Ρεκόρ αποψιλώσεων στον Αμαζόνιο: “Έχασε” 13 φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης

Ρεκόρ αποψιλώσεων στον Αμαζόνιο: “Έχασε” 13 φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αντιμέτωπο με πυρκαγιές και αποψίλωση AP Photo/Andre Penner

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχασε 10.476 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεταξύ Αυγούστου 2020 και Ιουλίου 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση, παρά την αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία.

Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο στη Βραζιλία έφτασε φέτος στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας, όπως προκύπτει απόα νέα έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές της εβδομάδας.

Η είδηση αυτή έρχεται να εντείνει τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά και την εκλογή του ακροδεξιού Βραζιλιάνου προέδρου, Ζαΐρ Μπολσονάρο, το 2019, που με μια σειρά από πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του επιταχύνει την καταστροφή του μεγαλύτερου πνεύμονα του πλανήτη.

Στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2020 και Ιουλίου 2021, ο Αμαζόνιος έχασε 10.476 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους- μια περιοχή σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερη από το Λονδίνο και 13 φορές το μέγεθος της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Imazon, ένα βραζιλιάνικο ερευνητικό ινστιτούτο που παρακολουθεί την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου από το 2008. Το ποσοστό αυτό είναι 57% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος και το χειρότερο από το 2012.

“Η αποψίλωση των δασών είναι ακόμα εκτός ελέγχου”, δήλωσε ο Κάρλος Σόουζα, ερευνητής στο Imazon στον Guardian. “Η Βραζιλία αντιτίθεται στην παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα που επιδιώκει να μειώσει επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου”.

Ο Μπολσονάρο, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για συστηματική διάλυση των μηχανισμών προστασίας του περιβάλλοντος, ανέπτυξε χιλιάδες στρατιώτες για την καταπολέμηση της παράνομης αποψίλωσης των δασών και των πυρκαγιών στην περιοχή, μια πολιτική που αποδείχθηκε αναποτελεσματική σύμφωνα με τον Μάρσιο Αστρίνι, εκτελεστικό γραμματέα του οργανισμού “Παρατηρητήριο του Κλίματος”.

“Τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν λειτούργησε”, είπε ο Αστρίνι. “Καμία επιχείρηση του στρατού δεν μπορεί να καλύψει ή να αποτρέψει τις επιθέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εναντίον του δάσους”.

Ο Αστρίνι είπε ότι τα ποσοστά αποψίλωσης το 2021 αναμένεται να είναι σχεδόν 50% υψηλότερα από ό, τι το 2018, πριν αναλάβει την εξουσία ο Μπολσονάρο.

Τον Ιούνιο, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής έρευνας σε βάρος του που τον συνέδεε με την παράνομη υλοτομία του Αμαζονίου και την εμπλοκή του σε παράνομο δίκτυο εμπορίας ξυλείας με σκοπό την εξαγωγή της.

Παρά την παραίτηση, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

“Τα μέτρα που ωφελούν την εξαγωγή παράνομης ξυλείας – ο λόγος για τον οποίο ο Σαλς αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το αξίωμα – εξακολουθούν να ισχύουν”, είπε ο Αστρίνι.

Το “μαύρο” ρεκόρ για τον Αμαζόνιο αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, έρχεται σε μια συγκυρία όπου βρίσκονται σε εξέλιξη νομοθετικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση για δραστικές αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική της Βραζιλίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα