ΠΟΥ: Πάνω από 6 εκατομμύρια οι νεκροί από κορονοϊό παγκοσμίως

ΠΟΥ: Πάνω από 6 εκατομμύρια οι νεκροί από κορονοϊό παγκοσμίως
Κόσμος με μάσκες στο Τόκιο AP Photo/Koji Sasahara

Ξεπέρασαν τα 6 εκατομμύρια οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως, ενώ τα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τα 446 εκατομμύρια. "Δεν έχει τελειώσει η πανδημία", λέει ο ΠΟΥ.

Ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε χθες Τρίτη το τραγικό ορόσημο των έξι εκατομμυρίων νεκρών, φθάνοντας τους 6.004.421 χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 έφθασαν τα 446.511.318, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν μακράν τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων, με 951.348 νεκρούς επί συνόλου 78 εκατ. και πλέον κρουσμάτων, αντίστοιχα το 17,6% και το 15,8% των παγκόσμιων συνόλων. Ακολουθούν η Βραζιλία (652.829 θάνατοι) και η Ινδία (515.355 νεκροί). Η θέση των δύο χωρών είναι αντεστραμμένη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων (42,97 εκατ. στην Ινδία, 29,13 εκατ. στη Βραζιλία).

Η ευρωπαϊκή και η αμερικανική ήπειρος καταγράφουν μέχρι τώρα τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα (183 εκατ. και 148 εκατ. αντίστοιχα). Η θέση τους αντιστρέφεται σε ό,τι αφορά τους θανάτους (2.649.627 έναντι 1.891.911 αντίστοιχα).

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΠΟΥ εκτιμά, λαμβάνοντας υπόψη την πλεονάζουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την πανδημία, ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι διπλάσιος ως τριπλάσιος από τον επίσημο.

Γκουτέρες: Καταγγέλλει την άνιση κατανομή εμβολίων

Η πανδημία του νέου κορονοϊού δεν έχει τελειώσει, ενώ η κατανομή των εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο συνεχίζει να είναι «σκανδαλωδώς άνιση», τόνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του για τη δεύτερη επέτειο από την εκδήλωση αυτής της παγκόσμιας μάστιγας.

«Ο απολογισμός της πανδημίας είναι τραγικός για την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, με πάνω από 446 εκατομμύρια κρούσματα (του SARS-CoV-2) παγκοσμίως, πάνω από έξι εκατομμύρια επιβεβαιωμένους θανάτους (εξαιτίας της COVID-19) και αναρίθμητους άλλους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας», συνόψισε ο κ. Γκουτέρες.

«Χάρη στα άνευ προηγουμένου μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και στην ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων με εξαιρετική ταχύτητα, πολλές περιοχές του κόσμου κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία. Αλλά θα αποτελούσε πολύ σοβαρό σφάλμα να νομίσουμε ότι τέλειωσε», προειδοποίησε.

«Η κατανομή των εμβολίων παραμένει σκανδαλωδώς άνιση» και «ο κόσμος μας δεν επιτρέπεται να χωριστεί σε δύο ταχύτητες ανάκαμψης» από την πανδημία, έκρινε.

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες «παράγουν 1,5 δισεκ. δόσεις των μήνα, αλλά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν ακόμη την πρώτη τους δόση», συνέχισε σε αγανακτισμένο τόνο ο επικεφαλής του ΟΗΕ, μιλώντας για «αποτυχία» οφειλόμενη σε «πολιτικές και δημοσιονομικές αποφάσεις που δίνουν την προτεραιότητα στην υγεία των κατοίκων των πλουσίων χωρών σε σχέση με την υγεία των κατοίκων των φτωχών χωρών».

Πρόκειται, προειδοποίησε, για «συνταγή ώστε να υπάρξουν κι άλλες παραλλαγές, περισσότερα lockdowns, κι άλλη οδύνη και θυσία σε κάθε χώρα». Κάλεσε να μπει τέλος «μια για πάντα» σε αυτό το «θλιβερό κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα