Πυλώνας της Ντροπής: Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ αφαίρεσαν το μνημείο για τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν

Πυλώνας της Ντροπής: Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ αφαίρεσαν το μνημείο για τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν
Το γλυπτό "Πυλώνας της Ντροπής" AP Photo/Kin Cheung

Το γλυπτό "Πυλώνας της Ντροπής" που δημιουργήθηκε στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 αφαιρέθηκε από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, το γλυπτό “Πυλώνας της Ντροπής” στεκόταν ως μνημείο στα θύματα της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η σφαγή αυτή έλαβε χώρα όταν ο κινεζικός στρατός κατέπνιξε τις διαδηλώσεις υπό την ηγεσία των φοιτητών στο Πεκίνο με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

Το άγαλμα ύψους 8 μέτρων που αναπαριστά έναν τσακισμένο ανθρώπινο κορμό ήταν ένα από τα τελευταία εμβληματικά μνημεία στα θύματα της αιματηρής καταστολής που παραμένουν στο έδαφος του Χονγκ Κονγκ.

Αλλά γύρω στα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όπως αναφέρει το CNN, μια κίτρινη περίφραξη υψώθηκε γύρω από το άγαλμα και ακούστηκαν οι ήχοι σπασίματος καθώς το γλυπτό απομακρύνθηκε μέσα στη νύχτα.

Εικόνες που τραβήχτηκαν κατά τη διαδικασία αφαίρεσής του δείχνουν εργάτες να τυλίγουν το άγαλμα με προστατευτική μεμβράνη και να το σηκώνουν έξω από την πανεπιστημιούπολη σε έναν γερανό σε δύο διαφορετικά μέρη. Το Συμβούλιο του πανεπιστημίου, ανέφερε σε δήλωση ότι το γλυπτό θα φυλάσσεται σε αποθήκη.

Ένας μάρτυρας είπε ότι το πρωί της Πέμπτης ότι ο χώρος του γλυπτού είναι τώρα άδειος και οι φοιτητές έχουν δει να κλαίνε στην πανεπιστημιούπολη μετά την αφαίρεση. Το CNN συμφώνησε να μην αποκαλύψει το όνομα αυτού του μάρτυρα επειδή το άτομο φοβόταν αντίποινα από τις αρχές.

Αυτός ο φόβος για αντίποινα είναι συνηθισμένος μεταξύ εκείνων που μιλούν εναντίον των αρχών στο Χονγκ Κονγκ από τότε που το Πεκίνο επέβαλε τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας στην πόλη το 2020, τιμωρώντας αδικήματα όπως η ανατροπή και η απόσχιση με ποινές έως και ισόβια κάθειρξη.

Το Συμβούλιο του πανεπιστημίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απομάκρυνση «βασίστηκε σε εξωτερικές νομικές συμβουλές και εκτίμηση κινδύνου για το βέλτιστο συμφέρον του πανεπιστημίου».

Η ιστορία του γλυπτού

Το γλυπτό, το οποίο βρισκόταν στο κτήριο Haking Wong του πανεπιστημίου, ήταν μέρος μιας σειράς έργων του Δανό καλλιτέχνη Jens Galschiøt που δημιουργήθηκε το 1997 — τη χρονιά που το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην Κίνα μετά από περισσότερα από 150 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας. Το γλυπτό περιλαμβάνει την επιγραφή: «Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να σκοτώσουν τους νέους για πάντα» και κατασκευάστηκε για να χρησιμεύσει ως «προειδοποίηση και υπενθύμιση στους ανθρώπους για ένα επαίσχυντο γεγονός που δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί», σύμφωνα με την περιγραφή στον ιστότοπο του Galschiøt.

Για τρεις δεκαετίες, το Χονγκ Κονγκ ήταν το μόνο μέρος σε έδαφος ελεγχόμενο από την Κίνα όπου τελούνταν ετήσια μαζική αγρυπνία για να θυμηθούν τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν και γύρω από αυτήν στις 4 Ιουνίου 1989.

Η καταστολή παραμένει ένα από τα πιο αυστηρά λογοκριμένα θέματα στην ηπειρωτική Κίνα, με τις συζητήσεις γύρω από αυτή να διαγράφονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επίσημο απολογισμό νεκρών, αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από αρκετές εκατοντάδες έως χιλιάδες ανθρώπους.

Τι αναφέρει ο δημιουργός του

Μετά την είδηση ότι το γλυπτό αποσυναρμολογείται, ο καλλιτέχνης Galschiøt έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Είμαι εντελώς σοκαρισμένος που το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ καταστρέφει αυτήν τη στιγμή τον “πυλώνα της ντροπής».

«Προτρέπουμε όλους να πάνε στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και να καταγράψουν όλα όσα συμβαίνουν με το γλυπτό», πρόσθεσε σε μια δήλωση. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να πούμε στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ότι θα θέλαμε πολύ να πάρουμε το γλυπτό και να το φέρουμε στη Δανία».

Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο του πανεπιστημίου είπε: «Κανένα όργανο δεν έχει λάβει ποτέ καμία έγκριση από το Πανεπιστήμιο για να εκθέσει το άγαλμα στην πανεπιστημιούπολη και το Πανεπιστήμιο έχει το δικαίωμα να λάβει τις κατάλληλες ενέργειες για να το χειριστεί ανά πάσα στιγμή».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα