Κίνα: Το Χονγκ Κονγκ πλήττεται από τις χειρότερες βροχές των τελευταίων 140 ετών

Κίνα: Το Χονγκ Κονγκ πλήττεται από τις χειρότερες βροχές των τελευταίων 140 ετών
Πλημμύρες στο Χονγκ Κονγκ AP Photo/Louise Delmott

Από τις ισχυρότερες και χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών πλήττονται το Χονγκ Κονγκ και Σεντζέν, προκαλώντας πλημμύρες και πολλές ζημιές στις πόλεις. Οι αρχές δεν έχουν κάνει λόγο για θύματα.

Το διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ επλήγη σήμερα Παρασκευή (08/09) από τις χειρότερες βροχοπτώσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά μετεωρολογικά αρχεία, το 1884, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και να υπάρξουν πολλά προβλήματα στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, προτού καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το πέρασμα τυφώνα.

Τη γειτονική κινεζική μητρόπολη Σεντζέν έπληξαν ταυτόχρονα από χθες Πέμπτη (07/09) οι χειρότερες βροχοπτώσεις στα χρονικά από το 1952, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Οι βροχές έφθασαν κατά τόπους τα 469 χιλιοστά, ρεκόρ στην πόλη, μεταδίδει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η Σεντζέν των 17,7 εκατομμυρίων κατοίκων είναι έδρα κινεζικών μεγάλων ονομάτων του τομέα της τεχνολογίας.

Η περιοχή βρέθηκε αντιμέτωπη με ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες και θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι, φαινόμενα που όπως τονίζουν επιστήμονες επιδεινώνει η κλιματική αλλαγή.

Το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετεωρολογική υπηρεσία της μεγαλούπολης, έκανε λόγο για κατακρημνίσεις 158,1 χιλιοστών μόνο από τις 23:00 μέχρι τα μεσάνυχτα [σ.σ. τοπικές ώρες· από τις 18:00 ως τις 19:00 χθες Πέμπτη ώρες Ελλάδας].

Ως τώρα, οι αρχές δεν έχουν κάνει λόγο για θύματα.

Ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα «εξαιτίας των ακραίων συνθηκών», όπως και μέρος της υπηρεσίας τελωνείων στα σύνορα Χονγκ Κονγκ – Σεντζέν.

Αυτή η τελευταία, έδρα κινεζικών μεγάλων ονομάτων του τομέα της τεχνολογίας, έχει 17,7 εκατομμύρια κατοίκους.

Σύμφωνα με τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, οι αρχές της Σεντζέν σκέφτονται να απελευθερώσουν ποσότητες ύδατος από ταμιευτήρες της μεγαλούπολης, κάτι που αν προχωρήσει υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει πλημμύρες στο βόρειο τμήμα της ημιαυτόνομης περιοχής.

Η εταιρεία διαχείρισης του μετρό του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως έθεσε εκτός λειτουργίας μέρος του δικτύου –τουλάχιστον μια από τις γραμμές– διότι πλημμύρισε σταθμός.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες μεταφόρτωσαν στιγμιότυπα που δείχνουν συρμό να μη σταματά στον σταθμό Γουόνγκ Τάι Σιν, όπου η αποβάθρα είχε καλυφθεί από νερά. Νερά μπήκαν επίσης σε άλλους σταθμούς.

Στους δρόμους, οχήματα και λεωφορεία βυθίζονταν στα νερά περίπου ως τη μέση.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, οι καταρρακτώδεις βροχές οφείλονται σε βαρομετρικό χαμηλό που αποτελεί «υπόλειμμα του Χαϊκούι», του τυφώνα που έπληξε την Ταϊβάν στις αρχές της εβδομάδας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάπου εκατό άνθρωποι, να ξεριζωθούν δέντρα και να υποστούν ζημιές δρόμοι, προτού κατευθυνθεί στη νότια Κίνα, υποβαθμισμένος σε καταιγίδα.

Τη νότια Κίνα έπληξαν το σαββατοκύριακο δυο τυφώνες, ο ένας πίσω από τον άλλο: ο Σαολά και ο Χαϊκούι.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση των τροπικών καταιγίδων, που φέρνουν πλέον μεγαλύτερες ποσότητες βροχής και ισχυρότερες ριπές ανέμων και προκαλούν αστραπιαίες πλημμύρες και ζημιές σε παραθαλάσσιες περιοχές, σημειώνουν ειδικοί.

Στην άλλη άκρη της χώρας, στην πρωτεύουσα Πεκίνο, σημειώθηκαν στα τέλη του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου οι πιο σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων 140 ετών, με τη γειτονική επαρχία Χεμπέι να υφίσταται ιδιαίτερα βαρύ χτύπημα. Οι βροχοπτώσεις αυτές είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα