Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο των Ρώσων η Μαριούπολη, λέει ο δήμαρχος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο των Ρώσων η Μαριούπολη, λέει ο δήμαρχος
AP

Την πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης ζήτησε ο δήμαρχος της πόλης, λέγοντας πως βρίσκεται πλέον "στα χέρια των κατακτητών". Σχεδόν 5.000 οι νεκροί από την έναρξη της πολιορκίας.

"Στα χερια των κατακτητών" βρίσκεται η Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης που ζήτησε την πλήρη εκκένωσή της, αναφέρει το CNN.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, σε απευθείας τηλεοπτική συνέντευξη είπε πως "δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών" μετά από πολιορκία μιας εβδομάδας από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό νεκρών αμέχων και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους.

ADVERTISING

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός και θέρμανση", είπε ο δήμαρχος.

"Είναι αναγκαία η πλήρης εκκένωση της Μαριούπολης. Η σημαντικότερη αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή. Και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους αλλά δυστυχώς δεν έλαβαν άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι το παίζουν καθημερινά", πρόσθεσε.

Μαριούπολη
Μαριούπολη ΑP

Οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

"Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών" ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι "δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί".

Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

Μέχρι τις 27 Μαρτίου είχαν απομείνει στην πόλη 170.000 κάτοικοι. Πριν να ξεκινήσει ο αποκλεισμός της Μαριούπολης, περίπου 140.000 άνθρωποι πρόλαβαν να φύγουν. Αφού ξεκίνησε η πολιορκία, έφυγαν άλλες 150.000, εκ των οποίων οι 71.235 έφτασαν στη Ζαπορίζια και οι υπόλοιποι στα γύρω χωριά. Περίπου 30.000 κάτοικοι εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, το 90% των πολυώροφων κτιρίων (συνολικά 2.340) έχουν υποστεί ζημιές. Το 60% από αυτά (1.560 δέχτηκαν άμεσο πλήγμα) και πάνω από το 40% (1.040) καταστράφηκαν πλήρως. Ζημιές έχει υποστεί και το 90% (61.200) των ιδιωτικών κατοικιών, από τα οποία το 40% καταστράφηκε πλήρως.

Χτυπήθηκαν επίσης επτά νοσοκομεία, από τα οποία τα τρία καταστράφηκαν, τέσσερις πολυκλινικές (μία καταστράφηκε), τα τρία μαιευτήρια της πόλης, από τα οποία το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς.

Από τα Πανεπιστήμια, 7 υπέστησαν ζημιές, με τα τρία από αυτά να έχουν καταστραφεί πλήρως. Ολοσχερώς καταστράφηκαν 23 σχολεία (το 40%) και 28 παιδικοί σταθμοί (40% του συνόλου).

Έχουν επίσης υποστεί ζημιές δύο εργοστάσια, ένα λιμάνι και η στρατιωτική εγκατάσταση αρ. 3057.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του Ιρπίν

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Κίεβο: Πάνω από 100 νεκροί, σύμφωνα με τον δήμαρχο

Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 θάνατοι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους της πόλης της Φλωρεντίας (Ιταλία), που είναι αδελφοποιημένη πόλη με το Κίεβο, ο Κλίτσκο ανέφερε πως περισσότερα από 20 πτώματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν, ενώ τέσσερα από τα θύματα είναι παιδιά και άλλα 16 τραυματισμένα παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

«Οι πόλεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν δει πολλές μάχες… στους δρόμους βλέπουμε πολλά πτώματα και ανθρώπινα μέλη», είπε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με έναν Ιταλό διερμηνέα.

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας είπε, επίσης, ότι 82 πολυώροφα κτίρια στο Κίεβο έχουν καταστραφεί από ρωσικές επιθέσεις και είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών στην πόλη.

Ο Κλίτσκο σημείωσε πως η κατάληψη του Κιέβου συγκαταλεγόταν μεταξύ των «βασικών σχεδίων» της Ρωσίας κατά την έναρξη της εισβολής, όμως το σχέδιο αυτό εμποδίζεται μέχρι στιγμής λόγω της ουκρανικής αντίστασης.

«Καταστρέψαμε τον μύθο του ανίκητου ρωσικού στρατού. Αντιστεκόμαστε στην επίθεση ενός εκ των ισχυρότερων στρατών στον κόσμο και έχουμε καταφέρει να αλλάξουν τους στόχους τους», επισήμανε.

Ο Κλίτσκο απηύθυνε έκκληση στους Ιταλούς πολιτικούς να διατηρήσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και να μην πιστεύουν τη ρωσική προπαγάνδα, όπως είπε, σχετικά με τον πόλεμο.

«Η αποσταθεροποίηση της χώρας μας μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε.

Χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ανέφερε πως ο ρωσικός ιμπεριαλισμός δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία, προειδοποιώντας πως εάν δεν τον σταματήσει κανείς τώρα, ενδέχεται να στοχοθετήσει την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network