Πoρτογαλία: Προς παράταση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πoρτογαλία: Προς παράταση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Λισαβόνα. AP

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα ισχύει στην Πορτογαλία με την κυβέρνηση να σχεδιάζει παράταση των μέτρων καθώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Η Πορτογαλία μετά βίας καταφέρνει να αναχαιτίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, παραδέχθηκε σήμερα η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τους υγειονομικούς περιορισμούς για δύο επιπλέον εβδομάδες.

«Προβλέπουμε πως τις δύο ή τρεις επόμενες εβδομάδες το δεύτερο κύμα της ασθένειας θα παραμείνει υψηλό και πηγή σοβαρής ανησυχίας», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πορτογαλικές αρχές ετοιμάζονται να παρατείνουν πέραν την επόμενης Δευτέρας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα στις πλέον πληγείσες περιοχές της χώρας και η οποία συνοδεύεται από μια απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Χθες και σήμερα, ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα συζήτησε το θέμα με τα κόμματα του κοινοβουλίου, που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως την Παρασκευή για να κηρυχτεί μια νέα περίοδος κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Από χθες, σχεδόν τα δύο τρίτα των δήμων της Πορτογαλίας και το 80% του πληθυσμού επηρεάζονται από τη μερική καραντίνα, που είναι λιγότερο δραστική σε σύγκριση με εκείνη της άνοιξης.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το επίπεδο της διασποράς να σταθεροποιηθεί στο υφιστάμενο επίπεδο, με 5.000-6.000 νέα κρούσματα την ημέρα, διότι αυτό θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την κοινωνία και το εθνικό σύστημα υγείας», υπογράμμισε η υπουργός Υγείας.

Στην Πορτογαλία, ο ρυθμός των νέων μολύνσεων σε σχέση με τον πληθυσμό σχεδόν διπλασιαζόταν κάθε δύο εβδομάδες από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας σήμερα εκείνον της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών της χώρας, που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται εν ριπή οφθαλμού», είπε ο γιατρός Αντόνιο Πανάρα, υπεύθυνος στο νοσοκομείο Curry Cabral της Λισαβόνας, που περιθάλπει πάνω από 100 ασθενείς με Covid-19.

«Πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα», σημειώνει ο γιατρός.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα