά τη διάρκεια ομιλίας του, μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Το Κρεμλίνο είναι ο Χίτλερ των ημερών μας», είπε ο Ρέζνικοφ, καθώς περιέγραψε την «κτηνώδη βαρβαρότητα» με την οποία ο ρωσικός στρατός χτυπά αδιάκριτα αστικές περιοχές στην Ουκρανία. «Δεν είναι απλώς ένας πόλεμος είναι κρατική τρομοκρατία», είπε, «ο ρωσικός στρατός συνειδητά εξολοθρεύει τον άμαχο πληθυσμό» και ζήτησε από τους ευρωβουλευτές να αναγνωρίσουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι ένας “εγκληματίας πολέμου”.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ουκρανός υπουργός κάλεσε την ΕΕ να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και να ασκήσει πίεση σε πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεχίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα