Πρώην σύμβουλος του Πούτιν μιλάει για “αποκάλυψη” – Πόσα πυρηνικά έχει η Ρωσία

Πρώην σύμβουλος του Πούτιν μιλάει για “αποκάλυψη” – Πόσα πυρηνικά έχει η Ρωσία
Βαλλιστική δοκιμή στη Ρωσία AP

Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού λίγο μετά την αποστολή στρατευμάτων του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Συναγερμός μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου.

“Η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας”, ισχυρίστηκε πρώην σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο BBC 4.

Συγκεκριμένα, ο πολιτικός επιστήμονας Sergei Markov ερωτήθηκε από ενημερωτική εκπομπή του BBC εάν πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε τελικά μια σαφή απειλή όχι μόνο σχετικά με το ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά και πως θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει σε μια γενικευμένη σύρραξη εναντίον δυτικών στόχων.

Ο ίδιος απάντησε πως “δεν θα μπορούσε να σκοτώσει τους πάντες”, “αλλά σίγουρα θα μπορούσε να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους στις δυτικές χώρες”.

“Έγινε απολύτως σαφές ότι η Ρωσία δε βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον Ουκρανών. Οι Ουκρανοί είναι αδέρφια μας, αλλά βρίσκονται υπό δυτική κατοχή. Είναι οι δυτικές χώρες που πολεμούν εναντίον (του) ρωσικού στρατού που χρησιμοποιούν Ουκρανούς στρατιώτες ως σκλάβους τους”, είπε, επιβεβαιώνοντας πως οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου δεν είναι “μπλόφα”.

Οι πόλεις σας θα στοχοποιηθούν

“Στη Ρωσία υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Σίγουρα δεν είναι μια καλή μέρα, για όλους. Θα έλεγα πως ναι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων κατά της Μεγάλης Βρετανίας. Οι πόλεις σας θα στοχοποιηθούν”, προειδοποίησε ο Markov. “Ο πυρηνικός πόλεμος θα ήταν αποτέλεσμα της τρελής συμπεριφοράς του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, και των πρωθυπουργών της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας”, κατέληξε ο ίδιος, στη γραμμή Πούτιν φυσικά.

Στο διάγγελμά του ο Πούτιν ανέφερε ότι θα “χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα” ενώ πρόσθεσε πως όσοι προσπαθούν να εκβιάσουν τη Ρωσία με τη χρήση πυρηνικών όπλων “θα διαπιστώσουν ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους”. Συγκεκριμένα δήλωσε “Δεν μπλοφάρω”. Παράλληλα, ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού λίγο μετά την αποστολή στρατευμάτων του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος έχει προειδοποιήσει για “αστραπιαία αντίποινα” εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Στα τέλη Απριλίου η ρωσική τηλεόραση παρουσίασε προσομοίωση πυραυλικής επίθεσης:

Οι παραγωγοί της εκπομπής έδειξαν στους τηλεθεατές έναν χάρτη, με τους πιθανούς χρόνους που θα χρειάζονταν οι πύραυλοι μέχρι να προσγειωθούν από το Καλίνινγκραντ στο Βερολίνο (106 δευτερόλεπτα), στο Παρίσι (200 δευτερόλεπτα) και στο Λονδίνο (202 δευτερόλεπτα).

Τι πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία και τι ζημιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν;

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (Federation Of American Scientists) η Ρωσία έχει συνολικό απόθεμα 5.977 πυρηνικών κεφαλών, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ εκτιμάται πως έχουν 5.428 ενώ η Γαλλία έχει 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225. Κοινώς, το 90% όλων των πυρηνικών κεφαλών ανήκουν στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τη δική του μεριά, το ίδρυμα Bulletin of the Atomic Scientists εκτιμά πως το ρωσικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει 4.447 κεφαλές εκ των οποίων οι 1.588 είναι αναπτυγμένες σε βαλλιστικούς πυραύλους και σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών.

Αναφέρει δε, πως υπάρχουν “περίπου 977 επιπλέον στρατηγικές κεφαλές, μαζί με 1.912 μη στρατηγικές κεφαλές” που κρατούνται σε εφεδρεία. Ωστόσο, κανένας φορέας δεν μπορεί επίσημα να επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό, λόγω της μυστικότητας γύρω από τις στρατηγικές ασφαλείας που είναι παραπάνω από επαυξημένες.

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) που βρίσκονται στην κατοχή της Ρωσίας έχουν την ικανότητα να φτάσουν και να καταστρέψουν πόλεις όπως το Λονδίνο ή η Ουάσιγκτον. Εκτιμάται πως ένας τέτοιος πύραυλος θα μπορούσε να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μόλις 20 λεπτά από τα βάθη της Ρωσίας.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν προκάλεσε ανησυχία σε όλο τον κόσμο, αφού έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις του σε κατάσταση “υψηλού συναγερμού”.

Ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας, στρατηγός Sir Richard Barrons, δήλωνε τότε στο Sky News: “Ο Πούτιν άρχισε να υπονοεί πως θα κάνει πυρηνικό πόλεμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο των βαλλιστικών πυραύλων του. Η κεφαλή στο μπροστινό μέρος ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου έχει απόδοση μεταξύ 300 και 800 κιλοτόνων. Τριακόσιοι κιλοτόνοι είναι αρκετοί για να καταστρέψουν την Ουάσιγκτον ή το Λονδίνο ή το Παρίσι. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το διακύβευμα για την Ουκρανία έχει πλέον γίνει παγκόσμιο. Ουσιαστικά, ανεβάζοντας τους τόνους για τα πυρηνικά, ο Πούτιν κάνει το δυτικό ημισφαίριο να πάει με τη πλευρά της Ουκρανίας”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά μικρότερου βεληνεκούς ή δύναμης, όπως βλήμα με απόδοση περίπου ενός κιλοτόνου. Στη διάθεσή του ο Πούτιν έχει άλλωστε τους πυραύλους Iskander με βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων.

Το Iskander, ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων με την κωδική ονομασία SS-26 Stone από το ΝΑΤΟ, αντικατέστησε τον σοβιετικό πύραυλο Scud. Οι δύο κατευθυνόμενοι πύραυλοί του έχουν βεληνεκές έως 500 χιλιόμετρα (300 μίλια) και μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.

 Στη διάθεση των Ρώσων άλλωστε είναι και ο πύραυλος “Satan” 200 τόνων, ο οποίος έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων και μπορεί να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές που απελευθερώνονται σε μεγάλο ύψος και πλήττουν πολλαπλούς στόχους με ταχύτητα Mach 20,7, ή σχεδόν 25.000 χιλιόμετρα την ώρα. Ο RS-28 Sarmat ή Satan, είναι ένα από τα έξι στρατηγικά πυρηνικά όπλα νέας γενιάς που προανήγγειλε ο Πούτιν το 2018, μαζί με το υπερ-υπερηχητικό όπλο Avanguard, το οποίο μπορεί να αναπτύσσει Mach 27.

Οι Hans M Kristensen και Matt Korda, γράφοντας για το Bulletin of the Atomic Scientists, ανέφεραν: “Από τις αρχές του 2022, υπολογίζουμε ότι η Ρωσία έχει ένα απόθεμα περίπου 4.477 πυρηνικών κεφαλών που προορίζονται για χρήση από στρατηγικούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς και τακτικά πυρηνικά όπλα μικρότερου βεληνεκούς”, ενώ παράλληλα το ρωσικό οπλοστάσιο συνεχίζει να “εκσυγχρονίζεται”.

“Από τις αποθηκευμένες κεφαλές, περίπου 1.588 στρατηγικές κεφαλές μπορούν να αναπτυχθούν σε 812 βαλλιστικούς πυραύλους ξηράς, περίπου 576 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και πιθανώς 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών”.

Έγραψαν ακόμη πως από τις 23 Φεβρουαρίου, “ορισμένα από τα ρωσικά άρματα που αναπτύχθηκαν στα σύνορα με την Ουκρανία, έχουν διπλή χρήση, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση συμβατικών ή πυρηνικών όπλων”.

Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα επιτρέπει πάντως αυτό που είναι διεθνώς γνωστό ως “τακτικό πυρηνικό όπλο”. Τακτικά πυρηνικά όπλα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για όσα αναπτύσσονται σε πεδίο μάχης, όπως η Ουκρανία, ενώ τα “στρατηγικά” είναι αυτά που θα μπορούσαν να χτυπήσουν απομακρυσμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Παγκόσμιοι εξοπλισμοί

Το ανησυχητικό είναι πως τα παραπάνω σηματοδοτούν μια παγκόσμια “κούρσα” πυρηνικών εξοπλισμών, με πολλές χώρες να αναπτύσσουν τα δικά τους όπλα. Η Κίνα παράγει μαζικά το όπλο πολλαπλών χρήσεων DF-26, με βεληνεκές έως και 4.000 χιλιόμετρα.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέα όπλα με στόχο την αντιμετώπιση του Πεκίνου στον Ειρηνικό.

Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία ενισχύουν επίσης τις πυραυλικές τους ικανότητες, καθώς και τα αμυντικά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των πυραυλικών απειλών.

Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων τονίζει πως εννέα χώρες διέθεταν περίπου 12.700 κεφαλές από τις αρχές του 2022. Κάτι που δείχνει πως τα πράγματα, μόνο μη ανησυχητικά δεν είναι.

Σημειώνεται τέλος, πως η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια προσομοίωσης πυρηνικής επίθεσης στην επαρχία Ιβάναβα, βορειοανατολικά της Μόσχας, αλλά και στο Καλίνινγκραντ, τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο.

Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της ρωσικής πλευράς, οι στρατιωτικές δυνάμεις εξασκήθηκαν σε στρατηγικά χτυπήματα σε εκτοξευτές εχθρικών πυραυλικών συστημάτων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού. Οι μάχιμες μονάδες εξασκήθηκαν επίσης σε “συνθήκες ραδιενέργειας και χημικής μόλυνσης”.

Επισήμως μέχρι σήμερα η Μόσχα ανέφερε πως “οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να διατηρηθούν στο ελάχιστο”, ωστόσο ακόμη και αυτό το δόγμα τροποποιείται, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα