Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα, λένε οι ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα, λένε οι ΗΠΑ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πούτιν στράφηκε στην Κίνα ζητώντας στρατιωτικό εξοπλισμό. Τι απαντά το Πεκίνο.

Ένα αποκαλυπτικό και συνάμα ενδιαφέρον ρεπορτάζ είδε το φως της δημοσιότητας αργά το βράδυ της Κυριακής από τους Financial Times, το οποίο εντείνει την ανησυχία για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα και δη για ενδεχόμενη εμπλοκή της δεύτερης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους FT, που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, η Μόσχα ζήτησε από το Πεκίνο στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη κιόλας της εισβολής της στη χώρα.

Λεπτομέρειες σχετικά με το τι περιείχε το εν λόγω πακέτο βοήθειας δεν δόθηκαν από τους αξιωματούχους, το άρθρο ωστόσο επικαλείται (αλλά δεν κατονομάζει) ένα συγκεκριμένο άτομο, σύμφωνα με το οποίο, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προειδοποιήσουν τους συμμάχους τους λόγω των ενδείξεων που έχουν ότι η Κίνα ίσως βοηθήσει τη Ρωσία.

Άλλοι αξιωματούχοι φέρονται να δήλωσαν στους FT ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα ρωσικά όπλα έχουν αρχίσει να εξαντλούνται μετά από 18 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε κανένα από τα παραπάνω, την ώρα που ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πως δεν γνώριζε αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα μπορεί να είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Ρωσία.

Η Κίνα είναι βαθιά προβληματισμένη και λυπημένη για την κατάσταση στην Ουκρανία”, είπε χαρακτηριστικά, αν και το Πεκίνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.

Το εν λόγω ρεπορτάζ έρχεται λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν στη Ρώμη για συνομιλίες με τον ανώτερο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας.

Πριν αναχωρήσει την Κυριακή, ο Σάλιβαν προειδοποίησε την Κίνα να μην προσπαθήσει να βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον Πούτιν.

Πεκίνο: “Προτεραιότητά μας να αποτρέψουμε την κρίση στην Ουκρανία”

Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ απάντησαν στα δημοσιεύματα ότι προτεραιότητα της χώρας είναι να εμποδίσει την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου.

“Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Λιου Πενγκγιού σε ανακοίνωση.

“Η υψηλή προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου”.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα