Νεκρός ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα. Τον εκτέλεσε Ισλαμιστής

default image

Δολοφονήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ. Δέχτηκε επίθεση, ενώ μιλούσε σε έκθεση ζωγραφικής. Νεκρός από πυρά αστυνομικών ο δράστης. Διπλωματικό θρίλερ, ενημερώθηκε ο Πούτιν. Το χτύπημα έγινε μια μέρα πριν από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών Ρωσίας-Τουρκίας και Ιράν για το συριακό (Pics+Vids)

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά αγνώστου στην Άγκυρα.

Ο δράστης της επίθεσης, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος της Άγκυρας, ήταν αστυνομικός και μπήκε στη γκαλερί με την αστυνομική του ταυτότητα. Πριν πυροβολήσει τον Καρλόφ, φώναξε: “Μην ξεχάσετε το Χαλέπι, μην ξεχάσετε τη Συρία”.

Ο 22χρονος Μερτ Αλτιντάς ήταν πρώην αστυνομικός, που είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Τον βαραίνουν υποψίες ότι είχε συνδέσεις με την “τρομοκρατική οργάνωση” του Φετουλάχ Γκιουλέν, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου, όπως μετέδωσε το Haberturk.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Αλτιντάς παρεισέφρησε στον χώρο της έκθεσης φωτογραφίας που μιλούσε ο Καρλόφ, παρουσιάζοντας πλαστή ταυτότητα.

Το σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

Στα αρχικά πλάνα, που έδωσαν στη δημοσιότητα τα τουρκικά μέσα, φαίνεται ακόμη ένας άνδρας, πεσμένος στο έδαφος, ενώ ο δράστης στέκεται δίπλα στον πρέσβη. Λίγο πιο δίπλα, παρευρισκόμενοι έχουν σωριαστεί στο έδαφος, για να προστατευτούν.

 

Λίγο αργότερα, ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.


Κατά την επίθεση, ο Ρώσος πρέσβης βρισκόταν σε έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο “Η Ρωσία μέσα από τα μάτια των Τούρκων”, όπου έδινε ομιλία.

 

Ο Καρλόφ μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Εκτός κινδύνου ομογενής τραυματίας

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο ομογενής, Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, ένας από τους τρεις τραυματίες στη δολοφονική επίθεση κατά του Ρώσου πρέσβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Ζιμπιρικάκης φέρει ελαφρά τραύματα στο χέρι και το πόδι, χειρουργήθηκε και νοσηλεύται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Τον τραυματία επισκέφθηκε ο επικεφαλής του προξενικού γραφείου της Ελλάδος.

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα, πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Μόσχα, για συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την κρίση στη Συρία.

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να τον ενημερώσει, όπως ανακοίνωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, “ο Πούτιν σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας”.

Στόχος της επίθεσης οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

Η δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν προμελετημένη και ο στόχος της ήταν να υπονομεύσει τη διαδικασίας διπλωματικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, δήλωσε ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ.

“Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η δολοφονία είχε στόχο να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία”, είπε ο Γκιοκτσέκ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη να “επισκιάσει” την τουρκορωσική φιλία, χαρακτηρίζοντας τον Καρλόφ “αξιοσέβαστο διπλωμάτη”.

Η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ στόχευε να βλάψει τις σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

“Αυτή η ειδεχθής δολοφονία είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών”, τόνισε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Τρομοκρατική ενέργεια που στόχευε από κοινού Ρωσία και Τουρκία

Η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που στόχευε από κοινού την Ρωσία και την Τουρκία, αλλά αυτό το έγκλημα δεν θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την άφιξη του στην Μόσχα, όπου αναμένεται να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ρωσίας–Τουρκίας–Ιράν για την συριακή κρίση, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη.

“Σύσσωμη η Τουρκία καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική ενέργεια. Η ρωσική ηγεσία και ο ρωσικός λαός από κοινού κατανοούν ότι αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν στόχευε μόνο τον Καρλόφ, αλλά την Ρωσία και την Τουρκία. Ήταν μια επίθεση ενάντια στην πολιτική βούληση που βάζει σε προτεραιότητα την συνεργασία…Αλλά το περιστατικό αυτό δεν θα βλάψει τις διμερείς μας σχέσεις”, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα πρόσθεσε πως Άγκυρα και Μόσχα θα συγκροτήσουν μια κοινή επιτροπή έρευνας για την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή.

Τραγική μέρα για τη ρωσική διπλωματία

“Είναι μία τραγική ημέρα για την ιστορία της ρωσικής διπλωματίας. Σήμερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, σκοτώθηκε από πυρά, κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης, στην Άγκυρα”, έγραψε στο twitter η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

“Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια”, τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας και πρόσθεσε, πως η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Καταδικάζουμε την επίθεση, από όπου κι αν προέρχεται

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καταδίκασε την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ στην Τουρκία, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ρωσία και την Τουρκία στις έρευνες.

“Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την σημερινή δολοφονία στην Άγκυρα του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια στην Ρωσία και στην Τουρκία στην διεξαγωγή της έρευνας αυτής της ειδεχθούς επίθεσης, που ήταν επίσης μια επίθεση προς το δικαίωμα όλων των διπλωματών να προωθούν και να αντιπροσωπεύουν τις χώρες τους με ασφάλεια σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε η ανακοίνωσή του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Τζον Κίρμπι, δήλωσε: “Καταδικάζουμε την επίθεση, από όπου κι αν προέρχεται. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τον πρεσβευτή και την οικογένειά του”.

Εν τω μεταξύ, το State Department εξέδωσε οδηγία, οι Αμερικανοί πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή γύρω από την Αμερικάνικη πρεσβεία, στην Άγκυρα.

Η Δαμασκός καταδικάζει την “απεχθή” δολοφονία

Η Συρία, χώρα σύμμαχος της Ρωσίας, καταδίκασε την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την “απεχθές έγκλημα”.

“Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας καταδικάζει με το μεγαλύτερο σθένος την δειλή τρομοκρατική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ”, επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε του υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

“Αυτό το απεχθές έγκλημα επιβεβαιώνει το πόσο επείγον είναι να αφιερώσουμε όλες τις προσπάθειες και να αναπτύξουμε όλα τα μέσα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία”, τονίζεται στην ανακοίνωση από το συριακό ΥΠΕΞ.

Καταδίκη από τον ΟΗΕ, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων καταδίκασε την “τρομοκρατική επίθεση”, όπως χαρακτήρισε την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή. “Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναδιατύπωσαν την ανάγκη να προσαχθούν στην δικαιοσύνη οι αυτουργοί, οι οργανωτές, οι χρηματοδότες και οι υποστηρικτές των τρομοκρατικών επιθέσεων”, ανέφερε στην ανακοίνωση του το 15μελες ΣΑ.

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή εξ ονόματος του Μπαν Γκι-μουν.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης καταδίκασε τον φόνο του Καρλόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ έκανε λόγο για “βάρβαρη” δολοφονία και τόνισε πως “οι σκέψεις μας είναι στα θύματα (της επίθεσης στην Άγκυρα) και στις οικογένειές τους”.

Τον φόνο του Καρλόφ καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ κάνοντας λόγο περί μιας “ειδεχθούς” επίθεσης για την οποία δεν υπάρχει “καμιά δικαιολογία” κι εκφράζοντας τα “συλλυπητήριά του στην οικογένεια (του διπλωμάτη) και στον ρωσικό λαό”.

Ανήσυχη η Τερέζα Μέι μετά την επίθεση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών την ανησυχία της σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστου στην Άγκυρα.

“Μόλις είδα την έκτακτη επικαιρότητα, ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δέχθηκε πυρά, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε”, είπε η Μέι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υποβολής κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.

Βίτσας: Θερμά συλλυπητήρια στον “φίλο ρωσικό λαό”

Τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης, για την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην ‘Αγκυρα, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας εξέφρασε και τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον “φίλο ρωσικό λαό”.

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για την “ειδεχθή δολοφονία” του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, εκφράζει και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα