Ρωσία: Επτά νέοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για "αντιφασισμό και αναρχία"

Φυλακές στη Ρωσία
Φυλακές στη Ρωσία AP

"Η απόφαση αυτή αποτελεί εντολή προς τους νέους: “καθίστε, μην κινείστε!”, ανέφερε μέλος της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial.

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα επτά άνδρες σε βαριές ποινές κάθειρξης για τη συμμετοχή τους σε ένα «τρομοκρατικό» δίκτυο της άκρας αριστεράς, μια υπόθεση την οποία καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση.

Η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε τους άνδρες αυτούς ως «αντιφασίστες» τρομοκράτες και «αναρχικούς». Οι επτά νεαροί καταδικάστηκαν σε ποινές από 6 ως 18 χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με την απόφαση του στρατοδικείου του Πέντζα στην κεντρική Ρωσία, εξήγησε ένας από τους δικηγόρους τους, ο Σεργκεϊ Μοργκούνοφ.

ADVERTISING

Οι νεαροί αυτοί, που όλοι τους έχουν γεννηθεί από το 1988 ως το 1996, συνελήφθησαν το 2017 με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Εναντίον κάποιων εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για κατοχή όπλων και πυρομαχικών αλλά και για απόπειρα διακίνησης ναρκωτικών.

Οι επικεφαλής της οργάνωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντμίτρι Πτσελίντσεφ και ο Ίλια Σακούρσκι, καταδικάστηκαν σε 18 και 16 χρόνια κάθειρξη αντίστοιχα.

Ωστόσο ΜΚΟ και η ρωσική αντιπολίτευση καταγγέλλουν ότι η υπόθεση παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε η κοινή γνώμη να πειστεί ότι οι άνδρες αυτοί αποτελούσαν απειλή κατά της κυβέρνησης.

«Η απόφαση αυτή έχει στόχο να δείξει στους πολίτες ότι υπάρχει πραγματική απειλή από την πολιτική τρομοκρατία (…) και αποτελεί εντολή προς τους νέους: “καθίστε, μην κινείστε!”», κατήγγειλε η Σβετλάνα Γκανουσκίνα της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial.

Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε ποινικό μητρώο.

Σύμφωνα με ΜΚΟ, η υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) για να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον των επτά ανδρών βασίστηκε στις ομολογίες τους, αν και αρκετοί κατήγγειλαν ότι κακοποιήθηκαν, ακόμη και ότι βασανίστηκαν, προκειμένου να ομολογήσουν.

Εξάλλου και ο πλέον γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου, ο Αλεξέι Ναβάλνι, επέκρινε την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ομολογίες για την ύπαρξη τρομοκρατικής οργάνωσης που ελήφθησαν βασανίζοντας νέους. Οποιοσδήποτε υπουργός της ρωσικής κυβέρνησης είναι 10 φορές μεγαλύτερος εγκληματίας και απειλή για την κοινωνία από τους νέους αυτούς», τόνισε στο Twitter, καταγγέλλοντας μια «τερατώδη» απόφαση.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, ΜΚΟ, Ναβάλνι
SHARE:

24Media Network