Πομπέο για Ελλάδα-Τουρκία: “Να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί η χρυσή τομή”

Πομπέο για Ελλάδα-Τουρκία: “Να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί η χρυσή τομή”
Μάικ Πομπέο AP Photo/Sue Ogrocki

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσινγκτον μίλησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Όσα είπε για ελληνοτουρκικά και Ουκρανία.

Ειδική αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έκανε ο Μάικ Πομπέο μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον που συνδιοργανώνεται με το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σημείωσε πως “θα υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.”

Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό πως η Ελλάδα αναβαθμίζει τις στρατιωτικές της δυνατότητες καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και ΝΑΤΟ χρειάζονται μια ισχυρή Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, σημείωσε ότι διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

“Καταστροφή ο πόλεμος στην Ουκρανία”

Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια μεγάλη καταστροφή, ιδιαίτερα για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και το μεγάλο στοίχημα, όποια και εάν είναι η κατάληξη της ρωσικής εισβολής, οι χώρες της Δύσης να είναι σε θέση να παρέχουν σταθερότητα στο γεωπολιτικό σκηνικό” ανέφερε ο Μάικ Πομπέο.

Τόνισε πως ο Πούτιν δεν άλλαξε, είναι ο ίδιος εδώ και τόσα χρόνια, απλά η αναβλητικότητα της Δύσης και οι δεσμοί Μόσχας-Πεκίνου έδωσαν χώρο στο καθεστώς του Κρεμλίνου, για να αποφασίσει να προχωρήσει στην εισβολή της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε πως πρέπει όλες οι χώρες να ταχθούν κατά της ρωσικής εισβολής, “αυτό θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν”, δήλωσε. «Βλέπουμε τον απο σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα, η οποία δεν έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στηρίζει το καθεστώς του Κρεμλίνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.
Παράλληλα σημείωσε πώς τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου και η δίοδος προς την Ευρώπη, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, τονίζοντας πως «η διακυβέρνηση Τραμπ άφησε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ», ενώ σημείωσε πως η ρωσική εισβολή απέδειξε περίτρανα το πόσο σημαντικό είναι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να τηρουν την υπόσχεση για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, καθώς μόνο με ισχυρό στρατό θα υπάρξει γεωπολιτική ασφάλεια. Τόνισε χαρακτηριστικά πως «Οι ηγέτες πρέπει να πείσουν τους πολίτες τους, για την αναγκαιότητα ύπαρξης ικανών διπλωματών και ισχυρών στρατών για να είναι ο κόσμος πιο ασφαλής.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα