Πώς περνούν το καλοκαίρι τους τα παιδιά του κόσμου;

Πώς περνούν το καλοκαίρι τους τα παιδιά του κόσμου;
Στους κύκλους ανάγνωσης στη Σιέρα Λεόνε, τα παιδιά καλύπτουν τα κενά που έχουν στη γραφή και ανάγνωση ActionAid

Η ActionAid μας δείχνει πως όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες επιθυμίες και μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό.

«Καλές Διακοπές!», είναι η φράση που επαναλαμβάνουν τα παιδιά με το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Και ήδη από την επόμενη μέρα οι γονείς αναζητούν δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης του «ελεύθερου» χρόνου των παιδιών. Καλοκαιρινά camps, ενισχυτικά μαθήματα, απόκτηση δεξιοτήτων, είναι ευκαιρίες που παρέχονται τους μήνες των διακοπών στα παιδιά του προνομιούχου αναπτυγμένου κόσμου. Ενώ στις πιο ευάλωτες οικονομικά περιοχές τα παιδιά στερούνται αντίστοιχες ευκαιρίες. Ή μήπως όχι;

Η Aminata από τη Σιέρα Λεόνε είναι ενθουσιασμένη που οι κύκλοι ανάγνωσης συνεχίζονται κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, την περίοδο των βροχών στη χώρα της. Με ελλείψεις σε υποδομές, τόσο στα σχολεία, όσο και στα σπίτια, πολλοί 10χρονοι μαθητές δεν γνωρίζουν ακόμα γραφή και ανάγνωση. Βιβλία και επαρκής αριθμός δασκάλων δεν υπάρχουν στα σχολεία, ενώ μεγάλο μέρος των παιδιών δεν έχουν ρεύμα στα σπίτια τους, ώστε να μπορούν να διαβάζουν. Έτσι, η ActionAid στηρίζει τους κύκλους ανάγνωσης, παρέχοντας βιβλία και δημιουργώντας μικρές βιβλιοθήκες στα σχολεία, όπου οι μαθητές μπορούν να ασκούνται στην ανάγνωση με τη βοήθεια των συνεργατών της ActionAid. «Εγώ και οι φίλοι μου δεν έχουμε χάσει καμία συνάντηση του κύκλου ανάγνωσης και χαιρόμαστε πολύ που συνεχίζεται και στις διακοπές μας», δηλώνει χαρούμενη η Aminata.

Όταν κλείνουν τα σχολεία στην Ινδία, πολλοί είναι οι μαθητές που νιώθουν ανασφαλείς να πάνε στην επόμενη τάξη. Τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι πολλά και η ποιότητα της δωρεάν εκπαίδευσης πολύ χαμηλή. Έτσι, στην περιοχή Navsari τα παιδιά ανυπομονούν να γραφτούν στα δεκαπενθήμερα θερινά μαθήματα που οργανώνει η ActionAid. Μαθηματικά κι επιστήμες, αλλά και αθλοπαιδιές γεμίζουν τον χρόνο των παιδιών, που μετά το τέλος των μαθημάτων νιώθουν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και παίρνει το καθένα και το δωράκι για τη συμμετοχή του!

Μετά την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών προγραμμάτων στην Ινδία, τα παιδιά παίρνουν κι ένα δωράκι για τη συμμετοχή τους Μετά την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών προγραμμάτων στην Ινδία, τα παιδιά παίρνουν κι ένα δωράκι για τη συμμετοχή τους


Οι ομάδες παιδιών της ActionAid στη Μιανμάρ είναι μια ευκαιρία να συνεχίζουν να συναντιούνται και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Παιχνίδια, βιβλία, καλλιτεχνικά μαθήματα, αθλήματα, ακόμα κι ενημέρωση για τα δικαιώματα των παιδιών, βρίσκονται στο ημερήσιο πρόγραμμα, δραστηριότητες που τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο σπίτι ή στο σχολείο τους. «Χάρηκα τόσο όταν έμαθα για τις ομάδες παιδιών της ActionAid. Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε καινούργια πράγματα ή να παίξουμε παιχνίδια κι εγώ ντρεπόμουν πολύ να παίξω και να χάσω, επειδή ήταν η πρώτη μου φορά», μας λέει η 9χρονη Than Sin Cho.

Οι ομάδες παιδιών της ActionAid στη Μιανμάρ είναι μια ευκαιρία για γνώση και διασκέδαση ActionAid


Ελάχιστες ευκαιρίες για παιχνίδι έχουν και τα παιδιά στην Παλαιστίνη, ιδίως όταν κλείνουν τα σχολεία, αφού αφενός δεν υπάρχουν υποδομές και αφετέρου οι γονείς φοβούνται να τα αφήσουν να παίζουν μόνα έξω από τα σπίτια. Έτσι, το summer camp που διοργάνωσε η ActionAid σε έναν διαμορφωμένο ασφαλή χώρο για παιδιά ήταν τεράστια έκπληξη. 60 παιδιά από την Παλιά Πόλη της Χεβρώνας ένιωσαν για λίγο ελεύθερα και είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να παρακολουθήσουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Στην Παλιά Πόλη της Χεβρώνας, τα παιδιά ξεχνούν για λίγο τους περιορισμούς στα καλοκαιρινά προγράμματα της ActionAid ActionAid


Και αν θεωρούμε ότι μόνο εκτός των δικών μας συνόρων υπάρχουν παιδιά που στερούνται ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, ας κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά στη γειτονιά μας. Στη γειτονιά του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα, στον Κολωνό, παιδιά από ευάλωτες οικονομικά οικογένειες έχουν την ευκαιρία για τέταρτη συνεχή χρονιά να λάβουν μέρος στο καλοκαιρινό πρόγραμμα, συμμετέχοντας σε εργαστήρια, παιχνίδια, δράσεις στη γειτονιά.

Στην Ακαδημία Πλάτωνος, τα παιδιά ανακαλύπτουν τη γειτονιά τους με δημιουργικούς τρόπους  ActionAid

Σε όλες τις γωνιές του κόσμου τα παιδιά έχουν τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες επιθυμίες, μιλούν την ίδια γλώσσα, μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό. Ονειρεύονται να είναι ελεύθερα, να συναναστρέφονται τους συνομηλίκους τους, να μαθαίνουν πράγματα που θα τα βοηθήσουν στο μέλλον τους, να ζουν στιγμές ξεγνοιασιάς. Όποτε και αν είναι οι διακοπές στον κάθε τόπο, τα ζεστά παιδικά χαμόγελα σίγουρα έχουν πάντα κάτι από καλοκαίρι!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα